Corneliu VLAD
Adoptând documentul, președintele Vladimir Putin a subliniat necesitatea unei ajustări majore a documentelor cheie de planificare strategică, inclusiv a conceptului de politică externă a țării.
Noul document privind viziunea și orientarea politicii externe afirmă că Rusia este o „țară-civilizație originală”, „un bastion al Lumii Ruse” și „unul dintre centrele suverane ale dezvoltării mondiale”.
„Logica documentului reflectă realitățile geopolitice în schimbare, de fapt, progrese revoluționare pe conturul exterior, care au primit o accelerare vizibilă odată cu începerea operațiunii militare speciale”, a explicat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.
Noul concept, a relevat ministrul Serghei Lavrov, „afirmă nivelul fără precedent de tensiune internațională din ultimul deceniu. Se recunoaște caracterul existențial al amenințărilor la adresa securității și dezvoltării țării noastre, create de acțiunile statelor neprietenoase”.
Principalul inițiator și conducător al liniei anti-ruse, „Statele Unite ale Americii și, în general, politica Occidentului, vizează slăbirea totală a Rusiei”, ceea ce a dus la „un război hibrid de tip nou.”
În viziunea Rusiei, dezvoltarea internațională, inclusiv criza globalizării economice, se desfășura până de curând după regulile americane, dar în același timp se caracterizează și prin afirmarea unor noi centre de creștere. Iar aceste evoluții duc la formarea unei ordini mondiale multipolare, mai echilibrate și mai corecte.
Principiile acestei ordini, nonamericane, includ policentricitatea, egalitatea suverană a statelor, asigurarea dreptului acestora de a alege modele de dezvoltare, susținerea diversității culturale și civilizaționale a lumii.
De aici, necesitatea promovării unei noi politici externe, care, însă, exprimă continuitatea politicii externe a tarii definite în Conceptul anterior de politica externă din 2016 și în Strategia de Securitate Națională, aprobată până în 2021.
Conceptul prevede posibilitatea de a lua măsuri simetrice și asimetrice ca răspuns la acțiunile neprietenoase împotriva Rusiei. În același timp, se asigură protecția valorilor spirituale și morale tradiționale rusești și sunt respinse practicile neocoloniale și hegemonice.
Locul Rusiei în lume, subliniază conceptul, este determinat de resursele sale semnificative în toate domeniile, statutul său de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, participant la principalele organizații și asociații interguvernamentale, una dintre cele mai mari două puteri nucleare și succesor al URSS.
În plan regional, conceptul pune accent pe interesele strategice ale Rusiei în contextul aprofundării integrării eurasiatice bazate pe Statul Unional al Rusiei și Belarusului, Uniunea Economică Eurasiatică, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, CSI, formarea unui mare parteneriat eurasiatic și consolidarea în continuare a Organizației de Cooperare din Shanghai și a BRICS.
Cea mai importantă resursă a noii politici constă în potențialul parteneriatului strategic cu marii vecini ai Rusiei – China, India, țările lumii islamice și în același timp beneficiază de perspectivele oferite de relațiile Rusiei cu statele ASEAN și cele din Africa, America Latină și Caraibe.
Conceptul afirmă că politica externă a Rusiei este pașnică, deschisă, previzibilă, consecventă și pragmatică și se bazează pe respectul principiilor și normelor de drept internațional recunoscute universal și pe dorința de cooperare internațională echitabilă pentru a rezolva probleme comune și a promova interesele comune.
Atitudinea Rusiei față de alte state și asociații interstatale depinde de caracterul constructiv, neutru sau neprietenos al politicilor lor față de Federația Rusă.
Rusia va acționă ca unul dintre centrele principale de dezvoltare în lumea modernă, angajat în menținerea stabilității strategice, consolidarea păcii și securității internaționale și întărirea bazelor juridice ale relațiilor internaționale.
Despre relațiile Moscovei cu Occidentul, conceptul afirmă că Rusia nu se considera un dușman al Occidentului, nu se izolează de acesta și se bazează pe faptul că țările occidentale vor da seama de inutilitatea conflictului cu Moscova și vor acceptă multipolaritatea.
În același timp, prioritatea Rusiei va fi eliminarea „rudimentelor de dominație” ale Statelor Unite și ale altor state neprietenoase în afacerile mondiale.
Majoritatea statelor europene, se relevă în concept, duc o politică agresivă față de Rusia, menită să creeze amenințări la adresa securității și suveranității Federației Ruse, să obțină avantaje economice unilaterale, să submineze stabilitatea politică internă și să erodeze valorile spirituale și morale tradiționale rusești, să creeze obstacole în calea cooperării Rusiei cu aliații și partenerii săi.
În același timp, conceptul exprimă speranța că „statele europene își dau seama că nu există nicio alternativă la coexistența pașnică și o cooperare egală și reciproc avantajoasă cu Rusia”.
Abordarea relațiilor Rusiei cu SUA are un caracter combinat, ținând cont de rolul acestui stat ca unul dintre centrele suverane influente ale dezvoltării mondiale și, în același timp, principalul inspirator, organizator și executant al politicii agresive anti-ruse promovate de Occidentul colectiv, ceea ce creează riscuri majore pentru securitatea Federației Ruse, pacea internațională, o dezvoltare echilibrată, echitabilă și progresivă a umanității.
Moscova sprijină eforturile internaționale de a proteja „valorile spirituale și morale universale și tradiționale” și aspiră la un sistem de relații internaționale care să protejeze identitatea și condiții egale de dezvoltare pentru toate statele și extinderea participării țărilor în curs de dezvoltare la economia mondială.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.
View Comments
Politica anti-rusă venită din partea SUA și a Occidentului a existat de foarte mulți ani. Acum a ajuns la un nivel înalt, aproape de nebunie. Și de ce? Poate din invidie, poate din lăcomie, poate din dorința de a vedea un stat distrus. Rusia este o țară frumoasă și bogată în resurse naturale vitale. Este clar că scopul acestor acțiuni anti-rusești este de a distruge țara și de a pune mâna, apoi, pe bogățiile ei. Rusia este o putere politică, militară și economică. Ea nu are nevoie de hamburgheri, Coca-Cola și gumă de mestecat ca să supraviețuiască. Ea are de toate și sancțiunile impuse n-au făcut decât s-o întărească și mai mult. În schimb SUA și Occidentul se confruntă cu mari probleme economice. Se vede că efectul de bumerang a funcționat perfect. Însă SUA și Occidentul nu vor putea supraviețui prea mult fără resursele Rusiei. De aceea bătălia pentru această țară e mare, interesele sunt imense. Neprietenoșii au stat și vor sta mereu ca niște hiene, privind cu nesaț și cu ochi turbați spre Rusia. Pentru cei care acuză Rusia de agresiune, am o întrebare: ce-ați face voi dacă un grup de tâlhari v-ar înconjura casa cu scopul de a o jefui și v-ar amenința familia? Ați sta nepăsători, v-ați uita la televizor? Mă îndoiesc. Așa că lăsați-l pe domnul Putin în pace să-și facă datoria pentru care a fost ales, adică aceea de a-și apăra poporul și pământul. De-a lungul timpului, acest popor a suferit prea mult. Cei care nu știți, citiți despre istoria Rusiei. Scoateți-vă capul din televizor și citiți. Veți fi uimiți să aflați lucruri frumoase despre ruși. Vă temeți de ruși? Așa și trebuie. Sunt puternici și curajoși. Dar a venit momentul să-i și respectați! S-ar putea ca supraviețuirea valorilor spirituale și morale să depindă de acest popor pe care unii îl urâți. Este bastionul care le apără. Că în rest, lumea se îndreaptă cu pași repezi spre iad.
Cât se poate de corect, felcitări !