În mai, Rusia a devenit singura țară din Europa cu deflație alimentară

Rusia a fost singura țară din Europa care a înregistrat deflație alimentară în luna mai, prețurile afișând o scădere record de 1,12% în ritm anual, reiese din calculele efectuate de RIA Novosti.

Până acum, o deflația anuală la alimente și băuturi nealcoolice s-a mai întâmplat doar de două ori în Rusia – în iunie 2018 (0,42%) și în aprilie anul curent (0,22%). Dmitri Vostrikov, director executiv al Asociației producătorilor și furnizorilor de produse alimentare spune că situația actuală este legată de reorientarea rutelor logistice și de extinderea sistemului de plăți în monede naționale, precum și de recolta record de cereale și semințe oleaginoase.

Cea mai mare inflație alimentară se menține în Ungaria, deși a continuat să încetinească, coborând de la 39% la 34%. Creșteri ale prețurilor cu peste 20% în ritm anual s-au înregistrat și în Serbia (23,2%), Slovacia (21,7%), Estonia (20,4%) și Ucraina (20,1%).

În același timp, rata inflației a încetinit în majoritatea țărilor europene, în special în Portugalia (cu șase puncte procentuale), Ungaria (cu cinci), Lituania și Slovacia (cu 3,7) și Estonia (cu trei puncte procentuale).

Cu toate acestea, un ritm de creștere a prețurilor sub 10% în expresie anuală a fost observat doar în patru țări – în Portugalia (9,4%), Cipru (8,4%), Elveția (5,3%) și Belarus (4,4%). Vostrikov a apreciat că inflația din Europa a fost rezultatul atât al majorării ratei dobânzii de referință a Băncii Centrale Europene, cât și al prețurilor ridicate la energie.

„Creșterea transportatorilor de energie și a dobânzii de refinanțare duce la creșterea costurilor de producție și se reflectă în prețul de producție al tuturor mărfurilor europene, inclusiv al alimentelor”, a explicat el.

Studiul a fost realizat de RIA Novosti pe baza datelor publicate la începutul lunii iunie de serviciile naționale de statistică din 40 de țări europene și valabile pentru luna mai. Indicatorul inflației alimentare ia în calcul modificările de preț la produsele alimentare și la băuturile nealcoolice.

Owner

View Comments

  • Cei care au impus restricții Rusiei au crezut că-i fac un rău? S-au înșelat, au luat țeapă! Efectul de bumerang a funcționat perfect.

Recent Posts

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

4 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

5 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

7 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

7 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

8 ore ago

Declarația președintelui Federației Ruse

La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…

o zi ago

This website uses cookies.