Hot News
Il Fatto Quiotidiano: Condițiile absurde ale „păcii” pretinse de obraznicul Zelenski
30/05
Putin: Kievul atacă blocuri de locuințe și ne provoacă la acțiuni în oglindă
31/05

Rusia și Iran promovează un coridor către India. Washingtonul este nemulțumit

Președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său iranian Ebrahim Raisi/ Foto: smotrim.ru

Moscova și Teheranul au convenit să unească segmente ale coridorului internațional de transport Nord-Sud, scrie publicația Haqqin. Realizarea proiectului va permite Rusiei nu doar să asigure, în scurt timp, un volum mare de transport de mărfuri către India, Golful Persic și Africa, ci și să creeze o alternativă la Canalul Suez, ceea ce a generat o puternică nemulțumire a SUA.

În sfârșit, gheața s-a spart: Moscova și Teheranul au semnat un acord privind construirea în comun a legăturii feroviare Resht-Astara, cu o lungime de aproximativ 162 km, ce va permite conectarea segmentelor terestre ale coridorului internațional de transport Nord-Sud (ITC) și va spori eficiența economică a rutei transcaspice.

Conform condițiilor înscrise în acord, părțile trebuie să finalizeze în decurs de un an lucrările de proiectare și să treacă la construcția directă a ultimului segment al rutei de transport feroviar Nord-Sud.

Moscova acordă o mare importanță acestui proiect, văzând în el o alternativă la Canalul Suez, capabil să asigure o rută directă pentru realizarea de livrări atât ca tranzit în Europa, cât și din Rusia spre Golful Persic și India.

Foto: RIA Novosti

În condițiile în care transporturile spre Europa sunt extrem de limitate, companiile rusești au manifestat un interes sporit pentru ITC Nord-Sud și sunt pregătite să asigure până în 2030 un schimb de mărfuri pe această rută de până la 15 milioane de tone pe an și de până la 30-60 de milioane de tone pe an în viitor.

Potențial, capacitatea coridorului de transport se va extinde deoarece schimburile de mărfuri vor crește, conectând părțile vestice ale Eurasiei cu cele estice și creând posibilitatea unor coridoare de transport alternative.

Într-un cuvânt, transpunerea în practică a proiectului va permite Rusiei să asigure, în scurt timp, un volum mare de transport de mărfuri nu doar în India și țările din Golful Persic, ci și către Africa.

Intriga constă în faptul că, anterior, la negocieri și la realizarea anumitor segmente proiectului a luat parte și Azerbaidjanul. Mai mult, Baku și Teheran au fost cele mai active în promovarea proiectului. Azerbaidjanul a fost chiar de acord să aloce pentru ducerea la îndeplinire a proiectului pe teritoriul iranian un credit preferențial de 500 de milioane de dolari, în timp ce Moscova a acționat după principiul „nu știu, n-am văzut”, susținând că, din moment ce pe teritoriul ei nu există probleme cu ITC, de accelerarea procesului ar trebui să se ocupe vecinii ei sudici.

Dar schimbările geopolitice și regionale și-au spus cuvântul. Mai ales după eliberarea de către Azerbaidjan a teritoriilor ocupate de armeni, în 2020, Teheranul a coborât brusc nivelul relațiilor cu Baku, astfel că acum orice propunere venită din partea Azerbaidjanului este primită cu ostilitate.

Coridorului de transport Nord-Sud de la Sankt Petersburg până la portul Mumbai, în India/ Foto: Kommersant.ru

Ca urmare, punerea în practică a proiectului Nord-Sud a intrat într-un fel de blocaj. Dar conflictul din Ucraina și sancțiunile economice impuse de Occident în acest context au forțat Moscova să își asume rolul de locomotivă în promovarea proiectului ITC. Astfel că, în prezent, Rusia este deja pregătită să acorde Iranului un împrumut interstatal de 1,3 miliarde de euro pentru construcția liniei de cale ferată Resht-Astara, din costul total al proiectului de 1,6 miliarde de euro, care a crescut de-a lungul anilor.

Problema este că, potrivit soluțiilor de proiectare iraniene, realizarea tronsonului Resht-Astara va dura patru ani. Chiar dacă acest termen include perioada de proiectare, pe calea de fier a ITC prima încărcătură nu va trece mai devreme de anul 2027. Astfel, din cauza declarațiilor și acțiunilor autorităților iraniene, greu de explicat din punct de vedere economic, participanții la proiect au pierdut timp prețios. Și, după cum se constată astăzi, cel mai mult au de suferit tocmai Iranul și Rusia, care încearcă acum să recupereze în grabă – Rusia are nevoie ca de aer de o rută de transport alternativă, prin care Teheranul, la rândul său, va crește legăturile comerciale cu Rusia.

Este adevărat că Iranul și-a atins, totuși, unul dintre obiective – a reușit să elimine Azerbaidjanul din procesul de negocieri. Dar numai în această etapă.

O secțiune mică – Astara (Iran) – Astara (Azerbaijan), fără de care este imposibil să conectați în cele din urmă toate șinele în așa-numitul „coridor fără sudură”/ Foto: haqqin.az

Reacția dură a Washingtonului

Așa cum s-a anunțat, Rusia și Iranul au semnat un acord interguvernamental privind ITC. Dar părțile pregătesc deja un al doilea acord interguvernamental, de data aceasta între Azerbaidjan, Rusia și Iran. Da, traseul Resht-Astara este într-adevăr ultima secțiune a rutei vestice necesară pentru ca ITC să funcționeze la capacitate maximă. Rămâne însă o mică secțiune – Astara (Iran) – Astara (Azerbaidjan), fără de care este imposibilă conectarea definitivă a tuturor căilor ferate în așa numitul „coridor fără sudură”.

Prin urmare, indiferent cât de mult s-au opus părțile (în special Iranul), ele oricum vor fi nevoite să țină cont de interesele Azerbaidjanului. Iar dacă Teheranul preferă să nu abordeze subiectul, președintele Rusiei, Vladimir Putin, care a luat parte în regim online la ceremonia de semnare a acordului interguvernamental ruso-iranian de cooperare, a vorbit cât se poate de clar pe această temă.

„În contextul realizării acestui coridor despre care vorbim astăzi, cooperarea se duce în parteneriat strâns cu Azerbaidjanul”, a declarat în special șeful statului rus. ”Și sperăm în finalizarea cât mai rapidă a pregătirii în format trilateral, cu participarea părții azere, a acordului de cooperare privind dezvoltarea infrastructurii feroviare și a transportului de marfă pe ruta Nord-Sud. Astfel, va fi format cadrul juridic necesar pentru coordonarea ulterioară de succes a celor trei țări”.

Între timp, Washingtonul a reacționat dur la planurile Iranului și ale Rusiei de a realiza coridorul de transport. Departamentul de Stat a declarat că va „urmări și va acorda o atenție deosebită” ultimului acord feroviar dintre Rusia și Iran.

Orice încercare de a eluda sancțiunile vor genera îngrijorări serioase „și SUA nu vor ezita să ia măsuri suplimentare”, a declarat adjunctul secretarului de presă Vedant Patel, potrivit corespondentului TURAN de la Washington.

„Nu am o evaluare a acestui proiect, dar există un motiv pentru care aplicăm un regim de sancțiuni atât de strict și orice încercare de a le eluda constituie pentru noi o mare îngrijorare”, se arată în declarație.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Că de-aia nu mai pot țările semnatare ale acordului că SUA e nemulțumită! În fond, cu ce drept își vâră nasul în afacerile altora? Și ce a vrut să spună Vedant Patel că ,,SUA nu vor ezita să ia măsuri suplimentare”? Este cumva o amenințare? Vrea să provoace un conflict în Iran sau Azerbaidjan? Chiar se cred stăpânii acestui pământ și toate statele trebuie să-i ceară voie pentru orice demers? SUA e grav bolnavă! Cred că doar Dumnezeu o mai poate potoli, dar și când o va face…
    Felicitări președintelui Vladimir Putin pentru efortul depus în realizarea și semnarea acestui important proiect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979746