Hot News
Sevastianov, un cunoscut al Papei Benedict al XVI-lea, a vorbit despre credința Suveranului Pontif într-o profeție despre Rusia
06/01
Kazahstanul nu a putut organiza exportul de petrol cu ocolirea Rusiei
06/01

Zelenski a respins propunerea Rusiei privind instituirea unui armistițiu de Crăciun

Foto: RIA Novosti

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a respins, la 5 ianuarie, propunerea Rusiei privind instituirea unei încetări a focului de Crăciunul (7 ianuarie, după calentarul iulian – n.r.), relatează Izvestia.

Potrivit spuselor sale, respectiva propunere reprezintă o ”acoperire” pentru consolidarea pozițiilor rusești pe linia frontului.

„Rusia nu va putea să își ascundă în tăcere pregătirile pentru un nou val de agresiune împotriva Ucrainei și a Europei”, a scris Zelenski pe canalul său de pe rețeaua Telegram.

În opinia lui, Moscova folosește acest armistițiu ca „să-și tragă sufletul”, cu scopul de a continua acțiunile militare ”cu o forță nouă”.

Anterior, Patriarhul Moscovei și Întregii Rusii, Kirill, a îndemnat la instituirea, în zona de desfășurare a operațiunii speciale, a unei încetări a focului de Crăciun.

De asemenea, președintele rus Vladimir Putin i-a încredințat ministrul Apărării, Serghei Șoigu, misiunea de a introduce regimul de încetare a focului pe toată linia de contact militar din Ucraina începând cu data de 6 ianuarie, ora 12:00, ora Moscovei, până în ziua de 7 ianuarie, ora 24:00. Partea rusă a îndemnat Ucraina să procedeze la fel și să ofere oamenilor posibilitatea de a participa la slujbele de Crăciun din biserici.

În același timp, șeful interimar al Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a avertizat că, pe durata armistițiu, partea rusă va răspunde la eventualele provocări ale militarilor ucraineni. El a subliniat că, în ceea ce-l privește, Forțele Armate ale Rusiei vor înceta focul proactiv.

De cealaltă parte, consilierul șefului Biroului prezidențial ucrainean, Mihail Pololiak, a criticat decizia Moscovei de încetare temporară a focului și a subliniat că autoritățile de la Kiev vor fi de acord cu orice armistițiu, dar numai după retragerea completă a trupelor rusești.

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a subliniat, ca răspuns la declarațiile lui Podoliak, că pentru partea rusă este dificil să înțeleagă dacă acesta exprimă punctul de vedere oficial al președintelui țării.

În plus, inițiativa a fost respinsă de Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, al cărui secretar, Aleksei Danilov, a anunțat că nu dorește să discute cu Rusia despre posibilitatea unei încetări a focului.

Șeful serviciului de presă al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat, la rândul său, că Statele Unite nu au încredere în armistițiul de Crăciun anunțat de Moscova în zona operațiunii speciale. Potrivit spuselor sale, Rusia ar putea folosi „orice pauză” pentru a-și regrupa trupele sau pentru a le permite să se odihnească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2931378