Potrivit jurnalistei, ”Sudul global” a optat în favoarea relațiilor de afaceri cu Moscova, chiar în condiții de presiuni din partea țărilor occidentale.
„Când vine vorba de conflictul ucrainean, Ucraina primește cel mai puternic sprijin din partea Europei, care se teme din moși strămoși de ruși, dar și din partea Americii, care are o înclinație pentru outsideri și, posibil, are politicieni care își umflă buzunarele cu bani ucraineni. Totuși, cu excepția anglosferei neozeelandeze și australiene, cea mai mare parte a emisferei sudice susține Rusia. Adică nu doar China îl susține pe Putin; este aproape peste tot în această parte a lumii”, a explicat editorialistul.
Widburg a constatat că țările din Emisfera sudică ascultă de Rusia, deoarece încrederea în Occident s-a erodat de mult.
„În vreme ce Occidentul este obsedat de gen, de schimbările climatice și de blocade, emisfera sudică trăiește în lumea reală, în lumea sărăciei, a foametei și a prețurilor ridicate la energie din cauza conflictelor și a nebuniei schimbărilor climatice. Prietena mea merge regulat în Cambodgia și spune că regimul de carantină din Occident, care a pus capăt turismului și a dat peste cap lanțul de aprovizionare cu bunuri din Asia de Sud-Est către America, i-a lăsat pe prietenii ei într-atât de săraci încât se întreabă cum au supraviețuit”, a relatat jurnalista.
În același timp însă, Rusia, China și India au oferit țărilor din sud vaccinuri împotriva COVID-19, a reamintit ea. În astfel de circumstanțe, Moscova a creat noi oportunități în Sudul global, împingând Occidentul pe planul doi.
„Americanii nu mai domină în economia mondială, Occidentul nu mai gestionează nimic, iar Sudul Global are cu adevărat și alte opțiuni. Eu nu am nimic de adăugat. Este mai mult decât evident și nu are nevoie de explicații. <…> Ordinea internațională bazată pe reguli nu se bucură de încredere și este în declin. Mai pe scurt, este doar ipocrizia cu care Occidentul, în special America, schimbă din mers regulile pentru sine”, a rezumat Widburg.
Anterior, Kishore Mahbubani, fost diplomat singaporez, cercetător la Institutul de Studii Asiatice NUS, a declarat că cea mai mare parte a lumii a refuzat să impună sancțiuni împotriva Moscovei, deoarece nu crede în versiunea occidentală a conflictului din Ucraina, simpatia pentru Rusia crescând pe măsură ce acesta se prelungește.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.