Tratatul CFE a fost încheiat în 1990. Ulterior, documentul a fost adaptat. Dar Tratatul actualizat a fost ratificat de doar patru țări – Rusia, Belarus, Kazahstan și Ucraina. Țările NATO au continuat să respecte prima versiune a textului, ale cărui prevederi conțin norme privind armele convenționale pornind de la echilibrul dintre NATO și Organizația Tratatului de la Varșovia. În 2007, Rusia a declarat un moratoriu privind punerea în aplicare a condițiilor acordului.
Pe 11 martie 2015, Moscova și-a suspendat participarea la reuniunile Grupului consultativ comun privind Tratatul CFE, iar de atunci interesele rusești au fost reprezentate de Belarus. Astfel, Rusia a continuat să rămână parte la Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa din punct de vedere pur juridic.
Olga SAMOFALOVA În pofida răcirii relațiilor, Uniunea Europeană continuă să cumpere îngrășăminte din Rusia. În…
Echipa președintelui ales Donald Trump consideră foarte ridicată probabilitatea unei escalade nucleare dacă NATO continuă…
Rusia a blocat planul de lucru al Consiliului de Securitate al ONU pentru decembrie propus…
Rusia a învins deja și Ucraina, și NATO, de aceea Moscova nu este îngrijorată de…
Statele cheie ale NATO, inclusiv Statele Unite și Germania, se pronunță împotriva intrării Ucrainei în…
Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a catalogat drept ”o caricatură…
This website uses cookies.
View Comments
Dacă Rusia și-a manifestat dorința de a fi legată de acest tratat doar din punct de vedere juridic, este o hotărâre pe care a luat-o ținând cont de interesele țării. Cu siguranță că decizia luată de Vladimir Putin este una corectă.