Câțiva tineri documentarişti francezi pleacă într-un sat românesc pentru a realiza un film despre ritualurile locale. Pentru o narațiune solidă, ei trebuie să filmeze un triptic – botez, nuntă și înmormântare. Un antreprenor local se angajează să le fie ghid, asistent și, s-ar putea spune, producător. Botezul și nunta se filmează fără mari probleme, dar cu înmormântarea lucrurile devin mai complicate, pentru că nimeni din sat nu are de gând să moară. Prin urmare, deși este avertizat că este un semn rău, antreprenorul organizează o înmormântare falsă, obligându-și copiii să accepte rolurile mortului și al văduvei.
La conferința de presă care a urmat prezentării lungmetrajului, Cornel Gheorghiță a povestit că filmul se bazează pe un caz real, când, la rugămintea echipei de filmare a unui post de televiziune românesc a fost organizată o înmormântare ludică, după care unii dintre participanții la ceremonie au decis să ignore îndemnul preotului de a se lepăda de păcat și, astfel, au atras necazul. Cinstit vorbind, povestea este cam sinistră, sinistru a ieșit și filmul, dar ceea ce impresionează și mai mult este faptul că, din punct de vedere vizual, Gheorghiță a realizat filmul aproape de documentar. O cameră mobilă, culori naturale, localnici care se interpretează pe sine, chiar și eroina principală nu este actriță, ci studentă la secția de regie. „Mireasa mortului seamănă oarecum, dar pare și opusul „Solstițiului” lui Ari Astaire, care a stârnit atâta vâlvă. Pe de o parte, lucruri înspăimântătoare se întâmplă chiar și la lumina zilei, iar pe de alta, nu există marginali fictivi, ci doar imaginea naturalistă a periferiei Europei.
Cu multă dragoste sunt prezentate ritualurile naționale. Bineînțeles, toate sunt adaptate cinematografic pentru a crea mai mult efect și un plus de strălucire. Costumele de urs, spre exemplu, arată ca și cum ar fi fost cusute de o echipă de croitori, nu de priceputa satului, dar astea sunt detalii. Linia iubirii este cea mai modestă. Un operator francez se îndrăgostește de o româncă surdă, îi promite că o va duce într-un oraș mare, dar ea nu e proastă și nu l-a crezut pe ticălos.
”Mireasa mortului” este genul de film pe care vrei să-l vezi la festivaluri. Nu este plictisitor, nu este prost, este intrigant, iar dacă unele scene sunt prea lungi, totul este justificat artistic. Totuși, școala europeană de film reprezintă un nivel serios și vreau să cred că stările de izolare vor fi înlocuite cu un parteneriat bun și un schimb de experiență.
Textul invitației lui Nichita Mihalkov, președintele celui de-al 45-lea Festival Internațional de Film de la Moscova, adresate regizorului român Cornel Gheorghița:
Dear Mr. Gheorghita,
The 45 Moscow International Film Festival is planned to be held from 20 to 27 of April 2023 to promote the cultural exchanges and the mutual understanding among nations and to develop further cooperation among filmmakers of the world. It is supposed to be in its traditional off-line format.
The Selection Committee has shown its specific interest in your film MIREASA MORTULUI (THE DEADMAN’S BRIDE) and would like to invite it to the Out-of-Competition
Program of the forthcoming 45 MIFF. Would you be so kind to let us know if you are interested in screening of your film at our festival on the following conditions:
In addition to that we will be glad if you agree to visit Moscow in April and become a Jury member of the Short Films Competition program. We are sure that your professional experience and artistic taste will help to determine the leaders from the 14-18 films from all over the world presented in this program. We hope that you may find time and desire to share with us the joy of being together and watching the movies.
We are sure that the screening of your film as well as your personal attendance will make film lovers at large very happy.
In case you accept our invitation, all the details of you visit will be handled by the Festival’s general management. For the Rules and Regulations and further festival information, please, feel free to apply to the following link: www.moscowfilmfestival.ru
Personally, I will be very happy to see you in Moscow.
Kind regards, Nikita Mikhalkov, President, 45 Moscow International Film Festival
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.
View Comments
Un gest lăudabil din partea președintelui festivalului, Nikita Mikhalkov, de a invita un regizor român. Nu același lucru pot să spun despre ai noștri. Sancțiunile impuse Rusiei, pentru a face pe plac Occidentului, sunt jenante și ridicole. Autoritățile române au restricționat accesul la unele site-uri rusești, au închis magazinele Berezka care comercializau alimente rusești (acum se pare că le-au redeschis), au închis Centre Culturale, la mine în localitate cu ocazia Zilelor Orașului reprezentanții Rusiei nu au fost prezenți, așa cum au fost coreeni, italieni și alții, chiar și țările africane. Din vară Casa Rusă va fi închisă, deși văd că are activități culturale diverse și frumoase. Cât de ,,inteligent" poți fi, încât să boicotezi cultura? Invitația lui Nikita Mikhalkov și critica favorabilă din partea lui Alexandr Nikolaenko față de filmul ,,Mireasa mortului", ar putea să-l determine pe regizorul român Cornel Gheorghiță să inițieze o petiție online pentru redeschiderea Centrelor Culturale Ruse și revenirea la hotărârea absurdă de a închide Casa Rusă de la București. Măcar din respect pentru felul în care Rusia tratează accesul altor țări la evenimente culturale importante. Și să nu uităm nici de bursierii români care studiază la universități rusești pentru programe de lungă durată de licență, master și doctorat, toți trimiși prin intermediul Casei Ruse de la București. Oare nu este lipsă de respect din partea noastră?
De la asasinarea lui Nicolae Ceaușescu încoace România nu mai este condusă de români - ci doar de cozile de topor ale dușmanilor românilor sau, în mod direct de dușmanii românilor . Acum tinerii români sunt educați să își disprețuiească și urască strămoșii, tradițiile, religia, națiunea, să admire necondiționat Occidentul și să contribuie la slăbirea propriei națiuni - mulți preferă să fie ,,paria" în Occident decât să mai fie batjocoriți de autorități ( ,,române" doar cu numele ) . Ar fi de mirare să vedem atitudini normale, onorabile, la guvernanții care se întrec în Slugărnicie față de Occident . Din păcate nu am spus nimic nou .