Ministrul a subliniat că, încălcând statutul său de mediator în formatul „cinci plus doi”, Kievul a luat partea Chișinăului și susține în fel și chip „aspirațiile războinice” ale acestuia față de Transnistria.
Potrivit lui Lavrov, partea ucraineană construiește structuri defensive la granița cu republica, demonstrându-și în fel și chip disponibilitatea de a interveni în proces, inclusiv prin recurgerea la forță.
„Vreau să spun încă o dată că Rusia poartă responsabilitatea pentru securitatea din Transnistria, în deplină concordanță cu mandatul militarilor noștri. Ne vom călăuzi după acest mandat”, a spus șeful MAE rus.
Drumul direct către un război mondial
Între timp, liderul Republicii Moldovenești Nistrene (RMN)), Vadim Krasnoselski, a declarat, marți, în cadrul unei întâlniri cu deputați din regiunea Grigoriopol, că drumul direct către un război mondial trece prin Transnistria, informează cotidianul Izvestia.
El a recunoscut că este o declarație răsunătoare, dar este o previziune întemeiată. Krasnoselski a explicat că, în cazul unui conflict pe teritoriul republicii, Moldova va interveni cu siguranță.
„Dacă <…> se amestecă Moldova, se va amesteca și România, care este membru NATO, intervine România, va interveni și Rusia”, a spus el.
Potrivit liderului de la Tiraspol, ce arme vor fi folosite este o întrebare deschisă, dar în cazul în care conflictul va fi global, nu va există limită pentru contramăsurările decise.
Izvestia amintește că, la sfârșitul lunii februarie, ministerul rus al Apărării a anunțat că regimul de la Kiev și-a intensificat pregătirile în vederea unei invazii în Transnistria. La granița ucraineano-transnistreană a fost constatată o acumulare semnificativă de personal și echipament militar ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
La rândul său, Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat Statele Unite, țările NATO și autoritățile ucrainene împotriva unor măsuri aventuriste în privința Transnistriei.
Totodată, fostul consilier al Biroului președintelui ucrainean, Aleksei Arestovici, a spus că Kievul ar putea cuceri Transnistria în decurs de trei zile dacă autoritățile de la Chișinău vor solicita așa ceva.
Conflictul transnistrean dintre Moldova și nerecunoscuta Republică Moldovenească Nistreană a început în perioada sovietică. S-a agravat după ieșirea Moldovei din componența URSS-ului și a degenerat într-o confruntare armată în 1992.
Forțe de menținere a păcii rusești au fost introduse în zona ostilităților armate pe 29 iulie 1992, în conformitate cu Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din Transnistria. Documentul a fost semnat pe 21 iulie 1992 de președinții Rusiei și Moldovei, în prezența liderului republicii nerecunoscute.
Liderul rus Vladimir Putin a luat parte la ceremonia de deschidere a trei noi aeroporturi…
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a deschis traficul pe autostrada de mare viteză care face legătura…
Este imposibil de indicat o dată și o perioadă anume când Rusia ar fi trebuit…
Viceministrul rus de Externe: NATO se pregătește pentru un conflict armat cu Rusia Viceministrul rus…
În timpul masivului atac cu rachete lansat de armata rusă asupra Kievului a fost lovită…
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…
This website uses cookies.