Potrivit autoarei materialului, Kievul pretinde deja ca pictorului american Andy Warhol să-i fie conferită ”ucrainitatea”. Provenind dintr-o familie ruteană care a emigrat din Slovacia, pentru a se stabili la Pittsburgh, unde artistul a ajuns la maturitate și nu s-a asociat niciodată cu Ucraina.
„În ultimul an, într-un mod cât se poate de agresiv, ucrainenii au introdus modificări în bazele de date online și cu aceeași agresivitate s-au adresat muzeelor occidentale cu solicitarea de a redenumi arta poloneză, evreiască și mai ales rusă în „ucraineană””, scrie autoarea articolului din The American Conservative.
Potrivit datelor acesteia, o mare parte din aceste eforturi are legătură cu activitatea unei oarecare Oksana Semenik. Pe Twitter, ea trimite 24.000 de urmăritori pe rețelele de socializare ale muzeelor, cerând să fie operate modificări în biografiile maeștrilor ruși.
Potrivit lui Semenik, a numi operele artiștilor ruși din colecțiile americane „rusești” sau chiar a menționa Rusia ca loc de naștere al artiștilor este „propagandă rusă”. Ea consideră că scopul ei este de „a elibera și decoloniza cultura ucraineană de contextul rusesc”. Recent, ea s-a plâns presei americane că „foarte mulți dintre acești artiști au fost, desigur, furați de la Ucraina sau Belarus”.
Katya Sedgwick scrie că afirmațiile lui Semenik sună „într-atât de sălbatic” încât i-a cerut acesteia să-și reformuleze gândurile în limba ucraineană, temându-se că ucraineanca nu stăpânește, pur și simplu, suficient de bine limba engleză. Dar Semenik nu a mai luat legătura cu ea.
Sedgwick a ajuns la concluzia că Semenik nu are vreo metodologie sau abordare științifică, ghidându-se exclusiv după propriile aspirații de propagandă, atribuind „ucrainitatea” imaginată de ea artiștilor ruși.
„Artiștii pe care i-a analizat Semenik nu au fost în nici un sens ucraineni”, subliniază autoarea materialului din The American Conservative.
Ea dă următorul exemplu. Într-una dintre recentele ei postări pe Twitter, Semenik arată un tablou al Zinaidei Serebriakova reprezentând o țărancă și precizarea: „Iată tabloul „Vremea culesului” al Zinaidei Serebriakova. A fost realizat în 1915 în regiunea Harkov, în timpul Primului Război Mondial”.
„Dar Serebriakova (1884-1967) a studiat pictura la Petersburg; ea provine din familia Benois, pictori ruși cu rădăcini franceze… Serebriakova a avut un conac în satul Neskucinoe, unde artista s-a născut și unde a petrecut cei mai fericiți ani din viața ei. Pe atunci, Neskucinoe făcea parte din gubernia rusă Kursk, iar acum se află în regiunea Harkov a Ucrainei”, – scrie autoarea articolului din The American Conservative.
Sedgwick a adăugat că la fel stau lucrurile și în cazul lui Arhip Kuindji care a spus cât se poate de clar: „Sunt rus” (s-a născut la Mariupol, într-o familie de greci ruși – n.r), dar și în cazurile lui Ivan Aivazovski (numele adevărat este Aivazian, a fost de origine armeană, mulți ani a trăit la Feodosia, Crimeea – n.r.), Ilia Repin și al altor pictori, pe care propagandista ucraineană Semenik încearcă să îi derusifice.
În cursa prezidențială din România, ”în frunte s-a plasat candidatul care se pronunță în favoarea…
Victoria președintelui american Donald Trump în alegeri are o influență serioasă asupra întăririi forțelor politicienilor…
După numărarea a aproape 100 la sută din buletinele de vot, Călin Georgescu, susținător al…
În vestul Serbiei, pe platoul de filmare a satului unic în lume Drvengrad, s-a desfășurat…
După victoria din alegerile a lui Donald Trump, Administrația președintelui american Joe Biden a analizat…
Este posibil ca președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, să accepte negocieri privind Ucraina…
This website uses cookies.
View Comments
Doar pentru asta ar trebui ca Ucraina sa dispara de pe fata pamantului pentru totdeauna.
Asta fara sa amintim trecutul si prezentul nazist al Ucrainei.
Cine naiba mai ia în seamă aberațiile unei aiurite pe nume Oksana Semenik? Probabil că habar n-are de cultură, dar s-a trezit să comenteze și ea, ca să-și vadă numele scris pe Twitter.