Categories: MilitarRusia si lumea

Prin aruncarea în aer a Hidrocentralei Kahovka, Ucraina a introdus planul de rezervă al contraofensivei

Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a aruncat în aer Hidrocentrala Kahovka. Potrivit acestuia, să arunci în aer Hidrocentrala din exterior este nerealist, deoarece a fost minată. Dar datele obiective care rezultă din procesul de monitorizare și fanfaronada militarilor ucraineni în interviurile acordate presei occidentale arată că de luni de zile Forțele Armate ale Ucrainei au făcut totul pentru a distrugere Hidrocentrala. Ce alte dovezi indică acest lucru? Un amplu material pe această temă în publicația Vzgliad.

Într-o intervenție video făcută, marți, la Summitul B9, desfășurat la Bratislava, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia de distrugerea Hidrocentralei Kahovka. Potrivit spuselor sale, „a arunca în aer centrala din exterior – trăgând asupra ei – este fizic nerealist”. „A fost minată”, este de părere Zelenski, „minată și aruncată în aer”.

De asemenea, el a definit incidentul drept explozia unei „bombe de distrugere ecologică în masă” și „cel mai mare dezastru provocat de om în Europa în ultimele decenii”. „Și de aceea, înfrângerea Rusiei – înfrângerea pe care o vom asigura cu toții – va fi cea mai importantă contribuție la securitatea Europei și a lumii”, a afirmat Zelenski.

În același timp, după cum subliniază experții, președintele ucrainean a uitat, se pare, de sutele de atacuri lansate de armata Ucrainei asupra Hidrocentralei. În noiembrie 2022, publicația VZGLIAD a scris detaliat că în urma atacurilor inamicului, activitatea la hidrocentrala Kahovka a fost sistată. Anterior, în octombrie, atacurile asupra centralei se întețiseră. Iar acest lucru a făcut ca una dintre cele mai importante ”construcții ale comunismului” să sufere deteriori ”grandioase”.

În plus, în toamna anului trecut, Rusia a cerut, într-o scrisoare distribuită în Consiliul de Securitate al ONU, să fie prevenită orice acțiune de provocare din partea armatei Ucrainei, pentru a nu permite distrugerea barajului Hidrocentralei Kahovka. În scrisoarea lor, diplomații ruși au subliniat că în decurs de cinci luni Forțele Armate ale Ucrainei au atacat Novaia Kahovka, zilnic inamicul putând lansa până la 120 de rachete HIMARS, ținta fiind barajul.

În general, Hidrocentrala Kahovka reprezintă ultima treaptă, inferioară a cascadei de construcții hidraulice de pe Nipru, unul dintre elementele cheie ale întregului sistem hidroelectric. Acest obiectiv îndeplinește funcția de reglare a debitului de apă. Barajul lacului de acumulare Kahovka creează o diferență de înălțime de la care cade apa pe râul Nipru de până la 16 metri. În zona Hidrocentralei este creat un rezervor artificial cu o lungime de 230 de kilometri și o lățime de 25 de kilometri.

Uriașul lac de acumulare conține peste 18 kilometri cubi de apă. Suprafața luciului său de apă este de 2.155 de kilometri pătrați. Dacă barajul Hidrocentralei Kahovka va fi distrus, pe cursul inferior al Niprului va curge un volum imens de apă. Iar autoritățile ucrainene înțelegeau perfect aceste riscuri, deși ele însele nu riscau practic nimic – cu excepția vieților altor oameni.

Merită remarcat faptul că militarii ucraineni înșiși au recunoscut în repetate rânduri că au atacat Hidrocentala Kahovka, ba chiar s-au lăudat cu aceste reușite îndoielnice în interviurile acordate presei occidentale. În decembrie 2022, spre exemplu, cotidianul The Washington Post a publicat un articol despre „victoriile” armatei Ucrainei, unde se vorbea, printre altele, despre „experimentele” cu atacurile asupra hidrocentralei.

„…(General-maiorul armatei Ucrainei) Kovalciuk s-a gândit să inunde râul. Potrivit spuselor sale, ucrainenii au lansat chiar un atac de probă cu rachete HIMARS asupra uneia dintre ecluzele stăvilarului Novaia Kahovka, făcând trei găuri în metal pentru a vedea dacă apa Niprului ar putea crește suficient de mult pentru a bloca trecerile rusești, fără a inunda însă zonele din apropiere. Testul s-a desfășurat cu succes, a spus Kovalciuk”, a subliniat cotidianul american.

Prin urmare, dacă citesc presa occidentală, fanfaronada militarilor ucraineni și documentele distribuite de diplomații ruși la ONU, liderii NATO știau foarte bine cine anume atacă Hidrocentrala. Dar acest lucru nu a împiedicat corul politicienilor din Europa să lanseze la unison acuzații la adresa Moscovei.

Astfel, ministrul de Externe al Marii Britanii a catalogat pe contul său de pe Twitter cele întâmplate drept o „crimă de război”, cancelarul german a văzut o „escaladare a violenței”, iar Secretarul general al NATO s-a arătat preocupat de protecția mediului înconjurător. Roberta Metsola, șefa Parlamentului European, a caracterizat aruncarea în aer a barajului o „crimă de război”, în timp ce purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, a calificat atacul drept ”barbar”.

În același timp, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, la fel ca și Kremlinul anterior, a arătat legătura dintre tentativa eșuată de contraatac a Forțelor Armate ale Ucrainei și distrugerea Hidrocentralei. Potrivit lui Șoigu, inamicul intenționează să deplaseze unități și tehnică militară din regiunea Herson în zona sa de acțiuni ofensive, slăbind pozițiile ocupate în apropiere de Herson. „Apropo, inamicul a început să construiască poziții defensive pe malul drept al Niprului, ceea ce indică intenția sa de-și organiza aici dispozitivul de apărare”, a precizat ministrul.

Iar pentru a nu permite, pe acest segment al frontului, acțiuni ofensive ale Forțelor Armate ale Rusiei, inamicul ”a comis un act de sabotaj, un act terorist, în esență, care a dus la inundarea unor teritorii considerabile și care va avea consecințe grave și de lungă durată asupra mediului”. „Conform datelor disponibile, a crescut substanțial eliberarea de apă de la Hidrocentrala Dnepropetrovsk, ceea ce va provoca o extindere a inundațiilor. Acest fapt demonstrează că este vorba despre un act de sabotaj de amploare planificat din timp de regimul de la Kiev”, a adăugat Șoigu.

„Dar chiar declarația lui Zelenski nu corespunde realității, el minte cu nerușinare, deoarece există imagini ale controlului obiectiv realizate de satelitul american Maxar, care a înregistrat distrugerea treptată a barajului pe fondul atacurilor lansate și a presiunii apei”, – a explicat Aleksei Anpilogov, președintele Fundației pentru susținerea cercetării științifice și dezvoltarea inițiativelor civice „Osnovanie”.

Potrivit acestuia, locul unde barajul s-a rupt și de unde a început prăbușirea lui, se află acolo unde se îmbină sala motoarelor cu corpul barajului și unde se află și curba șoșelei auto de deasupra barajului. „Asupra acestei curbe s-a lucrat intens cu rachete HIMARS și cu alte mijloace de distrugere occidentale”, a subliniat interlocutorul publicaței Vzgliad.

„După toate probabilitățile, noaptea trecută (6 iunie – n.r.) a avut loc un nou atac, care a dus la distrugerea Hidrocentralei Kahovka, după care apa a început să spargă traveele una după alta. Din cele 28 de travee, doar 14 au rămas intacte”, a evaluat expertul situația. Anpilogov a subliniat, de asemenea, că structura în sine a barajului este la locul ei, dar au fost afectate câteva porți care rețin apa.

„Asupra porților a existat un impact combinat. Pe de o parte, lansatorul multiplu de rachete a slăbit construcția barajului, după care s-a produs distrugerea treptată a contrucției în sine a străvilarului, ceea ce a sporit presiunea apei”, a adăugat el. În plus, potrivit datelor sistemului de monitorizare, în ultimele trei luni, Ucraina a vărsat în mod intenționat apă în lac de acumulare Kahovka, crescând astfel presiunea asupra barajului. În tot acest timp, nivelul apei a crescut de la 14 m la 17,5 m, deși nivelul maxim admisibil este de 16 m.

„Partea ucraineană a ridicat în mod deliberat nivelul apei din lacul de acumulare Kahovka cu 1,5 metri, punând presiune suplimentară asupra barajului”, a subliniat el.

Ca urmare a distrugerilor, Marea Kahovka pierde aproximativ 15 centimetri de apă pe oră. „În zona Novaia Kahovka, acești 15 centimetri se transformă în doi până la patru metri de creștere a nivelului apei. Din fericire, toate acestea se întâmplă destul de lent și, posibil, vor putea fi evitate pierderi de vieți omenești.

Până la Herson ajunge un val de unu-doi metri. Este o gravă catastrofă provocată de om. Vor fi distruse sisteme de canalizare, conducte de alimentare cu apă, va avea de suferit furnizarea de gaze și electricitate.

Vedem cum casele sunt luate de ape”, spune expertul.

„Malul drept al Niprului, controlat de regimul de la Kiev, este mai înalt decât malul stâng. Pe harta inundațiilor se vede că malul drept nu a fost, practic, afectat, în timp ce malul stâng este puternic inundat. Vor avea de suferit zeci de mii de oameni. În funcție de evoluția evenimentelor, ar putea rămâne fără apă și Canalul Crimeii”, spune expertul militar Iuri Knutov.

Expertul este convins că Ucraina a distrus Hidrocentrala Kahovka după eșecul tentativei sale de ofensivă la intersecția dintre regiunile Donețk și Zaporojie. Acum inamicul a trecut la planul B, așa că nu este exclus ca, sub acoperirea inundațiilor, armata ucraineană să fie mutată în amonte sau pur și simplu să fie deplasate forțe suplimentare pe linia contactului de luptă din regiunea Zaporojie.

„Iată de ce ceea ce spune Zelenski în legătură cu minarea Hidrocentralei Kahovka este cea mai sfruntată minciună. Este un nou pretext informațional pentru o altă demonizare a Rusiei. Occidentul a preluat deja aceste povești fantastice, dar la ce-i folosesc Rusiei? Pentru a-și inunda propria regiune? Aceste acuzații seamănă cu o propagandă clasică în stilul „Donbassul s-a împușcat singur”, a subliniat Knutov.

Owner

View Comments

  • Zelenski împreună cu toate țările care-l susțin recurg la minciună și la dezinformare așa cum au procedat și în cazul conductelor Nord Stream și al dronelor trimise asupra Kremlinului. Și fac asta pentru a instiga lumea împotriva Rusiei. Dar trebuie să fii chiar retardat mintal ca să crezi aberațiile lor! Este ca și cum Rusia s-ar autosabota, și-ar inunda și distruge propria infrastructură și ar pune în pericol alimentarea cu apă a Crimeii. Ce minți bolnave, ce creaturi lipsite de orice scrupule!
    Cred că toate aceste răutăți pornite împotriva Rusiei sunt, de fapt, răzbunări împotriva lui Vladimir Putin. Alistair Crook, fost spion MI6, a declarat că elitele occidentale nu-l pot ierta pe Putin pentru că nu a permis jefuirea țării. În timpul președintelui Elțîn, Statele Unite au crezut că Rusia deja le aparținea, fiindcă au cumpărat și au jefuit majoritatea resurselor. Dar totul s-a încheiat pentru ei atunci când a venit la putere Vladimir Putin, care n-a mai permis așa ceva. Obama nu l-a putut ierta pe Putin pentru că i-a stricat toate planurile. Partenerii occidentali sperau că ,,un alt Elțin" va ajunge la putere în Rusia, iar elitele financiare din SUA vor putea, în sfârșit, să subjuge țara. Doar așa se explică înverșunarea cu care se luptă pe toate planurile pentru a pune mâna pe Rusia. O, așa ceva nu se întâmpla niciodată! Mai bine să se termine lumea asta cu totul decât niște nemernici demonizați să distrugă Rusia.

Recent Posts

Academia de Științe a Rusiei: În 2025 nu este exclusă o escaladare a conflictului din jurul Ucrainei

În a doua jumătate a anului 2025, este posibil scenariul unei escaladări rapide a conflictului…

2 ore ago

NI: Bombardierul Tu-160M, „ucigaș cu sânge rece”, a devenit mai mortal

În pofida sancțiunilor, Forțele Aerospațiale ale Rusiei au reușit, cu o ”viteză amețitoare” să modernizeze…

12 ore ago

Rachetele ATACMS, adăugate pe „lista rușinii”, alături de tancurile Leopard și Abrams

Rachetele ATACMS lansate de pe teritoriul ucrainean și doborâte de sistemele rusești de apărare aeriană…

13 ore ago

Politolog: De ce propunerile lui Trump privind Ucraina sunt periculoase

Donald Trump nu va dărui pur și simplu Ucraina Rusiei din cauza banilor investiți, iar…

13 ore ago

Numărul țărilor care boicotează dolarul l-a depășit pe cel al susținătorilor monedei americane

Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul, într-o măsură sau altă Mai mult…

o zi ago

Ofițer ucrainean: Kievul va accepta orice cerere a Moscovei

Regimul de la Kiev va fi nevoit să accepte toate cererile pe care i le…

o zi ago

This website uses cookies.