Donețk: Aproximativ 200 de prizonieri ucraineni vor să lupte de partea Rusiei
01/03RT: Fostul mercenar McIntyre a dezvăluit unitățile implicate în torturarea prizonierilor
01/03Putin a semnat legea privind suspendarea participării Rusiei la Tratatul START
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat legea privind suspendarea participării Rusiei la Tratatul de reducere a armelor strategice ofensive (START). Documentul a fost publicat, informează agenția TASS.
Potrivit actului normativ, acțiunea START se suspendă, decizia privind reluarea participării Rusiei la tratat poate fi luată de șeful statului. Legea intră în vigoare de la data publicării sale oficiale.
Săptămâna trecută, în mesajul său adresat Adunării Federale, Putin a anunțat că Rusia își suspendaă participarea la Tratatul START. Pe 22 februarie, legea a fost adoptată în unanimitate de Duma de Stat și aprobată de Consiliul Federației.
Potrivit legii federale privind ”Tratatele internaționale ale Federației Ruse”, președintele poate suspenda acțiunea unui tratat internațional, dacă decizia privind obligativitatea acestui tratat a fost aprobată prin lege federală. Șeful statului poate face acest lucru în situații care reclamă măsuri ce nu suportă amânarea, cu informarea imediată a Consiliului Federației și a Dumei de Stat și cu depunerea în Dumă a unui proiect de lege corespunzător.
Destre Tratatul START
Tratatul de reducere a armelor strategice ofensive a fost semnat de Rusia și Statele Unite la 8 aprilie 2010, la Praga. Documentul este cunoscut sub numele de START, START III sau Tratatul de la Praga. Documentul a fost elaborat cu valabilitate de 10 ani (până în februarie 2021), cu posibilitatea de prelungire pentru o perioadă de cel mult cinci ani, și include o clauză de retragere. Conform prevederilor documentului, fiecare parte trebuie să-și reducă arsenalele nucleare astfel încât, după șapte ani și în continuare, numărul total de arme să nu depășească 700 de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice lansate de pe submarine și bombardiere grele, precum și 1.550 de focoase și 800 de lansatoare desfășurate și nedesfășurate.
La 3 februarie 2021, Rusia și SUA au făcut schimb de note privind finalizarea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare a acordului de prelungire cu cinci ani a Tratatului. La 8 august 2022, Rusia a informat Statele Unite în legătură cu retragerea temporară a obiectivelor sale din sistemul de inspecții prevăzute de Tratatul START. După cum a explicat Ministerul rus de Externe, a fost o decizie forțată, luată pe fondul sancțiunilor antirusești impuse de Occident după începerea operațiunii militare speciale.