Hot News
FSB a dejucat o tentativa de asasinare a șefului Crimeii
04/05
Peskov, despre reacția lui Putin la atacul asupra Kremlinului
04/05

Corneliu Vlad: Izolarea internatională a Rusiei, o intentie ridicolă

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

Cea mai importantă lecție învățată în ce privește consecințele internaționale ale razboiului din Ucraina este că o țară atât de mare și puternică ca Rusia nu poate fi izolată cu adevărat din punct de vedere al politicii externe, apreciaza  analistul rus Timofei V. Bordaciov.

Conflictul din Ucraina este de fapt unul dintre Rusia și Occident. El s-a transformat într-o confruntare militară proxy si Statele Unite urmata de aliații lor au decis sa limiteze serios oportunitățile Moscovei de comunicare internațională.

Obiectiv ambitios, dar nerealist, caci marea majoritate a statelor lumii mențin relații de lucru stabile cu Rusia, fac comert si coopereaza in diverse sectoare cu ea.

E adevarat, in cele mai multe cazuri, noile contacte sunt limitate, dar nu din cauza presiunii occidentale asupra țărilor terțe, ci din nepregătirea Rusiei de a folosi numeroasele oportunități ce i s-au deschis in noua situatie.

Pentru Moscova, o nouă etapă în relațiile cu Occidentul este nu numai inevitabilă, ci și necesară în contextul dezvoltării civilizației politice a Rusiei. Dar la nivelul implementării unei politici specifice de stat, al activităților sectorului de afaceri, al reflecțiilor comunității de experți sau al activităților practice ale ONG-urilor, mai este de lucrat la dezvoltarea unor obiective importante și la o înțelegere a naturii relațiilor dintre Rusia și lumea exterioară.

Confruntarea militaro-politică cu Statele Unite și aliații săi este esențială pentru asigurarea securității naționale a Rusiei. Conflictul este rezultatul deteriorarii relațiilor ruso-occidentale după războiul rece și este foarte indirect legat de soarta, interesele și aspirațiile restului lumii.

Majoritatea statelor s-au comportat față de Rusia in functie de propriile lor dezvoltări și interese.

Comportamentul statelor care nu se opun Rusiei sau cooperează cu ea nu este un semn că sunt aliați ai Moscovei sau că sunt programați să devină aliați în anumite circumstanțe. Există excepții și chiar foarte mari.

China, de exemplu, își asociază securitatea și capacitatea de a-și realiza interesele de politică externă cu Rusia. Pentru Iran, pentru care incapacitatea Rusiei și Chinei de a limita asertivitatea Occidentului poate reprezenta o amenințare serioasă în viitor.

În plus, există un grup de țări deja asociate cu Moscova mult mai semnificativ decât cu adversarii săi sau cu terțe puteri. Dar, în general, așa-numita Majoritate Mondială nu este un grup de state unite prin interese comune, ci un indicator al situatiei din politica internațională.

Un număr semnificativ de state sunt prietenoase cu Rusia pentru că, în principiu, nu au nevoie de aliați sau patroni și se bazează doar pe abilitățile lor diplomatice. Dar ceea ce îi apropie acum de interesele Rusiei este în același timp un obstacol în calea stabilirii unei relații mai solide sau mai formalizate.

“O serie de țări în curs de dezvoltare s-au ferit să se implice în altercațiile dintre marile puteri periclitând programul lui Biden destinat arenei mondiale, deplange „Washington Post”. O serie de țări în curs de dezvoltare caută să ocolească disensiunile tot mai grave dintre Statele Unite, Rusia și China, iar în unele cazuri, profită de această rivalitate în propriul avantaj, după cum relevă o serie de informații secrete americane”.

„Nu este clar cine va ajunge pe cea mai avantajoasă poziție peste zece ani, astfel încât ele trebuie să-și diversifice riscurile și să-și protejeze pariurile”, afirmă Matias Spektor, profesor de la institutul Carnegie Endowment for International Peace.

Nemulțumirea față de dominatia sau influenta SUA și a Europei occidentale este doar un aspect al dorinței multor state de o mai mare independență. Mai importanta este dorința de a beneficia de relațiile cu Rusia în condițiile în care aceasta s-a îndreptat către restul lumii și leagă cu ea multe dintre problemele  stabilității sale economice.

Dar și problemele de valoare joacă un rol semnificativ. Rusia chiar are cu ce se mândri fără a încerca în același timp să ofere planuri și obiective mai cuprinzătoare. Important este ceea ce face ca statul rus modern să fie atractiv pentru alții.

Rusia modernă este pentru majoritatea țărilor din Asia, Africa și Orientul Mijlociu cu adevărat o societate unică, care combină semne vizibile ale culturii și tradițiilor europene, pe de o parte, și o toleranță față de alte religii și diversitatea etnică care este complet necaracteristică Occidentului.

Spre deosebire de statele europene, Rusia păstrează și cultivă diversitatea etnică. Toate acestea sunt avantajele reale ale Rusiei în ochii umanității. Si cu cât înțelegem mai devreme că baza „puterii soft” este internă, cu atât mai curând vom putea beneficia de propriile noastre avantaje obiective, conchide analistul Bordaciov.

Politologii rusi vorbesc tot mai accentuat despre o Majoritate Mondiala, care nu este nici aliata neconditionata a Occidentului, nici a Rusiei, dar care mentine si dezvolta relatii normale cu Moscova. Ceea ce face ridicola intentia de izolare internationala a Rusiei,.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Ridicolă este orice acțiune îndreptată împotriva Rusiei, așa cum sunt ridicoli și cei care întreprind aceste acțiuni. Încet, lumea se trezește, unii din interes, alții dintr-o luminare a minții. Oricum, eu pariez pe Rusia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2978619