„Cererea pentru SPFS de către participanții pe piața de plăți este demonstrată și de evoluția pozitivă a traficului de informații financiare înregistraat în SPFS. Numărul de informații transmise prin sistem a crescut de mai mult de trei ori comparativ cu 2021”, se arată în materialele autorității de reglementare.
Banca Centrală a subliniat că, pe fondul sancțiunilor, Sistemul de transmitere a Informațiilor Financiare joacă pentru bănci un rol cheie de canal de încredere și sigur pentru schimbul de informații de plată, inclusiv pentru instituțiile deconectate de la SWIFT. În 2022, la SPFS s-au conectat peste 130 de bănci și companii, iar numărul utilizatorilor s-a ridicat la 462 de organizații. Dintre aceștia, sunt 106 nerezidenți din peste 10 țări, dintre care peste jumătate s-au conectat în 2022. A crescut și numărul utilizatorilor care funcționează ca „birou-service” al SPFS.
Banca Rusiei a lanstat, în 2014, SPFS în regim de testare, ce poate transmite date în format SWIFT, fără a depinde de canalele acestuia. În 2017, SPFS a început să funcționeze la capacitate deplină, transmițând mesaje despre tranzacții în orice monedă. Inițial, a fost destinat doar utilizatorilor ruși interni, dar până în februarie 2022, peste 20 de bănci din Belarus, organizații de credit din Armenia, Kazahstan, Tadjikistan, Kârgâzstan, Cuba și alte țări s-au conectat la sistem.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…
Bulgaria nu va semna cu Ucraina acordul de cooperare în domeniul securității și se va…
Cancelarul german Olaf Scholz a reacționat dur la ideea președintelui Poloniei, Andrzej Duda, da confiscare…
Președintele Vladimir Putin a permis cumpărătorilor străini de gaz rusesc să plătească în ruble pentru…
Ilia KRAMNIK, cercetător la Centrul pentru studii de planificare strategică al IMEMO ”E.Primakov” al Academiei…
Creșterea livrărilor de gaz lichefiat în Uniunea Europeană ar putea avea un impact negativ asupra…
This website uses cookies.