Categories: Rusia si lumea

Zaharova a explicat motivele pentru care Rusia nu va rupe relațiile cu Polonia

Rusia are dreptul să rupă relațiile diplomatice cu Polonia, dar din cauza unei asemenea decizii vor avea de suferit cetățenii ruși care trăiesc și muncesc în Polonia, a declarat reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Mara Zaharova, în cadrul programului ”Duminică seara cu Vladimir Soloviov”, de la postul de televiziune Rossia 1.

De ajutor au nevoie oamenii care părăsesc teritoriul Ucrainei prin Polonia, a spus Zaharova. Au nevoie de ajutor la completarea actelor, cu confirmarea statutului lor. „Este o muncă titanică”, a subliniat Zaharova.

Reprezentanta Ministerului de Externe a amintit, de asemenea, că diplomații ruși apără monumentele sovietice pentru a nu fi demolate.

Pe 26 martie, șeful misiunii diplomatice a Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a declarat că parchetul polonez a retras bani din conturile ambasadei și ale misiunii comerciale ruse. El a apreciat incidentul drept „o încălcare flagrantă a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice”. În martie, conturile bancare ale ambasadei au fost blocate sub pretextul unor suspiciuni de spălare de bani și finanțare a terorismului.

După retragerea fondurilor, Ministerul de Externe al Poloniei a ajuns la concluzia că ambasada Rusiei nu a folosit două clădiri în scopuri diplomatice și consulare – una de pe strada Kielecka, nr 45, și cealaltă de pe strada Sobieski, nr. 100. Prima găzduiește școala de pe lângă ambasada rusă. Pe 29 aprilie, polițiștii și reprezentanții primăriei poloneze au cerut să li se permită intrarea pe teritoriul instituției, dar au fost refuzați, după care au forțat ușa de intrare și au cerut personalului școlii să părăsească clădirea.

Zaharova a promis un „răspuns dur” la „sechestrarea școlii”. Șeful Comisiei de Investigație al Rusiei, Aleksandr Bastîrkin a cerut o evaluare juridică a ceea ce s-a întâmplat în Polonia.

Owner

View Comments

  • Da, este o situație delicată. Poate dacă toți cetățenii ruși s-ar întoarce acasă, în Rusia, ruperea relațiilor diplomatice s-ar putea face. Există riscul ca Polonia să se răzbune pe rușii aflați pe teritoriul ei. Dacă au început cu retragerea ilegală de bani din conturile Ambadadei Rusiei, cu sechestrarea școlii de pe lângă Ambasadă, cu intenția de a demola monumentele sovietice, apoi incidentul cu jucătoarea de tenis, e doar un pas până la agresarea civililor ruși din Polonia. Oricum, răbdarea Rusiei e prea mare. Toate au o limită, iar această limită s-a depășit de mult.

Recent Posts

Discursul ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la a 79-a sesiune a Adunării Generale a ONU. Text integral

Stimate domnule președinte, Doamnelor și domnilor, În urmă cu câteva zile, între zidurile acestei clădiri…

10 ore ago

Un singur politician „pro-rus” se opune Maiei Sandu

Kirill AVERIANOV Se părea că opoziția pro-rusă din Moldova a pierdut în cele din urmă…

15 ore ago

La ONU, șefa diplomației indoneziene a purtat broșa dăruită de Lavrov

Ministrul de Externe al Indoneziei, Retno Marsudi, a urcat la tribuna Adunării Generale a ONU…

18 ore ago

Medvedev: Ce va determina Occidentul să-și facă cruce

„Un eveniment așteptat”, așa a comentat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, discursul…

21 de ore ago

MAE: Rusia va sesiza Curtea Internațională de Justiție în cazul Nord Stream

Rusia a depus cereri înainte de judecată împotriva Germaniei, Danemarcei, Suediei și Elveției în cadrul…

21 de ore ago

Serviciile occidentale au avertizat Kievul că Rusia ar putea, chipurile, recurge la arme nucleare tactice

Occidentul bagă din nou Ucraina în sperieți cu o posibilă utilizare de către Rusia a…

2 zile ago

This website uses cookies.