Hot News
Asia Times: Bombele de tip planor ale Rusiei au pus Ucraina în impas
25/04
Medvedev, despre o alternativă tihnită la aderarea Ucrainei la NATO
26/04

Sfatul dat Kievului de SUA este același pe care l-au dat Kabulului în privința talibanilor

Ashraf Ghani și Joe Biden/ Foto: Getty Images

Autoritățile americane au avertizat Ucraina să nu manifeste „ambiții exagerate” în timpul contraatacului și să nu-și „întindă prea mult trupele”, scrie Politico. Potrivit publicației, un avertisment similar a fost adresat președintelui afgan Ashraf Ghani în 2021, înainte ca talibanii să preia puterea în Afganistan, relatează RBC.

Politico nu a precizat la ce anume face referire. În 2021, agenția Reuters anunța că, pe 23 iulie, în timpul ultimei discuții telefonice dintre Ghani și președintele american Joe Biden, acesta a lăudat forțele armate afgane, dar a spus că se creează impresia că, „în planul luptei împotriva talibanilor, lucrurile nu merg prea bine”. Biden a propus Kabulului să adopte o nouă strategie militară și să organizeze o conferință de presă comună cu politicieni afgani de valoare care să susțină această schimbare. Casa Albă nu a comentat conținutul convorbirii. Ghani a părăsit țara în ziua în care talibanii au anunțat că au preluat controlul asupra întregului teritoriul al Afganistanului.

În ciuda avertismentului adresat părții ucrainene, scrie Politico, șansele ca autoritățile de la Kiev să renunțe la intențiile lor sunt puțin probabile. „[În timpul contraofensivei, Kievul s-ar putea comporta] ca și cum ar fi unica și ultima oportunitate pentru Ucraina de a arăta că este capabilă să învingă, ceea ce, bineînțeles, nu corespunde realității”, a declarat pentru Politico Alina Poliakova, director general al Centrului de analiză a politicii europene (CEPA), din Washington.

Un punct de vedere care nu este împărtășit de toți experții. Unii se tem că, în cazul în care contraofensiva ucraineană nu va reuși, autoritățile SUA vor trebui să se confrunte cu critici în interiorul țării lor și din partea aliaților, scrie ziarul. Potrivit lui Richard Haas, „inevitabil se va ridica întrebarea dacă nu ar fi cazul să se pună capăt ostilităților militare pe calea negocierilor. „[Sprijinul militar acordat Ucrainei] este costisitor, ni se termină muniția, există și alte situații neprevăzute în întreaga lume pentru care trebuie să ne pregătim”, a spus el.

La jumătatea lunii aprilie, Bloomberg a relatat, citând oficiali europeni, că unii dintre aliații Kievului se îndoiesc de capacitatea armatei ucrainene de a obține anul acesta „un progres decisiv”. Potrivit informațiilor Washington Post, de aceeași părere sunt și serviciile de informații americane. Kievul este nemulțumit de astfel de evaluări, a relatat Politico.

Pe 24 aprilie, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că SUA vor să se convingă că o contraofensivă a armatei ucrainene va fi un succes. El a subliniat că decizia când și pe ce direcția va fi lansată respectiva operațiune va fi luată de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Cu trei zile înainte de precizările lui Kirby, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că este „absolut convins” de succesul forțelor armate ucrainene.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Un nou Afganistan: Ucraina? O nouă Ucraina: Sudan? Ce zice Biden despre asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979495