Lavrov: 20 de țări vor să se alăture Organizației de la Shanghai și BRICS
27/02Experții au estimat în ce condiții China va furniza arme Rusiei
28/02Kievul a confirmat concentrarea trupelor sale în apropierea graniței cu Transnistria
Kievul a concentrat unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei în apropiere de Transnistria, a declarat purtătoarea de cuvânt a forțelor ucrainene de apărare ”Sud”, Natalia Gumeniuk, pentru postul de televiziune ”Rada”, scrie agenția RIA Novosti.
„Forțele noastre sunt concentrate de-a lungul întregii granițe (a Transnistriei. – n.r.)”, a declarat purtătoarea de cuvânt.
Potrivit acesteia, forțele ucrainene desfășurate în apropierea Republicii Moldovenești Transnistrene nerecunoscute sunt „pe măsura acelei amenințări care, ipotetic vorbind, este posibilă din partea Rusiei”.
RIA Novosti menționează că, săptămâna trecută, Ministerul Apărării a raportat că Ucraina pregătește o provocare armată împotriva Transnistriei. Potrivit instituției, în acest scop, Kievul intenționează să folosească unități ale armatei ucrainene, inclusiv naționaliștii din gruparea ”Azov” (interzisă în Rusia, n.r). Ca pretext pentru invadarea nerecunoscustei republici se intenționează înscenarea unei ”ofensive a trupelor ruse” de pe teritoriul Transnistriei.
Autoritățile Moldovei nu au putut confirma această informație. La rândul său, fostul președinte moldovean Igor Dodon a declarat că orice acțiune a Kievului în privința Transnistriei poate fi interpretată ca o agresiune împotriva Chișinăului.
Ministerul rus de Externe a precizat că Forțele Armate ale Rusiei vor reacționa în mod adecvat la o provocare împotriva Transnistriei, dacă aceasta va avea loc.
Transnistria, a cărei populație este formată, în proporție de 60%, din ruși și ucraineni, a reușit să iasă din componența Moldovei încă înainte de destrămarea URSS, de teamă că, pe valul naționalismului, republica va adera la România. În 1992, după o încercare eșuată a autorităților moldovenești de a rezolva problema prin forță, regiunea a devenit, practic, un teritoriu necontrolat de Chișinău. Pacea în zona de conflict este menținută de forțe comune de menținere a păcii, inclusiv de Grupul Operativ al Forțelor Ruse, succesorul Armatei a 14-a, transferată sub jurisdicția Rusiei după prăbușirea URSS.