Luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că Alianța va crea o rețea virtuală care combină datele satelitare civile și militare pentru nevoile serviciilor speciale. „Acest lucru va permite aliaților să extindă schimbul de date spațiale cu structura de comandă a NATO și, de asemenea, să asigure o navigație mai bună, comunicații mai bune și să îmbunătățească avertizarea timpurie a lansărilor de rachete”, a spus Stoltenberg, citat de serviciul de presă al NATO.
Declarația a coincis cu alt eveniment important din domeniul spionajului aerian. În ajun, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a anunțat că Statele Unite au trimis spre închiriere pe termen lung drone de recunoaștere MQ-9A Reaper. O decizie determinată de „necesitatea de a asigura o recunoaștere operativă” la granița de est a țării.
De precizat că aparatul de zbor fără pilot MQ-9A Reaper este o dronă modulară de recunoaștere și de atac dezvoltată de General Atomics. Raza de zbor a dispozitivului este de până la 8.500 km, aparatul fiind echipat cu camere foarte sensibile ce pot transmite imagini la sol în timp real. În plus, Forțele Aeriene ale SUA se oferiseră să trimită părții ucrainene MQ-9 Reaper, dar Pentagonul nu a luat o decizie finală cu privire la transfer, potrivit publicației Politico.
Mai mult, în urmă cu aproximativ o lună, s-a anunțat că în România au fost dislocate aeronave de avertizare timpurie AWACS, aparate ce pot efectua misiuni de spionaj pe sute de kilometri în adâncimea teritoriului Rusiei. Serghei Denisențev, expert la Centrul de Analiză a Strategiilor și Tehnologiilor (Rusia – n.r.), a subliniat pentru Vzgliad că „aceste aeronave pot urmări lansările de rachete rusești și pot monitoriza zborurile aviației noastre”.
Astfel, NATO își extinde sistematic capacitățile de spionaj în apropierea granițelor ruse. În același timp, dacă înainte NATO monitoriza intens cu ajutorul dronelor și a altor mijloace de recunoaștere situația din partea de nord a regiunii Mării Negre, acum eforturile se concentrează pe toată linia flancului estic al NATO. Iar un rol important îl va juca, aici, MQ-9A Reaper. Este o dronă care zboară la altitudine medie, cu o durată mare de zbor, amintește expertul în domeniu, Denis Fedutinov.
„Asemenea drone pot zăbovi mai mult de o zi deasupra zonelor indicate. Iar recunoașterea este efecutată cu utilizarea unui sistem de supraveghere optoelectronic multicanal de înaltă calitate instalat la bordul aparatului și care este produs de compania americană Raytheon sau de cea canadiană Wescam, precum și a unui radar cu echipament sintetizat AN/APY-8 Lynx II”, a adăugat interlocutorul publicației Vzgliad.
„Se pare că dronele încredințate Poloniei sunt în versiune de recunoaștere. Totuși, nu trebuie să ne amăgim – aceste sisteme au fost de la bun început concepute ca sisteme de recunoaștere și de atac.
Ele sunt capabile să suporte o sarcină semnificativă de atac, în componența căreia pot intra, pe lângă rachete antitanc ghidate Hellfire, și bombe de mare precizie, precum GBU-12 și GBU-38. Trecerea la îndeplinirea misiunilor de luptă este destul de rapidă”, a continuat Fedutinov.
Referindu-se la provocările cu care se confruntă Rusia după transferul unor astfel de drone, Fedutinov a subliniat că „asemenea dispozitive nu reprezintă ținte dificile pentru sistemele de apărare aeriană”.
„Reaper sunt aparate destul de mari și vizibile pentru dispozitivele de detectare. În plus, ele zboară cu viteză redusă și nu sunt manevrabile. Într-o situație de luptă, este puțin probabil să supraviețuiască prea mult. În schimb, efectuând zboruri de-a lungul graniței, ele vor asigura o contribuție specifică la realimentarea și actualizarea datelor de recunoaștere aeriană ale NATO. Dacă se va pune problema folosirii lor în luptă, aceste aparate pot fi trimise în misiuni cu un înalt grad de risc, unde șansele de a pierde piloți vor fi inacceptabil de mari”, nu exclude expertul.
„Faptul că Polonia primește noi aparate de zbor fără pilot demonstrează extinderea câmpului de recunoaștere și a interesului SUA pentru granițele noastre de vest. În plus, astfel ei vor încerca să ofere ajutor suplimentar Forțelor Armate ale Ucrianei în vedere organizării unei posibile contraofensive”, a explicat pentru Vzgliad fostul șef al trupelor de rachete antiaeriene ale aviației militare a Rusiei, colonelul de rezervă Serghei Hatîlev.
”Fără îndoială, inamicul are nevoie de informații pentru a cunoaște mai bine și în timp real deplasările și starea trupelor noastre. Mai mult, acest lucru îi ajută să afle care sunt posibilitățile noastre de manevră. Iar din moment ce pe teritoriul Poloniei apar forțe și mijloace suplimentare pentru activități de strângere de informații, înseamnă că SUA pregătesc ceva împotriva noastră”, a spus el.
„Pe lângă acțiunile din Ucraina, aceste drone pot amenința Kaliningradul și gruparea noastră din Belarus. În linii mari, inamicul știe ce tipuri de sisteme sunt amplasate în aceste regiuni. Dar nu exclud faptul că, pentru a obține informații mai detaliate, au avut nevoie de cele mai moderne mijloace”, a apreciat expertul.
„În ceea ce privește răspunsul nostru la spionajul occidental, putem și trebuie să acționăm în cadrul unui ciclu de contramăsuri ușor de înțeles. Printre acestea se numără respectarea mai minuțioasă a măsurilor de camuflaj, precum și desfășurarea de acțiuni diferite în cadrul războiului electronic și de acoperire radar”, a spus interlocutorul.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…
Bulgaria nu va semna cu Ucraina acordul de cooperare în domeniul securității și se va…
Cancelarul german Olaf Scholz a reacționat dur la ideea președintelui Poloniei, Andrzej Duda, da confiscare…
Președintele Vladimir Putin a permis cumpărătorilor străini de gaz rusesc să plătească în ruble pentru…
Ilia KRAMNIK, cercetător la Centrul pentru studii de planificare strategică al IMEMO ”E.Primakov” al Academiei…
Creșterea livrărilor de gaz lichefiat în Uniunea Europeană ar putea avea un impact negativ asupra…
This website uses cookies.