Potrivit spuselor sale, aceste muniții se află în Germania, Belgia, Țările de Jos, Turcia și Italia.
„Potrivit experților independenți, aproximativ 150 de focoase nucleare sunt desfășurate în bazele aeriene americane din aceste țări”, a spus ea la un briefing cu jurnaliștii de la asociația ACANU, acreditați de ONU .
Sanders-Zakre a adăugat că ICAN este incredibil de îngrijorată în legătură cu desfășurarea acestui tip de arme în orice țară europeană. Ea a amintit, de asemenea, de criza rachetelor din Cuba și a adăugat că astfel de acțiuni devin un potențial punct declanșator ce amplifică riscul unui război nuclear.
După cum a remarcat Sanders-Zakre, în situația actuală, țările europene care îndeamnă o lume întreagă la transparență în privința armele nucleare sunt cât se poate de ipocrite.
„Iată de ce este atât de important să acordăm atenție instrumentelor de care dispunem pentru creșterea acestei transparențe și să punem întrebări: ce fel de bombe sunt astea și unde se află ele?” a subliniat ea.
ICAN este o organizație publică internațională fondată în 2007. Scopul său este de a promova adoptarea și punerea în aplicare a Tratatului privind interzicerea armelor nucleare. În 2017, organizația a primit Premiul Nobel pentru Pace.
În martie, Vladimir Putin a anunțat că Moscova și Minsk au convenit să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus. După cum a explicat șeful statului, motivul pentru un astfel de pas a fost declarația Regatului Unit privind livrarea de muniție cu uraniu sărăcit Ucrainei. El a menționat că demersul Rusiei nu încalcă obligațiile internaționale, deoarece Rusia nu predă republicii vecine arsenalul său, ci „face ceea ce fac Statele Unite de zeci de ani”.
La rândul lor, criticii occidentali ai acestei inițiative nu menționează problema depozitării armelor nucleare americane în Germania. Oficial, autoritățile germane nu comentează existența lor în țară. Cu toate acestea, experți internaționali de seamă estimează la câteva zeci de unități numărul de bombe nucleare americane din Germania. În același timp, partidele de opoziție germane cer de mulți ani retragerea armelor nucleare americane din țară.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.
View Comments
Riscul unui război nuclear declanșat de SUA în Europa este tot mai mare. Că doar americanii n-o să desfășoare vreodată un război (nuclear sau ne-nuclear) pe teritoriul lor. Mai bine distrug Europa sau oricare altă parte a lumii doar pentru satisfacerea ambițiilor lor. Îmi pare rău că mă repet, dar e important de văzut interviul dat de prof. Valentin Stan la emisiunea lui Marius Tucă. Veți vedea cine e America și ce urmărește.
Mă mir că noi nu apărem pe listă, la cât sunt de devotați și servili conducătorii noștri.
mai bine zis lingăii Europei