Hot News
Scrisoare deschisă adresată membrilor Consiliului Uniunii Europene de Nikita Mihalkov, Artist al Poporului din Rusia, Erou al Muncii din Rusia și regizor de film
22/01
Sistemele de apărare antiaeriană S-300 au exersat respingerea unor atacuri aeriene în Regiunea Moscova
22/01

Președintele bulgar a cerut să nu mai fie livrare arme Kievului și a amintit de Orwell

Președintele Bulgariei, Rumen Radev/ Foto: inosmi.net

Livrările de arme occidentale pentru Ucraina amenință cu un conflict global, a declarat președintele bulgar Rumen Radev într-un interviu acordat postului Radio Darik și publicat integral de biroul de presă al liderului bulgar, relatează RBC.

„Continui să îmi apăr poziția că Bulgaria nu trebuie să trimită arme în acest conflict”, a declarat Radev. Potrivit spuselor sale, oricine susține o opinie contrară nu cunoaște bine rădăcinile politice și istorice ale conflictului din Ucraina.

Radev a adăugat că, în timp ce țări europene mai bogate decât Bulgaria își permit să trimită arme în Ucraina și să ducă un „război de epuizare economică și socială”, majoritatea bulgarilor se află sub pragul de viață decentă. „Este de datoria mea, în calitate de președinte, să mă gândesc și să fiu solidar cu acești oameni”, a declarat liderul bulgar.

Radev a subliniat că apelul de a „obține pace prin război” îi amintește de distopia ”1984”, a lui George Orwell, în care populația era supusă îndoctrinării ideologice cu sloganul „război înseamnă pace”. El a subliniat că bătăliile din Ucraina devin din ce în ce mai crâncene și a întrebat: „Dacă la un moment dat va apărea un deficit de bărbați, ce ne vom face?”.

La începutul operațiunii militare, Bulgaria asigura aproximativ o treime din nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat, la rândul său, fostul premier bulgar Kiril Petkov. Ministrul ucrainean de Externe Dmitri Kuleba a confirmat pentru ziar că Sofia a ajutat neoficial Kievul și i-a mulțumit lui Petkov pentru că „și-a folosit abilitățile politice pentru a găsi o soluție”. În vara anului 2022, Petkov a primit un vot de neîncredere, în urma căruia a demisionat.

Radev s-a pronunțat și înainte împotriva acordări de ajutor militar Ucrainei. Între timp, în decembrie 2022, Parlamentul bulgar a ratificat acordul privind transferul de arme, echipamente și muniții către Kiev, iar până la sfârșitul lunii, Ministerul Apărării din această țară a început să le livreze. Radev i-a numit pe parlamentari „instigatori ai războiului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937257