Categories: MilitarRusia si lumea

Denunțarea Tratatului CFE: Rusia a notificat participanții la acord

Rusia a notificat depozitarul și părțile participante la Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa (CFE) în legătură cu denunțarea documentului, transmite Lenta.ru.

„Rusia a notificat toate statele participante la acord în legătură cu decizia ei de a se retrage din CFE în termen de 150 de zile de la data trimiterii notificărilor. Acest, acest lucru se va produce la ora 00:00, pe 7 noiembrie [2023]”, se arată în comunicatul.

Ministerul de Externe a prezentat motivele denunțării

„Aderarea la NATO a unor state noi fără ca ele să fi aderat la CFE sau trecerea din grupul „estic” al statelor participante la CFE la grupul „vestic”, precum și desfășurarea de arme convenționale ale „vechilor” membri NATO pe teritoriile „noilor” membri, ceea ce a dus la eludarea sau depășirea repetată a restricțiilor de „grup” ale CFE”, a enumerat ministerul motivele denunțării.

Pe 17 mai, Duma de Stat a denunțat tratatul CFE. Adresându-se deputaților, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că, prin acțiunile lui distructive, Occidentul colectiv a făcut imposibilă rămânerea Rusiei în Tratatul CFE, iar „țările Occidentului trebuie să tragă concluzii”. Diplomatul a precizat că Rusia nu mai este interesată să discute tematica Tratatului CFE cu țările occidentale rămase parte a acestui document.

După cum se știe, spre deosebire de Rusia, țările membre NATO nici n-au ratificat Tratatul CFE într-o formulă actualizată adoptată la sfârșitul anilor ’90.

Owner

View Comments

  • Foarte bine! Ministrul de externe Serghei Lavrov a procedat așa cum trebuie și cum e mai bine pentru Rusia. Recent, prim-ministrul și ministrul apărării ai Suediei au declarat că Suedia va permite NATO să amplaseze trupe pe teritoriul său chiar înainte de a se alătura în mod oficial alianței nord-atlantice. Guvernul a decis că forțele armate suedeze pot întreprinde pregătiri cu țările NATO în vederea unor viitoare operațiuni militare comune. Cei doi au declarat că: ,,Pregătirile pot consta în amplasarea temporară de personal și echipament străin pe teritoriul suedez. Decizia trimite un semnal clar Rusiei și întărește apărarea Suediei". Asta nu înseamnă o provocare adresată Rusiei? Și atunci, de ce ar mai fi rămas Rusia în CFE? Ce să caute printre țări ostile și care mereu o provoacă? Rusia nu are nevoie de asemenea parteneri josnici.

Recent Posts

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

15 ore ago

Doar China are mai mult: Kremlinul a explicat de ce Rusia crește efectivul armatei

Pe 16 septembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decretul privind creșterea efectivului uman al…

16 ore ago

Politico: Zalujnîi a considerat o aventură invadarea Regiunii Kursk

Înainte de operațiunea Ucrainei în Regiunea Kursk, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei,…

18 ore ago

Tokaev i-a spus lui Scholz că Rusia este de neînvins

Din punct de vedere militar, Rusia este de neînvins, a declarat președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev,…

19 ore ago

„Planul lui Trump pentru Ucraina” mulțumește prin adecvare

Dmitri BAVÎRIN, Vzgliad Promisiunea lui Donald Trump de a pune capăt conflictului militar din Ucraina…

o zi ago

Expert militar: Rusia are o armă secretă non-nucleară care face orașele praf și pulbere

Pe lângă armele nucleare, Rusia este capabilă să facă inamicul praf și pulbere cu alte…

2 zile ago

This website uses cookies.