Hot News
MAE rus a dat un ultimatum acordului cerealier
19/05
Sohu: Rachetele ”Kinjal” au distrus planurile lui Zelenski
19/05

România a trimis, în secret, Ucrainei clone ale lansatoarelor rusești ”Grad” și obuziere D-20

Foto: dzen.ru

Aleksei Moiseev,                                                                                                                                                                                                                                Rossiiskaia gazeta

Autoritățile române continuă să acorde ajutor militar regimului de la Kiev. Și face acest lucru în mare secret. Despre livrarea unuia sau a altui model de tehnică militară se află doar când apare undeva pe un poligon militar sau pe linia de contact armat, informează cotidianul Rossiiskaia gazeta.

Așa s-a întâmplat, spre exemplu, cu transportoarele blindate TAV-71M cu motoare franceze și care sunt versiuni ale blindatelor sovietice BTR-60PB. Toate aceste livrări sunt clasificate.

Recent, armata ucraineană a început să folosească lansatoare multiple de rachete APR-40, dezvoltate de Aerostar S.A. în a doua jumătate a anilor ’70. Apariția acestui tip de lansatoare indică faptul că sursa de inspirație pentru constructorii din Bacău a fost BM-21 sovietic ”Grad”.

Singura diferență este că, în locul autovehiculului de teren „Ural”, produs în orașul Miass, a fost folosit un camioan triaxial DAC 665T. Aceste modele au fost echipate cu motoare diesel cu șase cilindri D-2156 HMN8 cu o capacitate de 215 cai putere. Ele sunt capabile să transporte 10.000 de kilograme de marfă pe autostradă și 5.000 de kilograme – off-road.

Pe lângă lansatoarele propriu-zise pe același șasiu au fost dezvoltate mașini de transport și încărcare pentru patruzeci de proiectile reactive cu rază de acțiune de peste 20.000 de metri.

MiG-21 Lancer C/ Foto: wikimedia.org

APR-40 a fost livrat în diferite țări, cum ar fi 36 de bucăți în Bosnia și Herțegovina, 30 în Republica Moldova. Au fost intens utilizate în timpul războiului irano-irakian.

Chiar zilele trecute, au fost observate la militari ucraineni tunurile obuziere românești de 152 mm A411, cunoscute și ca M1981. Ele sunt versiuni ale armei sovietice D-20, dezvoltată încă în anii ’40. în plus, în afara sistemelor de artilerie propriu-zise, Bucureștiul a trimis și un transport de muniție aferentă.

După ce avioanele de vânătoare MiG-21 Lancer au fost casate și retrase din serviciu, nu este exclus ca, într-un final, și ele să ajungă în acest punct fierbinte.

2 Comments

  1. Carmen spune:

    România a trimis și probabil că va mai trimite Ucrainei tot ce i se cere: armament, militari, ajutoare materiale. România execută niște ordine din afară. Noi nu mai suntem o țară de mult, suntem o colonie anglo-americană condusă de niște oameni care nu au nimic de-a face cu poporul român. Am devenit un popor de care Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul s-ar rușina. Majoritatea românilor sunt spălați pe creier, iar pe cei puțini care mai și gândesc nu-i ascultă nimeni. Dar, ne merităm soarta: un popor de oi cere un guvern de lupi! La gaura în buget de 20 miliarde de euro pe care o avem, noi cumpărăm avioane, submarine, torpile, deci ne înarmăm. Împotriva cui ne înarmăm, ne-a amenințat cineva, ne-a atacat cineva sau toate acestea sunt pentru alții, ca donație? Am cumpărat (la mâna a doua) 17 avioane F16 din Portugalia, am plătit Norvegiei 400 milioane euro pentru 32 avioane F35 (care vor veni cândva, peste ani). Apoi, conform programului de înzestrare și modernizare al armatei, recent am fost anunțați că se vor cumpăra 2 submarine Scorpene și torpile de la Naval Group din Franța pentru suma de 2 miliarde de euro, vânătoare de mine în valoare de 150 milioane euro și nave purtătoare de rachete în valoare de 375 milioane euro, sume calculate fără TVA. Acestea au fost ordinele din afară, iar conducătorii noștri s-au executat pentru ca să rămână în funcțiile pe care le dețin. Datoria externă a României a ajuns la 140 miliarde de euro, dar până în 2025 vom ajunge la 250 miliarde de euro, plătind dobânzi anuale de 10 miliarde de euro. Și noi ne înarmăm, ne îndatorăm Occidentului și Statelor Unite pentru tot restul vieții!
    Avioanele de vânătoare MIG 21 LanceR au fost retrase din serviciu, se spune că se vor casa. M-aș mira. Zelenski le-ar primi cu bucurie. Surse de la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii spun că vor fi duse la Bacău. De ce? Nu cred că spre casare (deși la Câmpia Turzii s-a oficiat o slujbă religioasă de parcă ar fi înmormântat avioanele!) Dar și la alții sunt probleme. Fostul premier al Poloniei, Leszek Miller, acuză conducerea țării că se dezarmează prin înarmarea Ucranei.
    În planul Statelor Unite de a distruge Rusia se află și înarmarea Ucrainei. Pornind de la înlocuirea lui Viktor Ianukovici, continuând cu reconstruirea armatei ucrainene, finanțarea și înarmarea ei, apoi acordurile mincinoase de la Minsk (concepute doar pentru a câștiga timp în vederea înarmării Ucrainei), atragerea Rusiei într-un conflict militar, utilizarea de sancțiunilor economice pentru a izola și degrada economia rusească, nu au fost decât pași pregătiți de SUA pentru crearea condițiilor unei schimbări de regim în Rusia. O Rusie înfrântă ar fi putut fi împărțită în state cliente mai ușor de manipulat, mai ușor deposedată de resursele sale. Doar că a intervenit o problemă majoră pentru SUA: Vladimir Putin. Iar Putin nu e nici Ianukovici, nici Zelenski E pur și simplu PUTIN! Statele Unite nu a distrus Rusia, ci pe proprii săi aliați. Rusia a devenit mai puternică. Americii nu-i rămâne decât s-o ia la sănătoasa, așa cum a făcut-o în Afganistan, dar lăsând în urmă un dezastru mult mai mare. Lăsați în urmă, aliații Statelor Unite din Europa vor fi nevoiți să găsească o cale de a face față unei Rusii renăscute și victorioase.
    Scuze că m-am întins cam mult la vorbe, dar nu m-am putut abține.

  2. dory spune:

    in 1989 spun unii zvonaci ca Ceausescu a fost inlaturat de catre Vest in alianta cu sovieticii.. asa o fi???

    tot in 1989 oare cine se RETRAGEA DUPA 10 ANI DIN Afganistan??? parca erau sovieticii )))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979432