„În ceea ce privește afacerile transnistrene, continuăm să ducem la îndeplinire funcțiile care ne revin. Am dori să recomandăm omologilor noștri moldoveni să fie foarte și foarte prudenți”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Parlamentul moldovean a aprobat, săptămâna trecută, un nou guvern în frunte cu fostul ministru de Interne, Dorin Recean. Încă de când era doar candidat la funcția de președinte al guvernului, el a declarat că intenționează să obțină demilitarizarea Transnistriei și retragerea militarilor ruși de pe teritoriul Republicii Moldovenești Nistrene, nerecunoscută de Chișinău.
Transnistria, a cărei populație este formată în proporție de 60% din ruși și ucraineni, a reușit să iasă din componența Moldovei încă înainte de destrămarea URSS, în septembrie 1990, de teamă că, pe valul naționalismului, Moldova se va uni cu România. În 1992, după o încercare eșuată a autorităților de a rezolva problema prin forță, regiunea a ieșit de facto de sub controlul Chișinăului.
În zona de conflict transnistreană, pacea este menținută de forțe comune de menținere a păcii, care numără 402 soldați ruși, 492 transnistreni, 355 moldoveni și zece observatori militari ucraineni. Forțele de menținere a păcii servesc în 15 posturi fixe și puncte de control situate în sectoare cheie ale zonei de securitate.
În condițiile crizei din Ucraina și a revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, Rusia…
În vârstă de numai 14 ani, șahistul rus David Ahmedov l-a învins pe Magnus Carlsen…
Presupusa prezență a militarilor nord-coreeni în Regiunea Kursk a stârnit numeroase dezbateri, inclusiv cele care…
Viaceslav Volodin/ Foto: kherson-news.ru Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a trimis Congresului SUA și…
La 29 ianuarie, Ambasada Rusiei în România a găzduit proiecția în premieră a lungmetrajului „Coridorul…
Se pare că în avion s-ar fi aflat și medaliata cu bronz la proba de…
This website uses cookies.