Hersh a declarat că nu dezvăluie toate datele privind Nord Stream pentru a-și proteja sursele
19/03Putin: NATO vrea să-și mențină dominația și să păstreze o ordine mondială unipolară
20/03Sondaj: 86% dintre ruși sunt conviși că reunificarea Crimeii cu Rusia a fost corectă
Majoritatea absolută a cetățenilor ruși – 86% – sunt convinși că decizia privind primirea Crimeii în componența Rusiei a fost corectă, arată rezultatele unui sondaj realizat de Centrul pentru Cercetarea Opiniei Publice (VȚIOM), relatează publicația Vzgliad.
Potrivit datelor publicate pe site-ul VȚIOM, 67% dintre participanții la sondaj sunt pe deplin convinși de acest lucru („fără îndoială este corectă”). Acest procent este cu 10 puncte procentuale mai mare decât în urmă cu doi ani (57% în 2021). În acest grup, principalul argument îl constituie faptul că Peninsula Crimeea a fost dintotdeauna pământ rusesc (53%). Printre alte motive ale susținerii acestei poziții se numără și voința exprimată a crimeenilor (9%) și apartenența lor națională („cea mai mare parte a populației Crimeei este formată din ruși” – 6%).
Atitudinea rușilor față de intrarea Crimeii în Rusia este predominant pozitivă (85%), mai mult de jumătate dintre respondenți afirmând acest lucru cu deplină încredere – 63% (+17% față de datele din 2021). Ponderea celor care și-au exprimat o atitudine negativă în legătură cu acest subiect a scăzut la 9% (în 2021 – 13%).
Întrebați ce sentiment trăiesc rușii când aud despre reunificarea Crimeii cu Rusia, 56% au răspuns „mândrie”, în ultimii doi ani acest răspuns fiind dat cu 8% mai des (în 2021 – 48%). 14% au declarat că sunt ”entuziasmați” de faptul că în componența Rusiei a fost primit un nou subiect și doar în cazul a 5% dintre persoanele participante la sondaj evenimentul a trezit emoții negative: dezamăgire (3%) și condamnare (2%). Pentru unul din cinci ruși, reunificarea Crimeii cu Rusia nu a fost asociată cu nici un sentiment (22%, în 2021 – 27%).
Nouă ani mai târziu, 71% dintre cetățeni văd în reunificarea Crimeii cu Federația Rusia mai multe beneficii pentru Rusia decât prejudicii, pe toată perioada în care au fost făcute astfel de măsurători, această pondere a variat între 60% și 78%. Fiecare al șaptelea rus vede mai mult rău – 15%, același procent (14%) înregistrându-se și pentru cei care nu au știut ce să răspundă.
62% dintre ruși au reușit să enumere consecințe pozitive pentru Rusia în urma aderării Crimeii. În viziunea rușilor, cele mai importante sunt apariția unor noi destinații turistice (24%) și securitatea bazei navale (18%). Mai rar a fost menționată drept consecință restituirea terenurilor, restabilirea integrității teritoriale a Rusiei (9%), extinderea teritoriului țării (7%) și revenirea populației vorbitoare de rusă în patria lor (7% ).
În opinia a 76% dintre ruși, Crimeea a început să se dezvolte cu mai mult succes când a devenit parte a Federației Ruse. Mai mult de jumătate dintre respondenți (59%) și-au amintit de proiectele de dezvoltare a peninsulei implementate în ultimii cinci ani. Cea mai recunoscută dintre ele este construcția Podului Crimeii (46%). Urmează ridicarea blocadei apei pentru peninsulă (16%), construcția de drumuri (15%), restabilirea alimentării cu energie electrică (7%), construcția autostrăzii federale „Tavrida” (6%), dezvoltarea infrastructurii și turismului (câte 5% fiecare).
De asemenea, trei sferturi dintre ruși cred că, după reunificarea Crimeii cu Rusia, s-a schimbat și viața locuitorilor de aici (77%): 64% din acest grup notează schimbări predominant pozitive („mai mult spre bine”), 30% – atât schimbări bune cât și rele în viața locuitorilor Crimeii.
Sondajul telefonic integral rusesc „VȚIOM-Sputnik” a fost realizat pe 14 martie 2023, cu participarea a 1600 de cetățeni adulți ai Rusiei. Marja de eroare cu o probabilitate de 95% nu depășește 2,5%.