„Părerea mea personală este că aderarea acestor două țări la NATO poate întări Alianța din punct de vedere militar, nu există nici un dubiu în acest sens. Sunt de acord și cu faptul că a fost o decizie suverană a celor două națiuni, la fel cum a fost și decizia noastră suverană când am aderat la NATO, adică un pas ce răspunde intereselor naționale… Lăsăm însă la o parte faptul că în Ungaria a fost un referendum, iar Suedia și Finlanda au uitat să-i întrebe și pe oameni dacă vor să intre în NATO sau este doar dorința politică a elitelor lor”, a spus Kövér la HirTV.
Potrivit spuselor sale, parlamentarii ungari au primit „zeci de scrisori electronice de la alegătorii din Suedia și Finlanda”, care încercau să-i convingă să nu ratifice cererile țărilor scandinave de aderare la NATO, „deoarece în spatele acestei decizii nu există nici o legitimitate democratică”.
Köver a mai precizat că, la o zi după ce parlamentul ungar a ratificat candidatura finlandeză, Finlanda a intentat proces împotriva Ungariei la Curtea Europeană de Justiție pentru încălcarea drepturilor comunității LGBT.
„Constatăm că cele două țări au cerut și cer acordul nostru pentru aderarea lor la uniunea din care noi facem deja parte, fără a manifesta însă nici cel mai mic respect față de Ungaria, nici față de voința poporului ungar exprimată prin alegeri. Mai mult, prin politicile și declarațiile lor, Finlanda și Suedia au adus și continuă să aducă prejudicii substanțiale intereselor naționale ale Ungariei. Astfel, nici membrii grupului parlamentar (Fidesz – n.r.) și nici eu personal nu înțelegem de ce trebuie să ținem cont de ceea ce ei gândesc. De ce noi trebuie să îi primim ca aliați prin propria noastră decizie, dacă într-o altă uniune ei ne tratează nu doar ca și cum nu am fi aliați, dar ne tratează așa cum, în condiții civilizate, o persoană sau o țară nu-și tratează nici măcar adversaii sau chiar dușmanii”, a spus el.
Parlamentul Ungariei a votat pentru ratificarea aderării Finlandei la NATO pe 27 martie. Anterior, șeful grupului parlamentar al partidului Fidesz, aflat la guvernare, Máté Kocsis, a declarat că decizia privind aderarea Suediei la NATO va fi luată ulterior. Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a precizat că Ungaria a amânat votul privind admiterea Suediei în NATO deoarece autoritățile de la Stockholm au subminat relațiile cu Budapesta și au afișat constant o superioritate morală.
Kocsis, a spus, de asemenea, că, în scrisorile lor, cetățenii finlandezi și-au exprimat temerea că, după aderarea la NATO, Finlanda va înceta să mai fie o țară pașnică și neutră, deoarece SUA îi va exploata pentru a-și urmări interesele împotriva Rusiei.
RIA Novosti amintește că, în ultima zi a lunii martie, cererea Finlandei de aderare la NATO a fost ratificată de toți membrii Alianței. Cererea Suediei nu a primit încă aprobarea Ungariei și Turciei.
Dragi cititori, redacția Vesti din Rusia vă dorește Crăciun fericit alături de cei dragi! Multă…
Pierderea orașului Krasnoarmeisk (Pokrovsk, numele ucrainean) va fi o lovitură pentru dezvoltarea metalurgiei în Ucraina,…
Profesorul Dmitri TRENIN, director științific al Institutului de Economie și Strategie Militară Mondială al Școlii…
Procuratura Generală a Rusiei a trimis o declarație scrisă președintelui Direcției Spirituale a Musulmanilor (DUM)…
Asistentul președintelui Federației Ruse, Iuri Ușakov, a anunțat ce țări vor primi statutul de partener…
Autoritățile moldovenești pregătesc o operațiune militară în Transnistria, pentru care președintele republicii, Maia Sandu (în…
This website uses cookies.
View Comments
Ungaria s-a dovedit de mai multe ori ca fiind o țară demnă, iar conducătorii ei urmăresc interesele poporului.