Categories: Rusia si lumea

Lavrov: Proiectul de lege antirusesc al SUA privind Africa, o provocare

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a definit proiectul de lege privind lupta împotriva activităților Rusiei în Africa, document elaborat de Congresul Statelor Unite, drept o ”provocare americană”, care dăunează, în primul rând, africanilor înșiși și reflectă abordarea colonială a Occidentului față de țările continentului, relatează RIA Novosti.

În context, RIA preia o declarație anterioară a ministrului sud-african de Externe, Naledi Pandor, potrivit căreia proiectul de lege din Congresul SUA privind lupta împotriva activităților rusești în Africa este contrar dreptului internațional și ar trebui retras.

„Evaluez această lege în același mod ca și doamna ministru (de Externe) din Africa de Sud”, a declarat Lavrov la conferința de presă organizată miercuri, la Moscova, și unde a fost prezentat bilanțul diplomației ruse pe anul 2022.

„În ceea ce privește modul în care documentul ar putea afecta relațiile noastre cu Africa, cred că răspunsul se regăsește deja în comentariile ei. Este de presupus că nu orce țară africană își poate defini atât de clar poziția prin vocea reprezentanților lor. Probabil că undeva își pot spune cuvântul factori subiectivi de natură personală, iar în altă parte este posibil ca unii dintre colegii noștri africani să nu reacționeze la fel de principial”, a adăugat el.

Lavrov a declarat că nu are nici o îndoială: în adâncul sufletului lor, chiar și cei care nu comentează public astfel de „provocări americane”, nutresc, totuși, convingerea profundă că „această lege dăunează în primul rând africanilor.

„În primul rând, ei nu sunt considerați ca egali – este o mentalitate pur colonială în noua dimensiune. Și, în al doilea rând, știți că atunci când Secretarul de stat american Mike Pompeo era încă în administrația Trump, a efectuat deplasări în Africa, iar la cele câteva mitinguri și conferințe de presă publice pe care le-a organiat, el îi îndemna pe toți să nu mai facă comerț cu Rusia și China, deoarece atât Rusia, cât și China o fac de dragul profitului, pentru avantajul lor și în detrimentul africanilor”, a declarat Lavrov.

„Dar America, spunea Pompeo, face comerț cu voi doar pentru ca voi să vă dezvoltați și pentru ca voi să aveți mai multă democrație. Știți, o asemenea șmecherie simpluță este interpretată oriunde, inclusiv în Africa, așa cum merită”, a subliniat ministrul rus.

RIA Novosti menționată că, în aprilie 2022, Camera Reprezentanților a SUA a aprobat un proiect de lege împotriva „activităților rău intenționate ale Rusiei în Africa”. După care, documentul a ajuns pe masa Senatului. Proiectul de act normativ prevede aplicarea de către SUA a unor „pedepse” împotriva țărilor africane pentru cooperarea cu Rusia în diverse domenii.

Anterior, președintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunțat că la întâlnirea cu Biden a spus că este incorect din partea SUA să pedepsească țările africane pentru legăturile lor cu Rusia, exprimându-și opoziția față de proiectul de lege, care conține astfel de propuneri. Ramaphosa a calificat proiectul de lege privind ”Combaterea acțiunilor rău intenționate ale Rusiei”, aflat în dezbaterea Congresului, drept un document „nepotrivit”, care, potrivit spuselor sale, va afecta Africa și va „marginaliza” continentul.

Președintele Adunării Naționale din Zimbabwe, Jacob Mudenda, a declarat, la rândul său, că țările africane sunt dezgustate de proiectul de lege al SUA de contracarare a „activităților rău intenționate ale Rusiei în Africa”, deoarece reprezintă un atentat la adresa suveranității și integrității teritoriale a statelor care sprijină Rusia.

Owner

Recent Posts

Putin: Trebuie acoperit întreg necesarul de drone al armatei

Rusia trebuie să acopere la capacitate maximă necesarul de aparate de zbor fără pilot al…

10 minute ago

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

19 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

21 de ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

22 de ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

22 de ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

24 de ore ago

This website uses cookies.