Categories: Rusia si lumea

MAE, despre nedumerirea organizațiilor evreiești din cauza criticilor lui Lavrov

Ministerul rus de Externe a primit un „număr uriaș de mesaje” din partea cetățenilor și a organizațiilor neguvernamentale evreiești, nedumerite în legătură cu apelul adresat de președintele Congresului Evreiesc European (EJC), Ariel Musikant, ministrului de Externe, Serghei Lavrov, căruia i se cere să prezinte scuze, se arată într-o postare pe site-ul MAE rus, citat de RBC.

„Constatăm încă o dată cum anumite organizații încearcă să aducă la confruntare diferite națiuni și popoare. Trebuie să vă reamintim că poporul nostru a fost cel care, în urmă cu mai bine de 80 de ani, s-a ridicat pentru a apăra omenirea de ciuma fascismului, de ura față de oameni, de nazism și de militarismul imperialist agresiv, fără a împărți lumea după naționalități”, se arată în comunicat.

Făcând bilanțul anului diplomatic 2022, Lavrov a declarat că Statele Unite au format o coaliție din aproape toate țările europene, care fac parte din NATO și UE, iar „prin intermediul Ucrainei duc, ‘prin procură’, un război” împotriva Rusiei pentru a rezolva definitiv „problema rusă”. El a comparat acțiunile Washingtonului cu felul în care „Napoleon a mobilizat aproape toată Europa împotriva Imperiului Rus”, iar Adolf Hitler „a cucerit, a pus „sub arme” majoritatea țărilor europene și le-a aruncat împotriva Uniunii Sovietice”, dorind să „rezolve în sfârșit „chestiunea evreiască””.

După această declarație, Congresul Evreiesc European i-a cerut lui Lavrov să își ceară scuze pentru că a comparat politica Statelor Unite și a aliaților lor față de Moscova cu acțiunile lui Hitler. Moscova a răspuns spunând că organizația s-a discreditat prin aceea că ani de zile a ignorat „nivelul catastrofal al antisemitismului din Ucraina”, motiv pentru care părerea ei „nu prezintă interes pentru partea rusă”.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a calificat cuvintele lui Lavrov drept „nelalocul lor, lipsite de respect și care calcă în picioare memoria celor 6 milioane de evrei și a altor victime, ucise sistematic în timpul Holocaustului”.

Într-o declarație de astăzi, Ministerul de Externe l-a acuzat pe Borrell de ipocrizie, „mai ales pe fondul afirmațiilor rasiste ale șefului diplomației UE, care a împărțit lumea într-o „grădină înflorită” unde trăiesc „un miliard de cetățeni ai UE și SUA” și o „junglă” care o invadează, precum și de sprijinul deschis acordat de Uniunea Europeană regimului neonazist de la Kiev”.

Owner

View Comments

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

10 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

11 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

12 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

13 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

14 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

o zi ago

This website uses cookies.