Corneliu VLAD
Moscova ar putea întrerupe toate legăturile cu Londra din cauza ostilității rusofobe a Regatului Unit, apreciază comentatori politici si militari.
Ministerul rus al Afacerilor Externe a avertizat prin presă că ar putea întrerupe complet relațiile diplomatice cu Regatul Unit din cauza acțiunilor sale de „escaladare extremă”, cum ar fi livrarea de arme tot mai avansate și cu rază mai lungă de acțiune către regimul de la Kiev. Într-o declarație pentru presă, MAE rus a citat amestecul semnificativ și în continuă creștere al Londrei în Ucraina, dar și alte acțiuni care vizează Rusia, în special privind înarmarea și asistarea directă a forțelor regimului de la Kiev. MAE a afirmat că tăierea legăturilor cu Regatul Unit ar putea fi o „măsură extremă”, dar comentatorii observă că practic nu mai există nicio altă opțiune, ceea ce face ca această mișcare trebuie să fie luată în considerare foarte serios.
„Ruperea legăturilor diplomatice cu Regatul Unit ar fi o măsură extremă”, dar Rusia ar putea ajunge să facă acest pas, având în vedere implicarea semnificativă a Londrei în conflictul din Ucraina”, a avertizat MAE rus.
„The Wall Street Journal” remarcă într-un articol că „Forțele speciale ale Regatului Unit din regimentele SAS [Special Air Service] și SRR [Special Reconnaissance Regiment] ale armatei britanice și unitățile SBS [Special Boat Service] ale Marinei operează foarte aproape de primele linii în Ucraina”. WSJ susține că aceste acțiuni constituie o presupusă „disociere” politică de SUA, deoarece Washingtonul ar fi „oprit trimiterea de forțe speciale pentru a-i ajuta în mod direct fortele Kievului în primele linii de luptă”. Afirmații, însă, mai degrabă ridicole, dacă se iau în seamă numeroasele relatări din surse publice că operatorii de servicii speciale trimiși de SUA sprijină direct forțele regimului de la Kiev, inclusiv prin direcționarea atacurilor acestora nu numai asupra trupelor ruse, ci și asupra unor ținte din Rusia. WSJ sugerează că singura diferență probabilă între forțele speciale și mijloacele de informații ale SUA și Marii Britanii este că cele trimise de Londra participă direct la ostilități, iar omologii lor americani „furnizează doar servicii de consiliere”. Mai mult, se crede că forțele speciale din Regatul Unit sunt direct implicate în planificarea și asistența operațiunilor de sabotaj transfrontalier și atacuri teroriste din Rusia.
Întrebat de RT despre aceste rapoarte controversate (cel puțin), MAE rus a declarat presei că Moscova „este pe deplin conștientă de eforturile consecvente ale Londrei menite să ofere asistență militară regimului neo-nazist de la Kiev”.
„Sprijinul Regatului Unit include furnizarea de echipamente către Ucraina, pregătirea trupelor ucrainene în Marea Britanie și în alte părți ale Europei, partajarea informațiilor, sprijinul de consultanță și participarea probabilă la planificarea operațional-tactică de către armata [ucraineană], inclusiv sabotaj, alte operațiuni, furnizarea directă de securitate cibernetică și desfășurarea de mercenari”, a declarat MAE rus într-o declarație oficială, care adaugă: „Britanicii au participat la planificare, organizare și sprijinirea atacurilor teroriste efectuate de regimul de la Kiev pe teritoriul Rusiei, inclusiv prin furnizarea de informații.”
Ambasadorul britanic în Rusia a fost convocat de mai multe ori de guvernul rus, care a cerut explicații cu privire la ostilitatea Londrei, dar politica de escaladare confruntării cu Moscova, începută sub fostul premier Boris Johnson, continuă. Conform surselor, Johnson chiar a lucrat activ pentru torpilarea inițiativele de negocieri de pace dintre Rusia și regimul de la Kiev. Iar fostul premier al Marii Britanii l-a îndemnat personal și repetat pe Zelenski „să nu dea nici un centimetru de compromis cu rușii”.
Ulterior, Marea Britanie și-a intensificat sprijinul militar deja extins pentru regimul de la Kiev. Londra a fost prima care a promis livrări de blindate grele și diverse sisteme de rachete și mai alarmant, a livrat muniții cu uraniu sărăcit, precum și rachete de croazieră „Storm Shadow”.
Observatorii militari nu constată niciun indiciu că Londra va înceta escaladarea, mai ales că și-a asumat inițiativa de a livra Kievului avioane de luptă F-16.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a adresat cetățenilor. El a vorbit despre atacurile cu arme americane…
Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Kievului să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului…
Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, membru al Comisiei de securitate,…
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre decizia neconfirmată privind lansarea de atacuri…
Este greu de spus dacă informația apărută în presa americană, potrivit căreia Administrația președintelui demisionar…
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei…
This website uses cookies.
View Comments
Marea Britanie este cel mai apropiat aliat al Americii, iar Washingtonul le cere britanicilor să acționeze în consecință. Și pentru că a executat conștiincios toate ordinele primite de la Washington, Marii Britanii i s-a acordat încredere totală. Ea este mănușa care se potrivește perfect mâinii americane. Perfidă dintotdeauna, Marea Britanie va căuta mereu să lupte împotriva Rusiei. Dacă se va ajunge la ruperea legăturilor diplomatice cu Marea Britanie, aceasta va fi doar din vina britanicilor. Este evident, faptele spun totul.
Rusofobia, această ,,boală" care a cuprins Occidentul este susținută prin toate mijloacele de propagandă media cu foarte mulți bani. O adevărată industrie menită să discrediteze Rusia și pe Vladimir Putin. Pentru că prada este însăși Rusia. Trist este că oamenii nu mai citesc, nu se informează din mai multe surse, ci iau de-a gata tot ce li se servește. Este vorba despre psihologia mulțimilor despre care scria Gustave Le Bon, în care omul în cadrul unei mulțimi imită gloata, își pierde personalitatea sa conștientă, răspunde la toate sugestiile grupului, nu mai gândește individual. De aici vine acest val de rusofobie: din ignoranță.