Hot News
Lavrov: SUA au anunțat că nu vor trimite în Ucraina specialiști pentru rachetele Patriot
29/12
Lavrov: Politica Occidentului implică riscul unei ciocniri armate directe între puteri nucleare
29/12

În SUA a fost publicată strategia în cazul unei posibile escaladări în confruntarea cu Rusia

Foto: daytimenews.ru

În ajunul Crăciunului catolic, RAND Corporation, un centru analitic care lucrează pentru Pentagon, a publicat un raport privind strategia Statelor Unite în cazul unei posibile escaladări în confruntarea cu Rusia, informează RIA Novosti într-un articol semnat de editorialista agenției, Viktoria Nikiforova.

Jurnalista precizează în material că strategia indică, potrivit experților RAND, drept obiectiv principal al autorităților americane în actuala criză posibilitatea de a „pedepsi” și de a „descuraja” Rusia de o așa manieră încât Moscova să nu aibă niciun motiv de a recurge la arma nucleară și situația să nu conducă la un război total dintre NATO și Rusia.

În raportul corporație, se arată, de asemenea, că, în mod tradițional deja pentru Occident, responsabilitatea pentru o nouă spirală de escaladare a situației din Ucraina este atribuită Rusiei pentru a prezenta acțiunile SUA și ale altor țări occidentale ca fiind, chipurile, doar de „apărare”.

În același timp, experții americani nu analizează varianta lansării de către Rusia a unui atac asupra teritoriului SUA și folosirii de către Moscova a armei nucleară, biologice sau chimice. Se fac speculații doar în privința unui atac non-nuclear limitat al Forțelor Armate ale Rusiei asupra țărilor Europei care fac parte din NATO sau a obiectivelor militare ale SUA și ale alianței, inclusiv a celor aflate în spațiul cosmic.

În plus, se precizează faptul că varianta escaladării situației presupune trei etape: un ipotetic atac al Rusiei asupra unui aliat al SUA din NATO, reacția Washingtonului la un astfel de scenariu și reacția Moscovei la acțiunile părții americane.

„Până acum, scopul politicii Statelor Unite în acest război a fost de a evita un război între NATO și Rusia. Un atac limitat al Rusiei asupra NATO nu anulează acest obiectiv”, se arată în raport.

Mai departe, raportul celor de la RAND analizează patru scenarii de acțiuni militare. Primul se referă la, chipurile, un eventual atac al Rusiei asupra unui obiectiv militar de pe teritoriul unei țări membre NATO și, în paralel, un apel public lansat de Moscova către Washington privind suspendarea oricăror livrări de armament în Ucraina.

Se estimează că, în această situație, SUA ar putea reacționa prin presiuni diplomatice și economice sau printr-un atac simetric limitat cu rachete asupra teritorului Rusiei. În același timp, se recunoaște faptul că toate aceste acțiuni ar putea duce la escaladarea conflictului și/sau la divizarea aliaților SUA.

A doua variantă are în vedere, potrivit raportului, un atac țintit al Rusiei asupra unor obiective ale SUA, cum ar fi un satelit, ceea ce ar putea duce, la fel, la pierderi de vieți omenești și la escaladare, la care Washingtonul ar putea răspunde prin condamnări propagandistice, presiuni diplomatice și sancțiuni.

A treia variantă, definită de analiștii RAND ca un atac țintit al Rusiei, presupune atacuri cu rachete asupra a trei baze aeriene din Polonia și România de unde se livrează arme naziștilor de la Kiev, atacuri în urma cărora vor fi victime printre militari și civili. În acest caz, se presupune că diplomația și sancțiunile vor fi doar măsuri ajutătoare, principalele fiind atacuri cu rachete asupra teritoriului Rusiei, deoarece în această situație Washingtonul trebuie să arate Moscovei că o confruntarea cu NATO nu înseamnă nici pe departe un conflict pe teritoriul Ucrainei.

În același timp, în document se afirmă că, până și în situația unui atac ”mai proporțional” al Occidentului, dar totuși superior, asupra teritoriului Rusiei, Moscova nu trebuie să rămână cu impresia că este începutul unui război total între Rusia cu NATO și Statele Unite.

În acest scop, Statele Unite trebuie să evite să țintească noduri de comandă și control, baze de bombardiere sau radare de avertizare timpurie, sunt de părere autorii raportului.

În sfârșit, al patrulea scenariu al evoluției situației este descris ca un atac de amploare (sau de ”descurajare mai puțin reținută) al Forțelor Armate ale Rusiei asupra bazelor militare din Europa, inclusiv asupra bazei Ramstein și a portului Rotterdam, care ar provoca, de asemenea, victime printre militari și populația civilă.

Se precizează că, în cazul acestei variante, prin răspunsul său, Washingtonul trebuie să convingă partea rusă că toate acțiunile ei sunt sortite eșecului, deoarece, într-o ascaladare a situației ea ar pierde, chipurile, războiul cu NATO, iar dacă vor continua livrările de arme către militarii armatei ucrainene, ea ar pierde, chipurile, în conflictul de pe teritoriul Ucrainei.

În plus, analiștii americani propun autorităților americane să lanseze un atac asupra regiunilor reunite cu Rusia, sub pretextul că Washingtonul le consideră ca aparținând Kievului. În același timp, se precizează că, în acest caz, partea americană trebuie să treacă între Scylla și Caribda: un atac insuficient de puternic va fi interpretat de aliații SUA drept o dovadă de slăbiciune și nedorință de a apăra țările NATO, și trebuie, de asemenea, ca Rusia să nu perceapă un astfel de atac drept un război cu Alianța, pentru că Washingtonul nu plănuiește un asemenea conflict .

Se subliniază faptul că deținerea de către Moscova a armelor nucleare complică strategia SUA.

„Posibilitatea ca Rusia să folosească arma nucleară <…> va juca un rol determinant în răspunsul la orice escaladare a Rusiei”, se arată în raport.

Regnum.ru amintește că, la 27 decembrie, reprezentanta oficială a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că Ministerul de Externe a luat act de faptul că SUA exercită presiuni asupra mai multor țări în ceea ce privește transferul către Kiev a unor avioane fabricate în URSS și Rusia. În special, astfel de activități sunt desfășurate prin intermediul ambasadelor SUA din unele țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979620