Lavra Kiev-Pecerskaia este prima mănăstire a Rusiei Kievene și care există încă din secolul al XI-lea. Această mănăstire este fondatorul tradiției monahale spirituale comune a popoarelor rus, ucrainean și belorus. Este leagănul civilizației și culturii noastre naționale. Aici a fost scris primul monument istoric al Vechii Rusii – „Povestea vremurilor trecute”, de unde își trag izvorul scrisul și literatura popoarelor noastre. De-a lungul istoriei sale milenare, mănăstirea a suferit în mod repetat din cauza cotropitorilor, a cuceririlor străine și a celor mai aprige persecuții la care au fost supuși creștinii. Dar numai în vremurile în care a domnit puterea ateistă și războinică din secolul al XX-lea călugării au fost izgoniți din Lavra Kiev-Pecerskaia.
Noile generații de călugări au readus la viață mănăstirea, depunând eforturi uriașe și cheltuind mari sume de bani (în condițiile unui ajutor minim, ba chiar deloc de partea statului) pentru a restaura mănăstirea, pentru a reconstrui actualele biserici Uspenskaia și Trapeznaia, confiscate anterior, dar mai ales pentru a recrea tradițiile spirituale și viața monahală completă. Lavra rămâne una dintre cele mai mari mănăstiri ortodoxe din lume, cu peste 200 de călugări și novici. Pe teritoriul ei se află, de asemenea, centrul administrativ al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, tot aici trăiesc sute de viitori clerici – studenți ai Academiei și Seminarului Teologic din Kiev.
Ultimatumul dat de autoritățile statului Lavrei Kiev-Pecerskaia este un act monstruos, comparabil cu persecutarea credinței într-o perioadă de ateism. Ca și atunci, autoritățile ignoră în mod deschis legea, ca să nu mai vorbim de un respect minim pentru drepturile concetățenilor. Activitatea comisiei însărcinată să găsească nereguli în activitățile economice ale mănăstirii nu a fost transparentă. Scopul ei represiv a fost izgonirea totală a călugărilor din mănăstire. Un obiectiv care nu a fost ascuns de oficialii de stat și de reprezentanții altor organizații religioase din Ucraina, aflate sub influența autorităților laice. Este regretabil faptul că, în timp ce conducerea statului ucrainean își declară atașamentul la normele democratice, la calea europeană de dezvoltare, la respectarea drepturilor și libertăților omului, aceste drepturi și libertăți sunt astăzi încălcate în cel mai revoltător mod.
Rog să fie depuse toate eforturile posibile pentru a preveni închiderea forțată a mănăstirii, care va duce la încălcarea dreptul a milioane de credincioși ucraineni la libertatea de credință, un drept garantat de Constituția Ucrainei, precum și de documente precum Carta ONU, Declarația Universală a Drepturilor Omului, Declarația privind eliminarea tuturor formelor de intoleranță și discriminare pe bază de religie sau credință și multe alte acte de importanță internațională. Sper din tot sufletul că vorbele mele vor fi auzite.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.