Oleg Soskin, despre contraofensiva Ucrainei: Zelenski minte
30/04Casa Rusă din București: Festivalul filmului rusesc
30/04Lavrov a calificat drept un eșec încercările Occidentului de a izola Rusia
Încercările Occidentului de a izola Rusia înregistrează un eșec total, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, într-un mesaj adresat participanților la Conferința mondială online privind multipolaritatea, informează RIA Novosti.
„Pare firesc faptul că eforturile Washingtonului și ale sateliților lui de a da înapoi cursul istoriei, de a forța comunitatea internațională să trăiască după „o ordine inventată, bazată pe reguli” eșuează. Amintesc doar eșecul total al politicii occidentalilor de izolare a Rusiei. Statele majorității mondiale, care reprezintă aproape 85% din populația Pământului, nu doresc ”să scoată castanele din foc” pentru fostele metropole coloniale”, a spus șeful diplomației ruse.
Potrivit ministrului, mișcarea spre multipolaritate globală a devenit un fapt, o realitate geopolitică. Noile centre mondiale – din Eurasia, regiunea Asia-Pacific, Orientul Mijlociu, Africa și America Latină – obțin succese impresionante – bazându-se pe independență, pe suveranitatea statului și pe identitatea cultural-civilizațională.
„În același timp, ele se ghidează după interesele lor naționale fundamentale, promovează o politică independentă în afacerile interne și externe. Nu mai vor să fie ostaticii jocurilor geopolitice angajate de alții și să îndeplinească voința altora”, a adăugat Lavrov.
El a atras atenția asupra faptului că, în ultimii 30 de ani, ponderea statelor Grupului celor 7 în economia mondială s-a redus semnificativ, în timp ce greutatea țărilor cu piețe în curs de dezvoltare crește statornic.
„În prezent, prima putere economică a lumii – din punctul de vedere al parității puterii de cumpărare – este China, care combină cu pricepere mecanismele de piață și metodele reglementării de stat”, a amintit șeful MAE rus.
În opinia lui, în lumea multipolară modernă, singura alternativă rezonabilă la confruntare rămâne unificarea eforturilor centrelor-cheie ale lumii după principiile Cartei ONU, inclusiv asigurarea în practică a respectării egalității suverane a statelor.
„Astăzi, toți trebuie să recunoască ireversibilitatea formării unei ordini mondiale policentrice mai juste. Este în interesul tuturor să facem astfel încât arhitectura multipolară să se bazeze nu pe un „echilibru al fricii”, ci pe un echilibru al intereselor”, pe normele general recunoscute ale dreptului internațional, pe un dialog al respectului reciproc între diferite civilizații, religii și culturi”, a subliniat Lavrov.
Potrivit spuselor sale, Rusia rămâne în avangarda eforturilor internaționale de consolidare a principiilor juridice și democratice multipolare ale comunicării interstatale. Ea va continua să lucreze activ în cadrul ONU, inclusiv în Grupul de prieteni pentru apărarea Cartei ONU și, de asemenea, își va coordona îndeaproape acțiunile cu aliații și cu cei care împărtășesc aceleași idei din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, din Uniunea Economică Eurasiatică, din CSI, BRICS, din Organizația de Cooperare de la Shanghai, dar și din alte asociații regionale ale lumii în curs de dezvoltare.
1 Comment
Întotdeauna domnul ministru Serghei Lavrov spune lucrurilor pe nume și le spune cum trebuie. Rusia nu poate fi izolată niciodată, cu toate încercările disperate ale unora. Rusia e RUSIA! Poate ar trebui să se uite mai des la harta lumii și să vadă că Rusia nu e o insulă minusculă pierdută în ocean. Asta din punct de vedere al suprafeței. Iar din punct de vedere al istoriei, culturii, economiei, bogățiilor și resurselor materiale nu poate fi ignorată nici atât. Cât ar vrea ei să șteargă Rusia de pe hartă… Dar așa ceva nu se poate. Asta se va întâmpla doar atunci când va fi sfârșitul acestei lumi. Pentru mine Rusia este un adevărat continent, așa cum este Asia, Europa, America…
Principiile Cartei ONU, de care amintește domnul Lavrov, nu prea sunt respectate. ONU are misiunea de a asigura pacea mondială, respectarea drepturilor omului, cooperarea internațională și respectarea dreptului internațional. Printre membri fondatori ai ONU se numără și Rusia; printre cele 6 limbi oficiale utilizate la ONU se află și rusa. Atunci de ce Rusia e mereu învinuită de toate relele, de ce se încearcă izolarea sau înlăturarea ei? Invidia sau faptul că sediul ONU se află la New York, iar New York se află în America, iar America este neprietenoasă cu Rusia? Degeaba dorește Rusia relații de colaborare și prietenie, dacă grupul celorlalți se uită cu ură și stau cu ciomegele ridicate împotriva ei. Rusia a încercat și încearcă, dar dacă din cealaltă parte nu găsește un răspuns bun, asta nu e vina ei.