„Cheia situației este întrebarea ce vrea orice guvern rus rațional – țarist, democratic, comunist sau autoritar. Răspunsul este că el vrea ceea ce i s-a promis, de fapt, Uniunii Sovietice la Ialta și San Francisco: rolul unuia din cei cinci jandarmi ai lumii”, este de părere autorul articolului.
El a explicat că prin termenul „jandarm” se înțelege ideologia statului care își asumă funcția de a menține ordinea mondială bazată pe dreptul internațional.
Potrivit istoricului, acordurile care au fost obținute la Conferințele de la Teheran și Ialta prevedeau o uniune a celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, uniune care, de altfel, a și protejat Europa de mari războaie în aproape 100 de ani.
Viitoarele soluționări trebuie să includă renunțarea la sancțiuni pentru toate exporturile, cu excepția celor militare. Istoricul a reamintit că, decenii la rând, sancțiunile impuse Iranului, Cubei și Coreii de Nord și-au demonstrat ineficianța.
Istoricul a subliniat că nici o conducere rusă nu ar dori să vadă Ucraina ca membru cu drepturi depline al Alianței Nord-Atlantice.
Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat, recent, că împiedicarea aderării Ucrainei la NATO rămâne unul dintre obiectivele operațiunii militare speciale, adaugă Vzgliad.
Pentru Kiev, aderarea la NATO este un proces extrem de dificil, deoarece țara se află în război. Iar includerea Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică ar însemna că războiul va ajunge în Europa, a apreciat analistul politic Serghei Markov pentru Vecerniaia Moskva.
Olga SAMOFALOVA În pofida răcirii relațiilor, Uniunea Europeană continuă să cumpere îngrășăminte din Rusia. În…
Echipa președintelui ales Donald Trump consideră foarte ridicată probabilitatea unei escalade nucleare dacă NATO continuă…
Rusia a blocat planul de lucru al Consiliului de Securitate al ONU pentru decembrie propus…
Rusia a învins deja și Ucraina, și NATO, de aceea Moscova nu este îngrijorată de…
Statele cheie ale NATO, inclusiv Statele Unite și Germania, se pronunță împotriva intrării Ucrainei în…
Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a catalogat drept ”o caricatură…
This website uses cookies.
View Comments
Că e Ialta, Teheran, Minsk sau oricare altă conferință și tratat, s-a dovedit că nu se respectă, că mereu Rusia e trasă pe sfoară și împinsă pe margine. Că vor, că nu vor, ei trebuie să recunoască faptul că Rusia este o putere mondială și n-o poți trata ca pe un mini-stat bananier. Când celelalte puteri își vor scoate figurile din cap și vor respecta Rusia, atunci se va putea vorbi de pace și ordine mondială. Dar atâta timp cât SUA și Occidentul au format o coaliție împotriva Rusiei, sigur că există un conflict. Iar la război nu te-ntrebi câți dușmani sunt, ci unde sunt ei. Ei, Rusia a văzut unde sunt și cine sunt. Avem noi un proverb, pe care l-aș recomanda Rusiei (atât de mult mințită de-a lungul istoriei): ,,Leagă prietenie cu câinele, numai nu lăsa bâta din mână".