Putin a dispus să fie organizat Forumul economic internațional „Rusia” la Moscova
30/03Șeful Lavrei Kiev-Pecerskaia s-a adresat lui Zelenski cu un avertisment
31/03Eurodeputat: Europenii dezaprobă sancțiunile împotriva Rusiei
Europarlamentarul irlandez Mick Wallace a declarat că șefii țărilor Uniunii Europene refuză să-și asculte cetățenii și continuă să întrețină războiul proxy dus de Occident împotriva Rusiei, relatează Izvestia.
„Un sondaj al Consiliului European pentru Relații Externe realizat în iunie anul trecut a arătat că peste 70% dintre cetățeni se pronunță în favoarea păcii și nu în favoarea eforturilor de a continua introducerea de măsuri împotriva Rusiei”, a scris politicianul pe contul său de Twitter.
Wallace a condamnat, de asemenea, SUA și NATO pentru promovarea războiului hibrid, pe care l-a definit drept „idioțenie”.
În ajun, fostul șef al MAE austriac, Karin Kneissl a declarat că numeroasele restricții impuse Rusiei au un impact negativ asupra reputației celor care le introduc. Încercările Occidentului de a pune presiune pe Moscova nu au condus la rezultatele dorite și nu au avut un impact semnificativ asupra politicii Federației Ruse.
Pe 16 martie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a descris situația creată de sancțiunile împotriva Rusiei amintind de proverbul ”Nu săpa groapa altuia, că vei cădea singur în ea”. El a menționat că nișele eliberate după plecarea companiilor occidentale au fost ocupate de producători autohtoni și nu a existat nicio scădere a pieței de consum din Federația Rusă.
Anterior, pe 11 martie, s-a anunțat că la Berna a avut loc un miting pentru păstrarea neutralității de către Elveția în privința evenimentelor din Ucraina. Pe durata mitingului, a fost lansat un apel pentru „suspendarea imediată a sancțiunilor împotriva Rusiei și revenirea Elveției la neutralitate de 100%”.
În această zi, peste 2.000 de oameni au ieșit pe străzile orașului spaniol Bilbao, ca parte a unui marș în sprijinul Rusiei. Protestatarii și-au exprimat poziția împotriva strategiei NATO, a sprijinului militar pentru Kiev și a creșterii bugetelor militare ale țărilor UE. Ei au cerut redistribuirea acestor resurse către alte domenii, mai importante pentru oameni.
La Viena, pe 5 martie, a avut loc un miting la care au participat câteva sute de oameni care se opun furnizării de arme Kievului și care au cerut o poziție neutră a Austriei. În plus, mulți au purtat steaguri austriece, precum și steaguri rusești și steaguri cu porumbel, simbolul păcii.
Înainte de asta, pe 4 martie, Stefan Ernst Siegfried Natke, secretarul filialei din Berlin a Partidului Comunist German, a declarat că mulți germani nu sunt de acord nici cu trimiterea de arme la Kiev, nici cu sancțiunile anti-rusești.
Pe 25 februarie a acestui an, Uniunea Europeană a adoptat cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Lista neagră include 121 de persoane fizice și juridice. De asemenea, au fost introduse noi restricții la import și export.