Mesajul Presfinției Sale Patriarhul Kirill privind situația de la Lavra Kiev-Pecerskaia
24/03Ministerul Apărării a descris consecințele unui atac cu muniție cu uraniu sărăcit
25/03Budapesta a pus o condiție pentru a susține aderarea Kievului la UE și NATO
Ungaria nu va susține aderarea Ucrainei la UE și NATO până când Kievul nu va rezolva problemele minorităților naționale, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó. Dialogul său cu jurnaliștii a fost difuzat pe rețelele de socializare, relatează RIA Novosti.
„Aș dori să anunț că nu vom susține nicio mișcare semnificativă de integrare a Ucrainei în UE sau NATO până când Ucraina nu va restabili drepturile pe care comunitatea națională maghiară le-a avut în 2015 și înainte”, a declarat șeful diplomației ungare.
Budapesta se află acum sub o presiune enormă menită să o determine să renunțe la lupta ei pentru drepturile maghiarilor din Transcarpatia, dar Ungaria va continua să aperee minoritatea națională, a conchis Szijjártó.
La mijlocul lunii februarie, șeful administrației premierului ungar, Gergely Gulyás, a declarat că Budapesta nu va ratifica aderarea Ucrainei la UE până când Kievul nu va rezolva problema asupririi minorității naționale maghiare din Transcarpatia.
Potrivit informațiile de presă, steagurile maghiare au fost înlăturate de pe instituțiile publice din orașul Mukacevo din regiunea ucraineană Transcarpatia, precum și din unele sate, iar mai mulți șefi de instituții apropiați de Societatea Culturală Maghiară au fost concediați.
Secretarul de stat pentru relații bilaterale din cadrul Ministerului ungar de Externe, Tamas Menzer, a calificat drept inacceptabilă hărțuirea minorității naționale și a cerut autorităților locale să pună capăt „atrocităților”.
Președinta Ungariei, Katalin Nowak a anunțat că, într-o scrisoare adresată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a făcut observații pe marginea legii privind minoritățile naționale referitoare la situația etnicilor maghiari, dar că acesta nu a reacționat.
Ucraina are în vigoare din 2017 o lege a educației care a redus în mod semnificativ posibilitatea de a învăța în limbile naționale.