Un politician bulgar a rupt steagul ucrainean de pe primărie, calificându-l fascist
10/03Orban: Occidentul, la un pas de discuții privind trimiterea de trupe în Ucraina
11/03Corneliu Vlad: Războiul din Ucraina este „un punct de cotitură în istoria lumii”
Corneliu VLAD
Harta geopolitică a mapamondului incepe să prefigureze tot mai clar o lume pe care politologii ruși o văd polarizată intre Occidentul Colectiv și Majoritatea Globală.
Un raport al Consiliului European pentru Relații Externe confirma aceasta apreciere. Raportul se bazează pe un sondaj de opinie publică realizat in decembrie 2022 – ianuarie 2023 în zece țări europene (intre care si România) și în alte cinci țări (China, India, Turcia, Rusia și Statele Unite).
Dupa opinia europenilor și americanilor, ordinea globală viitoare va fi, cel mai probabil, definită de două blocuri. Iar cei din China, India, Turcia și din Rusia consideră, de asemenea, că o ordine mondiala multipolara este mai probabilă decât un aranjament bipolar.
Autorii studiului constată, la un an după declansarea razboiului din Ucraina, că această infruntare militară „este un punct de cotitură în istoria lumii”. Razboiul submineazaă securitatea europeană, readuce spectrul confruntării nucleare în Europa și a perturbat economia globală, inclusiv ca urmare a crizei energetice și alimentare. Cetățenii din China, India si Turcia vor încheierea rapidă a războiului, chiar dacă Ucraina trebuie să cedeze teritoriu.
Spre deosebire de opinia din Occident, oamenii din multe țări non-occidentale par să creadă că era post-război rece s-a încheiat. Ei nu cred că următoarea ordine mondială va fi configurata între două blocuri, ci văd mai probabil o lume multipolară.
O constatare cheie a sondajului global indică faptul că, în contextul războiului din Ucraina, SUA și aliații lor europeni și-au refăcut unitatea, dar în același timp s-a creat un decalaj mare între Vest și Rest. Operațiunea militară specială a Rusiei marchează si consolidarea Occidentului, dar și apariția ordinii internaționale post-occidentale.
Rusia este văzută ca un aliat sau partener pentru 79% in China și 69% in Turcia. Iar aproximativ trei sferturi din fiecare dintre aceste două țări și din India cred că Rusia este fie mai puternică, fie cel puțin la fel de puternică, în comparație cu ceea ce credeau înainte de război.
În mod paradoxal, noua unitate a Occidentului nu semnalează o reînviere a unei ordini internaționale conduse de America. Doar 9% dintre oamenii din SUA, 7% din țările UE intervievate și 4% din Marea Britanie consideră supremația globală americană ca fiind cea mai probabilă stare de fapt în acest deceniu.
În schimb, în Europa și America, predomină opinia că bipolaritatea revine. Mulți oameni se așteaptă la o lume dominată de două blocuri.
Însa in afara Occidentului, cetățenii cred că mai degrabă fragmentarea decât polarizarea va marca următoarea ordine internațională. Majoritatea oamenilor din principalele țări non-occidentale, cum ar fi China, India, Turcia și Rusia prevăd că Occidentul va fi în curând doar un pol global intre altele. Occidentul poate fi în continuare cel mai puternic, dar nu va fi hegemonic.
Riscul unei scindări transatlantice încă există, dar ea vine din interior: o posibilă victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane din 2024 ar putea fi preocupanta pentru unitatea occidentală.
Occidentul poate fi mai consolidat acum, dar nu neapărat si mai influent în politica globală. Paradoxul este că această nouă unitate coincide cu apariția unei lumi post-occidentale. Occidentul nu s-a dezintegrat, dar s-a consolidat într-un moment în care alte puteri nu vor face pur și simplu cum dorește.
Cea mai raspandită viziune în Rusia și China este o distribuție mai uniformă a puterii globale între mai multe țări, prin apariția multipolarității. Mai mult de 20% dintre turci și indieni se așteaptă la acest lucru.
Pentru 61% dintre cetatenii din Rusia, 61% în China, 51% în Turcia și 48% în India, viitoarea ordine mondială va fi definită fie de multipolaritate, fie de dominația unor țări non-occidentale. Opinie, desigur, minoritara în Statele Unite, Marea Britanie și UE (37%, 29% și, respectiv, 31% dintre respondenti).
O lume tot mai fragmentată și polarizată este apreciata in țări precum India și Turcia o oportunitate de a-și afirma relevanța și capacitatea de a lua decizii suverane.
Respondenții la sondaj din India descriu atât SUA (47 la sută) cât și Rusia (51 la sută) drept „aliat”. Iar Turcia se vede jucând un rol similar cu cel la care aspiră India la nivel global. În contextul conflictului ucrainean, președintele Erdogan afirma rolul țării sale ca un jucător de neocolit în politica europeană.
Publicul turc apreciaza ca un partener si SUA (51 la sută), si China (47 la sută), si Rusia (55 la sută) sau UE (53 la sută). Iar Turcia este considerată un partener în Rusia (60 la sută), China (38 la sută) și India (39 la sută).
„Sunt liderii și societățile occidentale pregătite pentru această lume nouă?”, se întreabă autorii studiului. Sondajele arată că mulți oameni din Occident văd viitoarea ordine internațională ca revenirea unei bipolarități de tip război rece între Vest și Est.
Factorii de decizie din SUA și UE s-ar putea simți înclinați să vadă țări ca India și Turcia ca state care pot fi convinse să se alăture Occidentului. Dar oamenii din acele țări apreciaza că sunt cetatenii unor mari puteri emergente care se pot alătura Occidentului în unele probleme, dar nu și în altele.
Și chiar atunci când puterile emergente sunt de acord cu Occidentul, ele vor menține relații bune cu Rusia și China.