Categories: MilitarRusia si lumea

Instanța din Republica Donețk: Închisoare pe viață pentru uciderea unui prizonier de război rus

Curtea Supremă a Republicii Populare Donețk l-a condamnat pe Aleksei Kîrkalov, un luptător al batalionului ”Azov” (organizație considerată teroristă și interzisă în Rusia), la închisoare pe viață în dosarul privind executarea prin împușcare a unui prizonier de război rus la Mariupol, a anunțat Comitetul de Investigații al Rusiei, relatează RBC.

Ancheta a stabilit că, pe 12 aprilie 2022, luptătorii ucraineni au luat prizonieri doi militari ruși, transferați, câteva zile mai târziu, la punctul de control Ațtek, aflat sub controlul armatei ucrainene. Prizonierii au fost ținuți în subsol, cu cătușe la mâini și legați la ochi.

Pe 15 aprilie, caporalul Aleksei Kîrkalov a venit la punctul de control. L-a scos pe unul dintre prizoneri afară, lângă intrare, a tras trei focuri și l-a ucis.

Aleksei Kîrkalov a fost găsit vinovat în temeiul literelor b și c, partea 2 a articolului 105 din Codul Penal (uciderea unei persoane aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu și lipsite de apărare), partea 1 a articolului 356 din Codul Penal (tratament crud aplicat populației civile, folosirea de mijloace și metode interzise într-un conflict armat). El a fost condamnat la închisoare pe viață și își va executa pedeapsa într-o colonie сг regim sever.

În timpul operațiunii militare rusești din Ucraina, membrii organizației ”Azov”, înființată în 2014, au ocupat timp de două luni uzina ”Azovstal” din Mariupol, care era, la acea vreme, singurul loc din oraș care nu se afla sub controlul militar rusesc. În aprilie, președintele rus Vladimir Putin a anulat luarea cu asalt a uzinei, ordonând blocarea ei.

Ulterior, cu medierea ONU au fost intensificate negocierile în vederea evacuării civililor și a personalului militar. La începutul lunii mai, de pe teritoriul uzinei au fost evacuați, mai întâi, civilii, apoi răniții, pentru ca mai târziu militarii să înceapă să se predea. Pe 20 mai, ”Azovstal” a intrat sub controlul deplin al forțelor ruse. Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, s-au predat 2.439 de luptători din regimentul ”Azov”.

Owner

View Comments

Recent Posts

Un singur politician „pro-rus” se opune Maiei Sandu

Kirill AVERIANOV Se părea că opoziția pro-rusă din Moldova a pierdut în cele din urmă…

3 ore ago

La ONU, șefa diplomației indoneziene a purtat broșa dăruită de Lavrov

Ministrul de Externe al Indoneziei, Retno Marsudi, a urcat la tribuna Adunării Generale a ONU…

6 ore ago

Medvedev: Ce va determina Occidentul să-și facă cruce

„Un eveniment așteptat”, așa a comentat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, discursul…

9 ore ago

MAE: Rusia va sesiza Curtea Internațională de Justiție în cazul Nord Stream

Rusia a depus cereri înainte de judecată împotriva Germaniei, Danemarcei, Suediei și Elveției în cadrul…

9 ore ago

Serviciile occidentale au avertizat Kievul că Rusia ar putea, chipurile, recurge la arme nucleare tactice

Occidentul bagă din nou Ucraina în sperieți cu o posibilă utilizare de către Rusia a…

o zi ago

Securitate eurasiatică, un laborator al multipolarității

Aleksandr IAKOVENKO, rectorul Academiei Diplomatice a MAE al Rusiei Diplomația rusă își sporește eforturile pentru…

o zi ago

This website uses cookies.