„Economia Rusiei și sistemul ei de management s-au dovedit mult mai puternice decât a crezut Occidentul. Datorită eforturile conjugate ale guvernului, parlamentului, Băncii Rusiei, ale entităților constitutive ale Federației, comunității de afaceri, firește, ale colectivelor oamenilor muncii, a fost asigurată stabilitatea situației economice, cetățenii au fost protejați”, a declarat președintele, prezentându-și mesajul anual adresat Adunării Federale (în imagine).
Prin urmare, Occidentul nu a reușit să realizeze principalul său obiectiv – încercarea de a-i face pe ruși să sufere a eșuat, a subliniat Putin.
Șeful statului a menționat că autoritățile ruse au prevenit apariția unui deficit de produse pe piață și o lipsă de locuri de muncă și au reușit, în egală măsură, să susțină derularea afacerilor pe fondul restricțiilor. Drept urmare, companiile rusești și-au consolidat logistica și au stabilit noi legături cu parteneri autohtoni.
În sprijinul spuselor sale, liderul rus a citat indicatori cantitativi. Astfel, sectorul bancar al Rusiei a lucrat, în 2022, cu un profit de 203 miliarde de ruble. La sfârșitul anului, Produsul Intern Brut (PIB) s-a contractat cu doar 2,1%, în locul colapsului economic prezis de Occident. Și ponderea rublei ruse în decontările internaționale s-a dublat față de decembrie 2021 și a urcat la o treime.
Începând din 2024, șeful statului a propus indexarea cu 18,5% a salariului minim, până la 19.242 de ruble. Putin a cerut, de asemenea, ca mamele din Republicile Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR), din regiunile Herson și Zaporojie să beneficieze, la rândul lor, de indemnizație pentru copiii *) născuți din 2007, când programul a început să funcționeze în Federația Rusă.
Președintele a atras atenția asupra necesității întăririi măsurilor preventive împotriva acțiunilor ilegale din sfera economică prin revizuirea unor norme de drept penal. El a recomandat retragerea afacerilor rusești din companiile offshore și măsuri mai ferme de decriminalizare..
În plus, președintele a propus stabilirea unei polițe de asigurare pentru economiile de pensii voluntare la nivelul de 2,8 milioane de ruble. Alte măsuri vor avea ca scop protejarea investițiilor cetățenilor în instrumente de investiții pe termen lung, inclusiv împotriva posibilului faliment al intermediarilor financiari. Sunt prevăzute facilități suplimentare pentru susținerea afacerilor din domeniul înaltelor tehnologii.
Liderul rus a abordat și reformele din sfera educațională, declarându-și intenția de a reintroduce în insitutele de învățământ superior din Rusia principiul specializării. Totuși, tranziția se va face treptat ținându-se cont de toate obstacolele și nuanțele posibile.
Viața politică din interiorul țării, așa cum a subliniat Putin, rămâne, de asemenea, stabilă.
„Vreau să subliniez că atât alegerile pentru autoritățile locale și regionale din septembrie anul acesta, cât și alegerile prezidențiale din 2024 se vor desfășura în strictă conformitate cu legea, cu respectarea tuturor procedurilor constituționale democratice”, a spus șeful statului.
După cum a rezumat Putin, Rusia este o țară deschisă, cu o civilizație originală, iar semnele distinctive ale poporului rus sunt generozitatea, lărghețea sufletului, mila și compasiunea, precum și solidaritatea. Tocmai această coeziune permite Federației Ruse să răspundă oricăror provocări externe.
„Unitatea în a ne ajuta ostașii, civilii din zona ostilităților militare, a refugiații valorează mult. Vă mulțumesc pentru acest sprijin sincer, pentru solidaritate, ajutor reciproc. Nu pot fi supraestimate. Rusia va răspunde oricăror provocări, pentru că suntem cu toții o singură țară, un popor mare și unit. Suntem încrezători în noi, încrezători în abilitățile noastre, adevărul este cu noi”, a adăugat președintele.
–––––
*) ”Capitalul de maternitate”. În 2023, valoarea capitalului de maternitate la nașterea primului copil va fi de 589 500 de ruble, iar la nașterea celui de-al doilea copil – 779 000 de ruble – n.r.