Obiectivele operațiunii speciale
„Ele (obiectivele operațiunii speciale militare. – n.r.) se schimbă în conformitate cu evoluția situației, dar pe ansamblu, desigur, nu vom schimba nimic, pentru noi ele sunt fundamentale”, a declarat șeful statului. Președintele a subliniat că, de la începutul operațiunii speciale, nu au existat nici un fel de schimbări principiale în privința obiectivelor Rusiei. Potrivit acestuia, operațiunea militară specială este un răspuns la trecerea liniilor roșii.
„Nu este desfășurarea operațiuni militare speciale în sine un răspuns la depășirea acestor linii? Acesta este cel mai important lucru. Am spus de multe ori: nu trebuie făcut asta, nu trebuie făcut asta, haideți să o facem așa, suntem pregătiți pentru negocieri. În cele din urmă ne-a forțat să încercăm, prin mijloace armate, să oprim războiul pe care ei l-au început în 2014”.
Distrugerea sediului Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, atacurile asupra sistemului energetic sunt, de asemenea, un răspuns la trecerea liniilor roșii, a precizat șeful statului. El a amintit că, atunci când Ucraina a devenit independentă, în Declarația de Independență era scris că este un stat neutru.
„Ceea ce au făcut acolo este anti-Rusia. Ei nu au creat doar anti-Rusia, ci au creat-o ca bază a propriei lor existențe, au creat această anti-Rusie și au început să o întărească. Aceasta este problema. Da, și, în plus, NATO”.
Rusia are mai multe planuri de acţiune în funcţie de situaţia de după contraofensiva ucraineană, a spus preşedintele.
„Totul va depinde de potențialele care se vor forma la sfârșitul acestei așa-zise contraofensive. Aceasta este o problemă cheie. Cred că – spun asta pe bună dreptate – înțelegerea pierderilor catastrofale, tocmai catastrofale, conducerea (a Ucrainei. – n.r.) – oricare ar fi, au doar capul pe umeri, ar trebui să se gândească în serios ce să facă în continuare.”
Cheia pentru rezolvarea problemei Ucrainei este de partea Occidentului, a continuat Putin.
„Dacă chiar vor să pună capăt conflictului de astăzi cu ajutorul negocierilor, nu trebuie decât să ia o singură decizie – să oprească furnizarea de arme și echipamente. Asta e totul.”
Contraofensiva ucraineană
Putin a spus că ampla contraofensivă a Ucrainei a început din 4 iunie, Kievul folosind rezerve special antrenate în acest scop și atacând pe patru fronturi.
„Pe nici unul dintre aceste sectoare inamicul nu a avut succes. Ei au pierderi grele”, a precizat șeful statului. Potrivit spuselor sale, armata Ucrainei a pierdut cel puțin 160 de tancuri și 360 de vehicule blindate. În același timp, tehnica militară distrusă de Rusia reprezintă 25-30% din numărul total al vehiculelor de luptă trimise Kievului de Occident.
„Mai sunt pierderi pe care nu le vedem, provocate de armele de mare precizie cu rază lungă de acțiune asupra concentrațiilor de efectiv militar și tehnică de luptă. Deci, în realitate, ele sunt mai multe, aceste pierderi, de partea ucraineană”, a explicat Putin.
Pierderi însemnate sunt înregistrate de armata ucraineană și pe linie de efectiv militar.
„Dacă privim pierderile irecuperabile, este de la sine înțeles că partea aflată în apărare suferă mai puține pierderi, dar totuși, acest raport este de unu la zece. Ceea ce se cheamă în favoarea noastră. Noi avem de zece ori mai puține pierderi decât Forțele Armate ale Ucrainei”, a spus președintele.
El a indicat, de asemenea, pierderile mari în rândul mercenarilor polonezi care luptă de partea Kievului. În același timp, potrivit lui Putin, Varșovia ascunde aceste informații chiar și de propria populație.
Președintele a subliniat că Moscova demilitarizează treptat și metodic Ucraina.
Distrugerea Hidrocentralei Kahovka
„Ei bine, cine este vinovat – este clar, partea ucraineană a tins către asta. Știți, nu voi spune acum ceva de care nu sunt convins în proporție de sută la sută, dar la modul general vorbind, noi nu am înregistrat mari explozii înainte ca distrugerea să se producă. În orice caz, așa mi s-a raportat. Dar ei au tras țintit cu HIMARS în repetate rânduri asupra Hidrocentralei Kahovka, asta e problema. Poate aveau acolo vreo instalație, ceva, nu știu acum, poate au mai adăugat ceva nesemnificativ și a început distrugerea”, a declarat Putin.
El a explicat că Rusia nu a fost interesată să distrugă Hidrocentrala pentru că a inundat teritoriile aflate sub controlul ei și care au intrat în componența Rusiei. În același timp, președintele a subliniat avantajul oferit armatei Ucrainei de inundațiile din zona calamitată.
„Voi spune un lucru ciudat, dar totuși. Din păcate, inundațiile au zădărnicit contraofensiva lor pe această direcție. Din păcate – de ce? Pentru că ar fi fost mai bine pentru noi să atace acolo. Mai bine pentru noi, pentru că ar fi fost rău de tot pentru ei să atace acolo. Din moment ce s-a întâmplat o asemenea revărsare de ape, ofensiva nu a avut loc, firește”, a declarat Putin.
Șeful statului a amintit că sub ape au ajuns cimitire și locurile unde sunt îngropate animale în urma unor epidemii, la lichidarea consecințelor dezastrului urmând să fie cooptate și trupele de protecție chimică.
Președintele a mai subliniat că toți locuitorii din zonă vor fi ajutați.
Atacurile asupra regiunilor de frontieră
Moscova va rezolva problema atacurile ucrainene asupra Regiunii Belgorod, a subliniat președintele.
„Fără îndoială, nu este nimic bun în această chestiune, dar, în principiu, era de așteptat ca inamicul să se comporte astfel și s-ar fi putut, desigur, să fim mai bine pregătiți”, a spus el.
Putin a menționat că Ucraina are în continuare posibilitatea de a ataca teritoriul rusesc, dar Moscova are câteva moduri de a rezolva această problemă.
„În primul rând, creșterea eficienței luptei de contra-baterie, ceea ce nu înseamnă însă că nu vor mai exista așa-numitele raiduri pe teritoriul nostru. Iar dacă va continua, va trebui, probabil, să analizăm chestiunea – o spun cu foarte mare atenție – creării unui fel de zonă sanitară pe teritoriul Ucrainei, la o distanță de la care ar fi imposibil să fie atins teritoriul nostru”, a subliniat el.
În același timp, președintele a subliniat că „aceasta este o chestiune separată”.
„Nu spun că de mâine ne vom apuca de treabă – trebuie să vedem cum va evolua situația”, a explicat liderul rus.
„Deci, în ceea ce privește teritoriile de frontieră, problema există, este legată în principal de dorința de a ne deturna forțele și mijloacele către această parte, de a retrage o parte din unități din acele zone care sunt considerate cele mai importante și critice din punctul de vedere al unei posibile ofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei”.
Potrivit liderului rus, nu este nevoie să se introducă legea marțială în țară.
Pe 24 februarie 2022, când Putin a anunțat lansarea operațiunii militare, el a descris scopul acesteia ca fiind „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei, precum și apărarea civililor din Donbas de „genocidul autorităților de la Kiev”. Scopul operațiunii militare speciale este lichidarea enclavei antirusești care se creează pe teritoriul Ucrainei și care amenință Rusia, a declarat el în septembrie 2022. La sfârșitul lunii ianuarie 2023, președintele a descris scopul operațiunii speciale ca fiind oamenilor și a Rusiei în sine de amenințările care încearcă să fie create în teritoriile istorice rusești învecinate.
Potrivit lui Putin, Rusia demilitarizează treptat și metodic Ucraina.”Curând, complexul militar-industrial va înceta de tot să mai existe în Ucraina. Ce produc ei? Le sunt aduse muniții, le este adusă tehnică de luptă, le sunt aduse arme, le sunt aduse de toate. Nu poți trăi mult timp așa, nu poți supraviețui. Așa că problema demilitarizării se află într-un plan foarte practic”, a declarat Putin.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.