Iuri Knutov: Forțele armate ruse au aplicat o nouă tactică în atacurile cu rachete asupra Ucrainei
02/01Daniel Davis: Nu există scenarii ale unei victorii a Ucrainei asupra Rusiei
02/01Sandu vrea armament modern pentru forțele armate ale țării
Armata Națională a Republicii Moldova trebuie să fie dotată cu armament modern, neutralitatea neînsemnând demilitarizare, a declarat președintele țării, Maia Sandu, într-un discurs televizat, relatează RIA Novosti.
Anterior, autoritățile moldovenești au declarat în repetate rânduri că la negocierile și întâlnirile cu partenerii occidentali, inclusiv cu NATO, va fi abordat subiectul consolidării și modernizării potențialului de apărare al țării. Ministrul Apărării, Anatoli Nosatîi, a vorbit, în special, despre necesitatea creării unor sisteme de apărare aeriană, însă țara nu are, acum, fonduri pentru așa ceva. Potrivit ministrului, Armata Națională numără 6.500 de militari și 2.000 de civili, iar echipamentul militar este format din tehnică militară veche, sovietică.
„Neutralitatea nu înseamnă demilitarizare sau indiferență față de ceea ce se întâmplă în regiune. Armata noastră trebuie să fie dotată cu armament modern în cazul în care va trebui să ne apărăm”, a declarat Sandu pentru postul de televiziune Moldova 1.
În noul an, bugetul apărării va fi dublat, până la 1,697 miliarde de lei (aproximativ 87 milioane de dolari). Conform Constituției, Moldova este o țară neutră. Cu toate acestea, din 1994, Chișinăul colaborează cu NATO în cadrul Planului Individual al Parteneriatului pentru Pace. În Capitala Republicii Moldova există un centru de informare NATO, iar din 2017 funcționează un birou de legătură cu Alianța.
Sondajele de opinie arată că peste 60% din populația Moldovei se pronunță împotriva apropierii țării de NATO.