Elveția nu vede de ce activele rusești ar trebui transferate Ucrainei

Ministerul elvețian al Justiției nu vede nici o bază juridică pentru transferul către Ucraina a activelor private rusești înghețate, a anunțat guvernul elvețian pe site-ul său, relatează RBC.

„Pe fondul propunerilor internaționale privind utilizarea activelor rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei, Consiliul Federal (guvernul) a solicitat Ministerului Justiției clarificări juridice privind temeiul legal pentru asemenea acțiuni. Un grup de lucru condus de Ministerul elvețian al Justiției a ajuns la concluzia că o confiscare a activelor private rusești contravine Constituției și ordinii juridice existente”, se arată în comunicat.

În același timp, Berna arată că, lansând operațiunea specială, Rusia a încălcat dreptul internațional și că, „în principiu”, este obligată să plătească daune. S-a precizat că, la nivel internațional, se analizează posibilitatea confiscării rezervelor valutare ale Băncii Centrale a Rusiei și că Elveția urmărește aceste discuții.

După introducerea de sancțiuni de către țările occidentale (Elveția respectă măsurile restrictive ale UE) din cauza operațiunii militare din Ucraina, au fost înghețate 300 de miliarde de dolari din rezervele Băncii Centrale a Rusiei, precum și conturile și proprietățile unor ruși, inclusiv ale unor importanți oameni de afaceri.

În decembrie anul trecut, Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice al Elveției (SECO) a anunțat că în Elveția au fost înghețate active rusești în valoare de 7,5 miliarde de franci elvețieni (aproximativ 7,95 miliarde de dolari la momentul respectiv). În plus, tot acolo au fost înghețate 15 active imobiliare aparținând rușilor intrați sub incidența sancțiunilor. Potrivit băncii elvețiene Credit Suisse, în total, pe teritoriul țării au fost înghețate active rusești în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari.

Kievul insistă ca toate activele rusești înghețate în străinătate trebuie să fie trimise pentru „restaurarea” Ucrainei. O propunere similară a fost făcută în noiembrie de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care în decembrie a sugerat ca fondurile blocate ale Băncii Centrale a Rusiei și activele „oligarhilor ruși” confiscate din cauza sancțiunilor să fie concentrate într-un fond special de ajutorare a Ucrainei. Kremlinul a calificat potențiala confiscare a activelor rusești drept jaf.

Transferul către Ucraina a activelor rusești ar fi o încălcare a dreptului de proprietate, a subliniat în ianuarie ministrul elvețian al economiei, Guy Parmelin, care a precizat că Berna nu are nici un temei legal pentru a folosi activele rusești pentru a sprijini Kievul.

De asemenea, Uniunea Europeană intenționează să înființeze un grup special menit să obțină acces la activele rusești înghețate.

Owner

Recent Posts

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

2 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

2 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

4 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

4 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

5 ore ago

Declarația președintelui Federației Ruse

La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…

21 de ore ago

This website uses cookies.