Categories: Context

Corneliu Vlad: Războiul proxy din Ucraina devine confruntare tot mai directă

Corneliu VLAD

Ceea ce părea a fi, în urma cu un deceniu, un conflict intern ucrainean, ca urmare a discriminărilor și persecuțiilor minorității ruse de către regimul de la Kiev, se confirmă tot mai distinct drept cea mai gravă criză internațională de după al doilea război mondial.

O criza mai tensionată și mai imprevizibilă decât cea a rachetelor din Cuba și una când „ceasul atomic” imaginar al savanților atomiști americani este mai aproape ca oricând de momentul apocaliptic al războiului nuclear atotdistrugător: doar 90 de minute până la cataclism. Aparent, s-ar putea crede că înfruntarea evoluează în parametri deja cunoscuți, căci conflictul din Estul Europei, cunoaște o iarnă mai blânda și pentru populația Ucrainei, aruncată de regimul de la Kiev într-un război pustiitor, ostilitățile marchează înfrângeri evidente pentru trupele lui Zelenski și Occidentul este angajat într-o febrilitate politico-diplomatica puțîn obișnuită.

Dar confruntarea dintre Rusia și Occident este departe de a se fi instalat într-una de rutină.

Moscova apreciază, la nivel oficial, că Occidentul este aproape într-un război direct cu Rusia. Statele Unite și aliații lor trimit regimului de la Kiev arme și bani în cantități impresionate, dar și consilieri, și informații, adică acționează din postura de beligerant.

„Alianța Nord-Atlantică și țările occidentale sunt implicate, practic, în conflictul din Ucraina, chiar dacă încă nu au fost încălcate toate liniile roșii, apreciază prim-adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski.

„Rusia nu vrea o ciocnire directă” cu Alianța Nord-Atlantică, iar „NATO face declarații similare”, adaugă diplomatul rus, dar „în realitate în Ucraina se livrează nu doar arme, acolo se află și specialiști pentru întreținerea acestor arme”, a precizat el.

SUA sunt „direct implicate în planificarea operativă” a armatei ucrainene, iar țările NATO „pun la dispoziția Kievului informații prin satelit de la serviciile speciale. „Practic, NATO luptă în Ucraina. Poate că nu este vorba de un numeros contingent militar al NATO, dar acolo se află companii militare private, consilieri militari, foarte mulți mercenari, care mor sau sunt luați prizonieri”, a mai spus diplomatul.

Recent, șeful CIA, și s-a întâlnit cu președintele Zelenski la Kiev, pentru a-l asigura pe președintele Zelenski că ajutorul american va continua, chiar dacă republicanii au devenit mai puternici în Congres, iar președintele Comitetului Mixt al Statelor Majore al SUA, generalul Mark Milley s-a întâlnit, tot la Kiev, cu președintele Zelenski și a declarat că „este un război foarte, foarte sângeros”, iar „mai devreme sau mai târziu” negocierile se vor îndrepta conflictul către o încheiere.

Miniştrii Apărării şi înalţi responsabili militari din 50 de ţări s-au întâlnit la baza militară Ramstein din Germania, sub coordonarea șefului de la Pentagon, pentru noi discuții legate de ajutorul militar oferit de Occident Ucrainei și au decis să livreze Kievului un nou ajutor militar consistent.

Cel mai consistent pachet de ajutoare militare l-au oferit Statele Unite. Lloyd Austin, secretarul american al apărării, a anunțat că ”acest pachet de 2.5 miliarde de dolari, unul dintre cele mai mari de până acum, va ajuta Ucraina să-și completeze apărarea antiaeriană cu muniție suplimentară pentru sistemele NASAMS și cu opt sisteme de apărare antiaeriană Avenger. Pachetul contribuie și la acoperirea nevoilor urgente ale Ucrainei de blindate și vehicule de luptă”.

Este vorba, intre altele, de 59 de blindate ușoare Bradley şi 90 de transportoare blindate Stryker, plus 53 de vehicule blindate antimine şi 350 de vehicule Humvee. E adevărat că noua tranşă a ajutorului nu cuprinde niciun tanc greu, precum modelul Abrams, iar Germania a ezitat mult îainte de a permite livrarea tancurilor Leopard către ucraineni, dar discuțiile pe aceasta tema continua susținut, căci aliații SUA insista pentru livrarea de armament greu Kievului (tancuri Leopard 2).

Războiul dintre Rusia și Occident nu mai este hibrid, ci este „aproape unul real”, a avertizat ministrul rus de Externe Serghei Lavov.

„Când vorbim despre ceea ce se întâmplă în Ucraina – este un război, nu hibrid, ci aproape un adevărat război, pe care Occidentul îl complotează de mult împotriva Rusiei”, a mai spus ministrul Lavrov.

 

 

Owner

Recent Posts

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

o oră ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

2 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

4 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

4 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

5 ore ago

Declarația președintelui Federației Ruse

La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…

21 de ore ago

This website uses cookies.