Resursele energetice de producție rusă sunt importante pentru lume, nu este nimeni care să le înlocuiască, iar pe viitor, consumul nu va face decât să crească, a declarat vicepremierul Aleksandr Novak într-un interviu acordat TASS.
„Este vorba despre 20% din exporturile mondiale de gaze, peste 20% din petrol, Rusia este al treilea furnizor mondial de cărbune”, a enumerat el.
Novak a spus că nu-și poate imagina cum s-ar putea descurca economia mondială fără livrările din Rusia, lumea are nevoie inclusiv de participarea Moscovei și de competențele ei. Acest lucru inspiră optimism, ceea ce determină guvernul să își stabilească doar obiective ambițioase, a adăugat ministrul.
În opinia sa, atitudinea față de agenda verde s-a schimbat: poziția celor care cereau să fie închise cât mai repede centralele pe cărbune și să fie sistate investițiile în proiecte de petrol și gaze naturale a devenit mai echilibrată. Tranziția la energia verde va fi mai lină, pentru că ”de ea oricum nu ai scăpare”, iar ponderea resurselor energetice regenerabile va crește.
„În ceea ce privește hidrocarburile și cărbunele, acum, cota lor în balanța energetică mondială este de aproximativ 82%. Și în orice circumstanțe, va rămâne dominantă cel puțin în următoarele câteva decenii”, este convins Novak.
RBC amintește că, la 5 decembrie a intrat în vigoare plafonul de preț pentru petrolul rusesc, stabilit la 60 de dolari pe baril și introdus de țările G7 (SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Canada, Italia și Japonia), precum și de Australia și Uniunea Europeană, măsură restrictivă la care s-au alăturat ulterior Norvegia și Elveția. Din 5 februarie 2023 va intra în vigoare un plafon de preț pentru produsele petroliere, al cărui prag nu a fost încă stabilit.
Autoritățile ruse au avertizat că nu vor accepta plafonarea prețurilor și vor refuza să aprovizioneze statele care susțin decizia privind limitarea prețurilor. „Suntem pregătiți să mergem pe o reducere parțială a producției, la începutul anului viitor am putea avea o reducere de aproximativ 500.000-700.000 barili pe zi. Ceea ce, pentru noi, înseamnă circa 5-7%”, a explicat Novak.
SUA au declarat că mecanismul de plafonare a prețurilor este astfel construit încât Rusia să continue să livreze combustibil pe piețele mondiale, dar câștigurile ei să fie limitate. „Cred că va fi interesată să continue să vândă energie”, a asigurat secretarul de stat Anthony Blinken. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a subliniat, de asemenea, că petrolul rusesc ar trebui să continue să ajungă pe piețe. Ea a catalogat Moscova drept un furnizor important.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.