Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a efectuat, în această săptămână, o vizită în Sudan, amintește TASS.
„Ei (Rusia – nota TASS) ne-au spulberat toate temerile. Militarii și-au dat acordul pentru această înțelegere”, a declarat un oficial sudanez, citat de AP.
Potrivit agenției, acordul trebuie acum supus ratificării, iar pentru asta se impune implementarea acordului-cadru semnat în decembrie între conducerea militară a țării și o serie de partide și asociații ale societății civile. Potrivit termenilor acestuia, în viitorul apropiat ar trebui să fie ales un prim-ministru dintre reprezentanții organizațiilor civile care au semnat documentul. Din momentul alegerii șefului guvernului, se introduce o perioadă de tranziție de doi ani, care ar trebui să se încheie cu alegeri generale. Se precizează că președintele Sudanului va fi, la rândul lui, ales dintre civili. El (președintele) va deveni comandantul șef al forțelor armate ale țării.
Încheierea acordului între cele două țări privind crearea, pe teritoriul Sudanului, a unui punct de deservice materială și tehnică al Marinei Militare a Rusiei în Sudan a fost anunțată la începutul lunii decembrie 2020. Se intenționează ca respectivul punct de deservire al Marinei militare să fie folosit pentru reparații, reaprovizionare cu provizii și pentru odihna membrilor echipajelor navelor de război rusești. Potrivit documentului, numărul maxim de personal al punctului Marinei Militare nu va depăși 300 de persoane. Nu mai mult de patru nave rusești vor putea staționa acolo în același timp.
În iunie 2021, șeful Statului Major General al Forțelor Armate sudaneze, Mohammed Osman al-Hussein, a anunțat, într-un interviu acordat canalului de televiziune Blue Nile, că Sudanul se află „în proces de revizuire a acordului semnat între fostul guvern din Sudan și Rusia pe marginea proiectului militar rusesc de pe coasta Mării Roșii din Sudan”. În martie anul trecut, vicepreședintele Consiliului Suprem (Suveran) al Republicii Sudan, Mohammed Hamdan Dagalo (Hamidti), a declarat că autoritățile de la Khartoum nu au nimic împotriva desfășurării unei baze militare navale rusești pe teritoriul țării, cu condiția ca aceasta să nu reprezinite o amenințare la adresa securității naționale.
Olga SAMOFALOVA În pofida răcirii relațiilor, Uniunea Europeană continuă să cumpere îngrășăminte din Rusia. În…
Echipa președintelui ales Donald Trump consideră foarte ridicată probabilitatea unei escalade nucleare dacă NATO continuă…
Rusia a blocat planul de lucru al Consiliului de Securitate al ONU pentru decembrie propus…
Rusia a învins deja și Ucraina, și NATO, de aceea Moscova nu este îngrijorată de…
Statele cheie ale NATO, inclusiv Statele Unite și Germania, se pronunță împotriva intrării Ucrainei în…
Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a catalogat drept ”o caricatură…
This website uses cookies.