Vzgliad: Prietenia dintre Rusia și China a fost un șoc pentru SUA

Întâlnirea dintre președintele Chinei, Xi Jinping, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, a provocat o mare iritare la Washington. La Casa Albă, apropierea dintre cele două țări a fost definită drept „căsătorie din interes”, iar secretarul de stat american Anthony Blinken i-a reproșat liderului chinez că este „iresponsabil”. În acest context, Moscova a vorbit despre „invidia, mânia și gelozia” Occidentului. Ce înseamnă reacția atât de acută a americanilor la întâlnirea dintre liderii Rusiei și Chinei? Un amplu material pe această temă a fost publicat în cotidianul Vzgliad.

Coordonatorul de comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate (NSC) al Casei Albe, John Kirby, a spus că relațiile Rusia-China seamănă cu o „căsătorie din interes”. În opinia sa, apropierea dintre Moscova și Beijingul se explică prin dorința celor două țări de a lansa o provocare Statelor Unite și de a scăpa de „ordinea mondială bazată pe reguli”. Kirby a menționat că liderii celor două state se văd unul pe celălalt ca „potențiali aliați în lupta împotriva Washingtonului”.

La rândul său, Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a legat vizita liderului chinez la Moscova de mandatul emis în ajun de Curtea Penală Internațională. „Vizita asigură o acoperire diplomatică a crimelor de război”, a spus Blinken, citat de The New York Times. Potrivit Secretarului de stat, venirea liderului chinez la Moscova după ce CPI a emis un mandat de arestare pe numele președintelui Rusiei face ca acțiunile ulterioare ale Moscovei să fie legale. În același timp, diplomatul a îndemnat Beijingul să reia cererile adresate anterior lui Putin privind o încetare a focului în Ucraina, în conformitate cu inițiativa de pace a Chinei.

Dar Kirby s-a declarat profund sceptic în privința capacității Chinei de a susține „modalitatea corectă de a pune capăt conflictului”. În opinia diplomatului american, Imperiul Celest „ratifică, practic, cuceririle rusești”, refuzând să susțină ideea retragerii totale a trupelor ruse din zona operațiunii militare speciale.

În același timp, politologul american Thomas Graham a declarat că „îmbrățișările pline de căldură dintre liderii Rusiei și Chinei trebuie să devină motiv de îngrijorare pentru Washington”. În opinia lui, întâlnirea dintre Xi Jinping și Vladimir Putin ridică întrebarea dacă nu cumva Statele Unite riscă să-și piardă poziția de lider incontestabil în diplomația internațională.

În timpul vizitei la Moscova, președintele chinez a declarat că Beijingul este gata să „să se ridice în apărarea ordinii mondiale bazate pe dreptul internațional”, împreună cu Rusia, scrie The Guardian. Autorul articolului estimează că ”somptuozitatea” cu care a fost întâmpinat Xi Jinping a fost determinată de dorința lui Vladimir Putin de a demonstra unitatea aliată în fața „amenințărilor care planează dinspre Occident”.

„Rusia devine colonie chineză de resurse”, scrie Financial Times. Se subliniază că Moscova devine „partenerul mai mic al Beijingului”, iar conducerea Federației Ruse „nu își imaginează o posibilă victorie în operațiunea militară specială fără ajutor din partea Imperiului Celest”.

În opinia FT, Rusia și China s-au înțeles în privința unui „schimb reciproc avantajos”: Beijingul oferă ajutor pentru depășirea sancțiunilor occidentale în schimbul creșterii livrărilor de resurse. Publicația consideră că principala temă a discuțiilor a fost construcția gazoductului ”Puterea Siberiei-2”, care va permite Moscovei să-și revină deplin după pierderea pieței europene.

Publicația germană Der Spiegel scrie, la rândul ei, despre un presupus parteneriat inegal dintre Rusia și China. În articol se subliniază că, în contextul actualei izolări, Xi Jinping devine singurul aliat mai mult sau mai puțin „important” al lui Vladimir Putin. Beijingului îi convine perfect situația dată, pentru că îi permite să facă din Rusia o „stație de alimentare la preț redus” pentru China.

Reacția țărilor occidentale a fost comentată pe canalul său de pe rețeaua Telegram de reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova. Ea a menționat că SUA și statele UE ”s-au umplut de spume, au simțit invidie, furie și gelozie” ascultând discursurile rostite de cei doi lideri la deschiderea discuțiilor de la Moscova. În opinia ei, Washingtonul și Bruxelles-ul nu au observat esențialul – vorbele lui Putin și ale lui Xi Jinping despre mulți ani de dezvoltare constructivă a relațiilor bilaterale.

Zaharova a dat ca exemplu pandemia de coronavirus, când Rusia și China au fost testate în felul lor, dar s-au sprijinit reciproc în acea perioadă dificilă, spre deosebire de țările occidentale care au făcut tot posibilul să împiedice intrarea vaccinului rusesc pe piața mondială și acuzând Beijingul de răspândirea bolii.

În același timp, spre deosebire de presa americană și europeană, mass-media din China abundă de titluri optimiste. Astfel, ziarul Renmin Ribao scrie că președintele Republicii Populare Chineze „a fost întâmpinat de toată Moscova”. Se subliniază că atmosfera întâlnirii cu Vladimir Putin a fost „caldă și prietenoasă”. Se subliniază că ambii lideri și-au demonstrat disponibilitatea de a construi parteneriate bazate pe egalitate în drepturi.

Postul de televiziune CCTV l-a citat pe Xi Jinping: „Dezvoltarea relațiilor chino-ruse are o logică istorică profundă”. Jurnaliștii chinezi au pus accent pe faptul că Federația Rusă și China sunt cei mai mari vecini, iar scopul lor este de a dezvolta în mod atotcuprinzător domeniile de activitate comună deja stabilite. Relațiile dintre Moscova și Beijing au devenit o prioritate necondiționată în politica externă a celor două țări. Iar experții subliniază: ”Statelor Unite și NATO nu le este, pur și simplu, sortit să înțeleagă cum două state pot fi prietene și acționa pe bază reciprocă”.

În plus, Washingtonul este furios la modul cel mai serios pentru faptul că, încet dar sigur, hegemonia SUA se apropie de sfârșit. „Relațiile dintre Statele Unite și aliați nu pot fi numite nici măcar o căsătorie din interes. Europa și-a pierdut complet independența – nu este în stare nici măcar să spună, cumva, Washingtonului că în dialogul lor există probleme. Asta nu e căsnicie, sunt relații feudale tipice”, a apreciat Konstantin Dolgov, vicepreședintele Comitetului pentru politică economică al Consiliului Federației.

„În ansamblul lor, Statele Unite nu sunt capabile să construiască un parteneriat bazat pe drepturi egale. Ele au principiu standard: noi suntem centrul, iar restul lumii trebuie să fie sub noi. Statele Unite încearcă să transforme oricare dintre aliații săi în personal de serviciu. Firește că nu pot înțelege prietenia dintre Rusia și China”, subliniază senatorul.

„Pentru Statele Unite, parteneriatul poate fi doar împotriva cuiva. Să ne amintim cum s-a înțeles Washingtonul cu Europa. Au existat obiective pur pragmatice: trebuia limitată influența Uniunii Sovietice și Germania postbelică trebuia împiedicată să-și dobândească suveranitatea. Desigur, de fiecare dată SUA și-au asumaat rolul de conducător”, a subliniat interlocutorul.

„Este firesc ca un astfel de comportament al Statelor Unite să provoace respingere în majoritatea țărilor lumii. Este imposibil să stabilești relații cu Washington fără a-i fi subordonat. În același timp, multe țări se tem intuitiv de hegemonism”, subliniază senatorul.

„Prin urmare, Statelor Unite nu le place prietenia dintre Rusia și China, pentru că, printre altele, părțile vorbesc despre edificarea unei lumi multipolare. Remarcile caustice despre întâlnirea dintre Vladimir Putin și Xi Jinping sunt doar un „strigăt de durere nestăvilită”. Este o furie absurdă, generată de conștientizarea faptului că două state puternice nu au de gând să dea socoteală Washingtonului, ci intenționează să-și protejeze propriile interese naționale”, a subliniat Dolgov.

„Înainte să vorbească despre prietenia dintre China și Rusia, aș dori să cer Statelor Unite să se gândească la natura „căsătoriei” lor cu aliații. Nici nu poate fi vorba despre „iubire” în relațiile reciproce dintre SUA cu alți aliați. Dialogul se construiește exclusiv pe disciplină și pe control strict”, a declarat Andrei Klimov, șeful Comisiei pentru protecția suveranității statului a Consiliului Federației.

„De remarcat este faptul că Washingtonul încearcă mereu să consolideze dialogul cu partenerii săi prin baze militare.

Este suficient să ne uităm la baza Ramstein din Germania – cu o constanță de invidiat, acolo vin „maeștri” americani și dau indicații ”subordonaților” europeni cum să trăiască și ce să facă. Asta este principala tragedie a SUA: încrederea, prietenia, grija față de partener în politica externă nu le sunt caracteristice”, subliniază interlocutorul.

„Pentru americani, există o singură formă de dialog – supunerea. Când Washingtonul se lovește de o cooperare adecvată între două țări, așa cum demonstrează, spre exemplu, Rusia și China, el suferă un șoc cultural”, consideră senatorul.

„Adică avem de-a face cu un stat extrem de egocentric care crede că întreaga lume se învârte doar în jurul lui. Este gata să declare inamic orice țară preocupată de propria suveranitate, nu să danseze după cum le cântă Statele Unite”, a concluzionat Klimov.

Owner

Recent Posts

Fostul ofițer american Bennett, care i-a cerut cetățenia lui Putin, a murit subit

Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…

o oră ago

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

6 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

7 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

9 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

9 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

10 ore ago

This website uses cookies.