Hot News
Putin a prognozat o creștere a PIB-ului Rusiei în trimestrul II
17/03
Armata Ucrainei a desfășurat un crematoriu mobil lângă Artiomovsk
17/03

Un profesor japonez, fascinat de ingeniozitatea rușilor în condiții de criză

Foto: RIA Novosti

Sancțiunile occidentale au afectat prea puțin viața de zi cu zi a rușilor datorită capacității lor ingenioase de a ieși din situații dificile, a estimat Rinsuke Hattori, profesor la Centrul de Studii Slavo-Eurasiatice de la Universitatea Hokkaido, într-un articol pentru Wedge Infinity, relatează RIA Novosti.

În materialul său, Rinsuke Hattori și-a concentrat atenția asupra discursului jurnalistei Asuka Tokuyama, angajată în Rusia, la Asociația Japoneză pentru Comerț cu Rusia și CSI, care a afirmat că „rușii sunt geniali în a găsi o cale de ieșire din diverse situații dificile”.

„Da, chiar așa și este! m-am gândit eu. Într-adevăr, o astfel de impresie despre ruși am avut-o și înainte. Iar acum același lucru spune doamna Tokuyama, care știe și înțelege mai bine decât alții viața societății ruse. Nu am avut altă variantă decât să fiu de acord cu concluzia ei”, a recunoscut Rinsuke Hattori.

Potrivit spuselor sale, sancțiunile occidentale au creat rușilor unele dificultăți în obținerea serviciilor folosite de ei anterior. „Dar rușii continuă să rămână ”geniali în căi alternative” și găsesc activ soluții proprii pentru situații încurcate. În general, se poate constata că, deocamdată, sancțiunile occidentale nu au dus la o scădere semnificativă a nivelului de trai în Rusia”, a notat Hattori în articolul său. În plus, autoritățile urmăresc cu mare grijă ca viața oamenilor să nu sufere considerabil din cauza sancțiunilor, iar acest aspect nu poate fi trecut cu vederea, a adăugat specialistul nipon.

Potrivit profesorului, în Japonia se crede că, din cauza sancțiunilor, Rusia trebuie să sufere pentru că lipsesc produse și pentru că prețurile sunt ridicate, dar lucrurile nu stau deloc așa. „Dacă nivelul prețurilor de consum din decembrie 2021 îl considerăm 100%, ultimul indicator din februarie 2023 este de este 113,4%. Dintre acestea, produsele alimentare – 112,6, produsele nealimentare – 112,8 și servicii – 115,2%. Este o creștere destul de mică”, a calculat Hattori.

În Japonia, a amintit el, oamenii se plâng că ouăle se scumpesc tot mai mult în țară și, prin urmare, japonezii sunt „literalmente șocați” că, în condițiile conflictului ucrainean, prețul la ouă a scăzut în Rusia.

În același timp, în februarie 2022, comparativ cu decembrie 2021, a crescut brusc indicele prețurilor la aparatele de uz casnic – până la 130, dar până în februarie anul curent indicele prețurilor nealimentare a revenit la 110-112. Atrage, totodată, atenția stabilitatea neobișnuită a prețurilor la carburanți, a mai spus profesorul.

Occidentul a intensificat presiunea sancțiunilor asupra Rusiei din cauza Ucrainei, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la electricitate, combustibil și alimente în Europa și Statele Unite. Președintele Vladimir Putin a spus în trecut că politica de descurajare și de slăbire a Rusiei este o strategie pe termen lung a Occidentului, iar sancțiunile au dat o lovitură severă întregii economii globale. Potrivit acestuia, scopul principal al Occidentului este de a înrăutăți viața a milioane de oameni. Moscova a afirmat în repetate rânduri că Rusia va rezolva toate problemele pe care le creează Occidentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979666