Senatorul Pușkov nu crede în planurile Germaniei de a oferi Ucrainei tancuri Leopard
16/01Putin, despre situația din economia rusă
16/01National Interest: În SUA au devenit atenți la vorbele lui Putin și recunosc greșelile comise
Greșelile pe care NATO le-a făcut în trecut în relațiile cu Rusia au dus la actualul conflict din Ucraina, a scris David Phillips, fost consilier al Departamentului de Stat care a servit trei președinți americani, pentru publicația National Interest, relatează RIA Novosti.
La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, președintele Vladimir Putin a declarat, la o întâlnire cu mamele participanților la operațiunea specială, că nu ar fi existat deloc acțiuni militare dacă în Ucraina nu ar fi avut loc, în 2014, lovitura de stat. El a mai menționat că Rusia a ajuns în situația actuală din cauza eforturilor celor „care au încercat să o conducă”.
„Rădăcinile crizei de astăzi pot fi găsite în comunicatul final al summitului NATO de la București, din 2008, unde se afirma că, la un moment dat Ucraina va intra în Alianță. O perspectivă care a alarmat Moscova”, scrie fostul consilier în articolul său.
În opinia autorului, îngrijorarea Kremlinului nu a făcut decât să se intensifice când Washingtonul a susținut lovitura de stat din Ucraina. După aceea, au apărut numeroase oportunități pentru NATO să liniștească Rusia. Într-un final, multe dintre aceste măsuri au fost luate, dar prea târziu, a explicat Phillips.
Dezamăgitor s-a dovedit și ajutorul acordat autorităților ucrainene după ce a început operațiunea militară specială, este de părere expertul american. Inițial, armata ucraineană a primit bandaje și veste antiglonț în loc de arme letale, după care țările occidentale au decis că Forțelor Armate ale Ucrainei le va ajunge tehnică de luptă sovietică în locul modelelor moderne.
Și, chiar dacă, în ultimele luni, contraacțiunile Rusiei au prins avânt, există temeri că noua conducere a Congresului SUA ar putea înceta să mai susțină autoritățile de la Kiev în aceeași măsură, subliniază fostul consilier al Departamentului de Stat.
În context, RIA Novosti amintește că, la sfârșitul anului 2022, Casa Albă a anunțat că intenționează să furnizeze Ucrainei vehicule de luptă pentru infanterie Bradley, iar Germania vrea să trimită blindate Marder și o baterie suplimentară de rachete antiaeriene Patriot. La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a promis că va furniza vehicule blindate sau tancuri pe roți AMX-10RC. Anterior, premierul britanic Rishi Sunak anunțase, de asemenea, decizia de a transfera Ucrainei tancuri Challenger 2.
Asta în condițiile în care, anterior, Vladimir Putin subliniase că Rusia nu a refuzat niciodată să negocieze cu Ucraina, dar că autoritățile de la Kiev și-au interzis singure acest lucru, „ceea ce pare oarecum neobișnuit, dacă nu chiar ciudat”. Președintele a subliniat că Moscova nu dorește să învârtă roata conflictului ucrainean, ci să pună capăt acestuia. În acest timp, Occidentul vorbește din ce în ce mai mult despre necesitatea ca Ucraina să continue ostilitățile militare și îi furnizează, de asemenea, armament și instruiește forțele armate ucrainene pe teritoriul său.