Categories: MilitarRusia si lumea

Ministerul rus de Externe: Transferul de obuze cu uraniu de către Marea Britanie armatei ucrainene va fi o nouă rundă de agresiune

Zaharova: Planurile Londrei de a trimite în Ucraina obuze cu uraniu sărăcit sunt o provocare.

Marea Britanie intenționează să furnizeze regimului de la Kiev obuze cu uraniu sărăcit pentru a aduce conflictul din Ucraina la un nou nivel de agresiune, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, la postul de radio Sputnik.

„Este o problemă de totală nesăbuință, iresponsabilitate și impunitate a anglo-saxonilor, în primul rând a duetului anglo-saxon – Londra și Washingtonul -, în afacerile internaționale. <…> Este o altă provocare britanică, care vizează la împingerea situației din jurul Ucrainei într-o nouă rundă de agresiune, conflict şi confruntare, pentru a-i conferi o dimensiune calitativ diferită”, a subliniat diplomatul.

Trupele americane au folosit obuze cu uraniu sărăcit în timpul operațiunii ”Furtuna în Deșert”, în bombardamentele din Iugoslavia și în timpul invaziei din Irak, din 2003. După cum au menționat experții, acest lucru poate antrena apariția unor focare de afecțiuni canceroase. Potrivit expertului militar Konstantin Sivkov, folosirea unor astfel de proiectile ar trebui considerată o „armă murdară”: praful de uraniu depus pe sol este radioactiv, extrem de toxic și nu poate fi supus decontaminării.

Zaharova a adăugat că utilizarea muniției cu uraniu sărăcit constituie o manifestare de genocid atât împotriva populației împotriva căreia sunt folosite, cât și împotriva celor care le folosesc.

„Toți cei care locuiesc pe acest teritoriu sau se află în zonele cele mai apropiate, primesc o anumită doză de radiații, și nu este o problemă de moment. Vor trăi mereu cu asta și, în primul rând, cei care au folosit aceste muniții”, a spus reprezentanta Ministerului de Externe.

Consecințele utilizării unor astfel de proiectile vor fi resimțite de noile generații, a subliniat ea.

Zaharova a calificat drept minciună, fals și înșelăciune toate declarațiile Statelor Unite, ale Marii Britanii și ale altor țări NATO privind dorința lor ca poporul ucrainean să trăiască în bunăstare, ca viitorul Ucrainei să fie unul pașnic.

”Nu încape nicio îndoială că este vorba, într-un fel sau altul, despre intenția clar exprimată a Occidentului colectiv, condus de SUA și Marea Britanie, de a distruge pur și simplu Ucraina. Toate discuțiile – după anunțul intenției de a furniza obuze cu uraniu sărăcit – despre bunăstarea Ucrainei în viitor, se termină”, – a declarat Zaharova.

Faptul că Londra intenționează să transfere obuze de perforare ce conțin uraniu sărăcit la Kiev, împreună cu tancuri Challenger 2, a fost anunțat de secretarul adjunct al Apărării britanic, Annabelle Goldie, cu o zi înainte.

După cum a arătat Konstantin Gavrilov, șeful delegației ruse la negocieri de la Viena cu privire la securitatea militară și controlul armelor, Moscova a avertizat deja în ianuarie că tancurile Leopard 2, vehiculele de luptă ale infanteriei Bradley și Marder furnizate Forțelor Armate ucrainene ar putea folosi obuze de perforare cu miez de uraniu. Decizia de a le trimite în Ucraina sugerează că NATO a pierdut complet contactul cu realitatea, a spus diplomatul.

Owner

Recent Posts

Ucraina vorbește despre arme nucleare proprii, dar nu are cu ce să le facă

Autoritățile ucrainene analizează la modul serios posibilitatea de a redobândi arme nucleare, afirmă publicația Bild,…

6 minute ago

Putin, pentru un acces mai mare al rușilor la practicarea sportului

56% dintre ruși fac sport în mod regulat, a declarat președintele rus Vladmiir Putin la…

37 de minute ago

Ucraina nu a deținut niciodată arme nucleare

Fals: Ucraina este singura țară care și-a dat armele nucleare, a declarat, la summitul UE,…

2 ore ago

Proiect ce interzice propaganda publică a persoanelor care aleg să nu aibă copii

Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului rus, a adoptat în primă lectură un proiect…

2 ore ago

Presa: Condiția Occidentului pentru primirea Ucrainei în NATO

Pentru a adera la NATO, Ucraina trebuie să aibă o frontieră de stat bine stabilită,…

o zi ago

Zaharova, despre „planul victoriei” lui Zelenski: Spume sângerii pe buzele unui neonazist

„Planul victoriei” elaborat de Volodimir Zelenski reprezintă o isterie și un set de sloganuri fără…

o zi ago

This website uses cookies.