MAE chinez: Esența crizei din Ucraina constă în contradicțiile privind gestionarea securității în Europa
27/05Surse: Șalupele-drone care au atacat nava ”Ivan Hurs” a Flotei Ruse din Marea Neagră, au fost fabricate în Occident și controlate prin sateliții Starlink
27/05În ce condiții capitala Rusiei ar putea fi mutată în Siberia
În cazul creșterii temperaturii medii anuale globale în Rusia, capitala ar putea fi mutată în Siberia, a declarat climatologul Alexei Kokorin, citat de publicația Izvestia.
Potrivit precizărilor sale, temperatura planetei ar putea crește cu 4,5-5 grade, ceea ce înseamnă că opt sau nouă ani dintr-un deceniu vor fi anormal de călduroși.
„Pur și simplu este altă viață. Înseamnă că într-un megapolis precum Moscova, verile vor fi, după toate probabilitățile, imposibil de suportat. Iar dacă va fi cu adevărat atât de rău, nu este exclus ca orașe precum Krasnoiarsk sau Novosibirsk să devină capitala țării. Este cât se poate de real ca acest lucru să se întâmple dacă nu în anii 2050 sau 2060, să zicem că în anii 2080 „, a apreciat Kokorin, citat de RIA Novosti.
În orice caz, a subliniat el, până la acea dată temperatura pe Pământ va urca cu 2-2,5 grade. În același timp, climatologul a calificat ca puțin probabil scenariul mutării capitalei țării.
În ajun, Kokorin a declarat că, în 2025 și 2026, temperaturile globale ar putea urca la valori record. Potrivit precizărilor sale, dacă pe planetă s-ar putea produce o puternică erupție vulcanică, nu se vor mai înregistra temperaturi record. Ajunsă în stratosferă, cenușa vulcanică ar duce la un efect anti-vapori și la o răcire globală, a adăugat el.
Pe 25-26 mai, Sankt Petersburg a găzduit cea de-a zecea ediție, jubiliară, a Congresului ecologic internațional Nevski, unde au fost dezbătute chestiuni legate de adaptarea la schimbările de mediu. Conform acțiunilor prevăzute în Planul național de adaptare la schimbările climatice, aprobat în martie 2023 prin decret al Guvernului Federației Ruse, se preconizează crearea unei resurse speciale de informații cu scenarii ale schimbărilor climatice în Rusia. În plus, se va desfășura o intensă activitate în Zona Arctică, unde se planifică monitorizarea stării solului din perimetrul localităților, pe baza rezultatelor acestor studii urmând să fie elaborate propuneri de reglementare tehnică.
1 Comment
Oho, vorbim de anii 2050, 2060, 2080… Oare mai ține lumea până atunci? Temperatura medie în Moscova este pe timp de vară între +15 și +25 grade Celsius, iar pe timp de iarnă între -5 și -10 grade Celsius. Și dacă temperatura ar crește în câțiva ani cu 10 grade, tot ar fi bine. Vara nu ține prea mult. Oricum, temperatura va crește treptat, nu dintr-o dată, așa că omul se poate adapta și el treptat. Dacă la Oymyakon trăiesc oameni la temperaturi de -50 sau -60 grade Celsius, iar în țările ecuatoriale trăiesc oameni în condițiile în care sunt +40 sau +50 grade Celsius, sunt de părere că omul se poate adapta destul de ușor. Sunt planuri prea îndepărtate, când nu știm dacă mâine mai trăim…