Corneliu VLAD
Oficialii americani sunt conștienți de anunțul Moscovei și vor monitoriza implicațiile, a declarat Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, dar „ nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară strategică și niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară”, a spus Watson.
Iar un purtător de cuvânt al NATO a spus: „ Monitorizăm îndeaproape situația. Nu am văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei care să ne determine să o adaptăm pe a noastră”. Președintele Puțin a spus că amplasarea de arme nucleare în Belarus urmează dezvăluirii unui oficial de la Londra că Marea Britanie vă trimite în Ucraina obuze fabricate cu uraniu sărăcit.
Munițiile cu uraniu sărăcit nu provoacă o explozie nucleară, dar folosesc densitatea mare a metalului pentru a pătrunde în armură. Rusia a anunțat că va răspunde dacă Marea Britanie vă continua cu livrările.
SUA și alte state NATO livrează Ucrainei cantități mari de arme care reprezintă „o amenințare” pentru Rusia, a spus președintele Putin. Dar și producția de apărare a Rusiei se dezvoltă foarte rapid și „va produce de trei ori mai multe muniții” și tancuri decât o vor furniza susținătorii Ucrainei.
„ Atât Rusia, cât și Occidentul aruncă cantități uriașe de muniții, arme, avioane și forță de luptă. Ambele părți sunt preocupate de consumul galopant de active. Dar Rusia a schimbat jocul”, comentează analiștii Stephen Bryen și Shoshana Bryen în „Asia Times”, după anunțul Moscovraei că va desfășura rachete ”Iskander” cu vârf nuclear în Belarus.
Motivul real al deciziei Moscovei de a trimite rachete nucleare în Belarus este intenția NATO de a trimite forțe în Ucraina, apreciază comentatorii menționați. Polonia vrea să dubleze numărul armatei sale, iar ambasadorul polonez în Franța a spus că Varșovia „va fi forțată” să intre în război dacă armata Ucrainei începe să se clatine.
Pentru Moscova, potențarea forțelor terestre ale Poloniei înseamnă că o armată NATO se pregătește pentru intervenție și că NATO va angaja alte resurse, în special puterea aeriană și chiar bombardiere strategice. „În teorie sau în realitate, acțiunile NATO explică mișcarea Rusiei”, scriu analiștii citați.
Dar mai important este că Varșovia și Washingtonul vor să transfere în Polonia unele dintre armele nucleare americane stocate în Europa. Idee menționată repetat în ultimii ani, inclusiv în octombrie 2022, de către președintele polonez Andrzej Duda.
Rusia susține că instalarea de sisteme de rachete antibalistice americane în Polonia și România nu a fost doar pentru apărarea aeriană, căci sistemul de apărare antirachetă balistică AEGIS Ashore folosește lansatoare M-41 care trag rachete interceptoare și pot fi folosite pentru lansarea rachetelor de croazieră BGM-109G Tomahawk. Iar focosul nuclear Tomahawk W-80 ar putea produce o explozie nucleară de până la 5 și 150 de kilotone (KT). (Explozia atomică de la Hiroshima a fost de 13 -18 KT.)
Rusia are un arsenal masiv de arme nucleare tactice care pot fi lansate de pe uscat, aer și mare. Deși nu există, deocamdată, niciun semn de pregătire a Rusiei de a-și înarma armele cu focoase nucleare, desfășurarea planificată a rachetei ”Iskander” în Belarus ar schimba cu siguranță imaginea.
”Iskander” este o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune care poate acoperi părți cheie ale Poloniei și Ucrainei. Iar Rusia spune că această desfășurare nu contravine niciunui acord de limitare a armelor nucleare.
Regimul de la Kiev nu s-a gândit nici un minut măcar că pune în pericol…
În a doua jumătate a anului 2025, este posibil scenariul unei escaladări rapide a conflictului…
În pofida sancțiunilor, Forțele Aerospațiale ale Rusiei au reușit, cu o ”viteză amețitoare” să modernizeze…
Rachetele ATACMS lansate de pe teritoriul ucrainean și doborâte de sistemele rusești de apărare aeriană…
Donald Trump nu va dărui pur și simplu Ucraina Rusiei din cauza banilor investiți, iar…
Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul, într-o măsură sau altă Mai mult…
This website uses cookies.