Hot News
Generalul Surovikin i-a chemat pe luptătorii companiei ”Wagner” să rezolve toate problemele în mod pașnic
24/06
Declarația MAE rus despre situația politică internă
24/06

Expert: Cine este vinovat de accidentul batiscafului „Titan”

Batiscaful ”Titan” și ultii săi pasageri (pilotul Paul-Henri Nargeolet, dreapta jos) / Foto: dzen.ru

Vinovații de accidentul produs la bordul batiscafului ”Titan” sunt proiectanții acestui aparat de mare adâncime, care l-au construit dintr-un material nepotrivit – plastic armat cu fibră de carbon, relatează agenția Rambler, citându-l pe Anatoli Sagalevici, șeful Laboratorului de aparate de mare adâncime de la Institutul de Oceanologie, Academia Rusă de Științe.

”Aparatul a fost pur și simplu zdrobit [de presiune], pentru că nu a fost proiectat pentru a se scufunda la asemenea adâncimi. Este o abordare lipsită de profesionalism din partea celor care l-au dezvoltat; construcția nu a fost făcută de profesioniști și nici chiar de amatori, ci de niște diletanți. În practica scufundărilor la mare adâncime, nu a existat niciodată un astfel de incident – trebuie să fii idiot ca să permiți așa ceva”, a declarat expertul.

Decizia de a construi corpul navei din fibră de carbon a fost greșită, a subliniat Sagalevici.

„Orice organism de înregistrare ar fi interzis imediat așa ceva. Fibra de carbon (sau carbon-plastic) este un material foarte fragil, nu este maleabil. După mai multe scufundări, acest material nu a mai fost ca la început. Plasticul de carbon nu este potrivit pentru sarcini ciclice. Iar în acest caz, sarcinile ciclice sunt de la 0 la 400 de atmosfere. 400 de atmosfere este presiunea apei la locul epavei ”Titanicului”. După câteva coborâri ar fi trebuit varificată, testată rezistența corpului navei. Dar nu știu dacă, în general, a fost testată vreodată în camera de înaltă presiune… Altfel spus, și-a spus cuvântul starea de oboseală a materialelor – undeva la o adâncime de peste 3000 de metri, probabil, corpul navei s-a ”zguduit”. S-a făcut praf – precum sticla sub presiune”, a declarat specialistul.

În același timp, Sagalevici a răspuns la întrebarea dacă căpitanul navei, Paul-Henri Nargeolet, ar fi putut ști despre gravele defecte de proiectare ale ”Titanului”.

„Nargeole mi-a fost prieten, ne știam de 33 de ani. Era un tip de treabă și unul dintre cei mai buni piloți din lume, dar pe partea de inginerie nu prea se descurca. Dar ceea ce s-a întâmplat nu a fost vina lui, a fost vina celor care au construit aparatul”, a declarat șeful laboratorului.

Anterior, presa a dezvăluit faptul că batiscaful ”Titan” care s-a scufundat evitase proba de certificare. The Washington Post a aflat că, de fapt, aparatul nu avea nevoie de vreun permis pentru a funcționa – scufundările se efectuau în ape internaționale, în afara jurisdicției oricărei țări.

OceanGate Expeditions a confirmat dispariția batiscafului ”Titan” luni, 19 iunie. Aparatul a fost conceput pentru a duce turiștii la locul scufundării ”Titanicului”. Submersibilul avea la bord cinci persoane și a pierdut contactul cu cei de la suprafață la o oră și 45 de minute după ce a început să coboare în adâncuri. Joi, 22 iunie, au fost găsite, în Oceanul Atlantic, posibilele resturi ale batiscafului. După toate probabilitățile, la mare adâncime, aparatul s-a „spart”, iar toți cei din interiorul lui au murit pe loc.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Vinovați sunt și cei care au acceptat să intre în acea cutie de conservă. Au semnat și au luat la cunoștință despre riscul unei nenorociri. Dar, probabil, când ai prea mulți bani și te plictisești, cauți aventură și adrenalină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979963