„Este evident că autoritățile de la Kiev nu sunt pregătite pentru dialog. Avansând tot felul de idei și „formule de pace”, Zelenski nutrește iluzia că va obține, cu ajutorul Occidentului, retragerea trupelor noastre de pe teritoriul rusesc din Donbass, Crimeea, Zaporojie și din regiunea Herson, plata de către Rusia a unor despăgubiri, ”recunoașterea de către Rusia a vinei sale în tribunale internaționale” și altele de acest gen. Firește că, în astfel de condiții, nu vom sta cu nimeni de vorbă”, a declarat Lavrov.
El a adăugat că Moscova nu a refuzat ideea unei soluții diplomatice pentru conflict.
„Reamintesc faptul că, imediat după ce a început operațiunea militară specială, președintele Volodimir Zelenski a venit cu inițiativa de a ne așeza la masa negocierilor. Nu am respins-o și am fost de acord cu o întâlnire cu reprezentanții lor. Cele câteva runde de discuții care au avut loc au arătat că se poate ajunge la înțelegeri reciproc acceptabile. Dar procesul de negociere care a început în februarie a demonstrat lipsa totală de autonomie a lui Zelenski în luarea deciziilor importante. Deja în aprilie, din ordinul anglo-saxonilor, care sunt interesați de continuarea ostilităților, el a pus rapid capăt negocierilor și și-a înăsprit brusc poziția”, a conchis ministrul.
Potrivit ministrului de externe, acum este dificil de spus dacă în Ucraina au mai rămas politicieni adecvați.
„Este dificil de spus dacă în teritoriile controlate de regimul de la Kiev, mai sunt sau nu politicieni adecvați, ținând cont mai ales de politica extrem de răspândită acolo de suprimare a celor care nu gândesc la fel și a represaliilor fără judecată la care sunt supuși cei nemulțumiți. Ar putea să apară, mai târziu, la Kiev o personalitate politică sănătoasă la cap? Vom vedea”, a declarat Lavrov.
La începutul lunii noiembrie, după informațiile din presa occidentală potrivit cărora Kievul este împins la dialog cu Moscova, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat condițiile republicii pentru începerea negocierilor. Potrivit spuselor sale, este vorba despre „restaurarea integrității teritoriale, respectarea Cartei ONU, plata de despăgubiri pentru toate daunele suferite, pedepsirea fiecărui criminal de război și garanții că așa ceva nu se va mai repeta”.
În același timp, Zelenski semnase, anterior, un decret privind imposibilitatea de a purta negocieri cu actuala conducere rusă.
În schimb, Moscova a vorbit de nenumărate ori despre deschidere.
Președintele Vladimir Putin a declarat că toate conflictele se termină prin metode diplomatice. Șeful statului a adăugat că „cu cât această conștientizare ajunge mai repede la cei care ni se opun, cu atât mai bine”. Rusia a spus întotdeauna că este deschisă la negocieri privind Ucraina, a subliniat Putin.
Potrivit Kremlinului, Zelenski știe că, dacă vrea, acțiunile militare din țară pot lua sfârșit de a doua zi.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.